Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Цените на имотите в планинските курорти продължават да вървят надолу

2011-09-16   |  Монитор, 16.09.11

Ваканционните апартаменти в най-големия в България ски център Банско се продават наполовина по-ниски цени, отколкото преди 3 години. Това сочи проучване на пазара на Bulgarian properties. Конюнктурата на имотния пазар в планинското градче е подобна на ситуацията и в най-големия морски курорт в България – Слънчев бряг. Като спадът на цените на реално сключените в Банско сделки е аналогичен на този в летовището – 53 процента. Ниските цени дават шанс за засилване на интереса към имотите в родните зимни курорти.

След слабия последен зимен сезон за имотните сделки в ски курортите през месец май офертните цени на предлаганите за продажба апартаменти в Банско спаднаха с около 10% спрямо първите месеци на годината. Поевтиняването в най-големия ни ски център и в останалите зимни курорти доведе до увеличен интерес от страна на купувачите през летните месеци и реализиране на повече сделки, отколкото в активния зимен сезон.

През изтеклите 8 месеца от 2011 г. апартаментите в Банско се оферират на средна цена от 760 евро на кв. м и 45 500 евро средна офертна цена за апартамент. За сравнение на база реално сключени сделки цените на апартаментите в Банско са 520 евро на кв. м. И 31 000 евро за закупен апартамент. Това показва, че все още има доста голяма разлика в офертните и цените на реално сключените сделки, но също така и че както при сделките с апартаменти в Слънчев бряг и в Банско купувачите се ориентират към имоти предимно в най-ниския ценови клас.

Офертните и цените на база сключени сделки преди кризата през 2008 г. са били почти еднакви. През 2009 г. офертните цени в ски курорта са спаднали с около 12 на сто, а при реално сключените сделки снижението е над 3 пъти по-голямо - 40 процента. През 2010 г. бе реализиран допълнителен спад от 12% в офертните цени и те паднаха до средно ниво от 853 евро за единица площ. При реалните покупко-продажби обаче цените останаха на равнището от предходната година. От началото на 2011 г. има допълнителен спад от 10% спрямо 2010 г. на средните офертни цени на ваканционните жилища в Банско, сочи още статистиката.

В останалите 2 големи ски курорта в България – Боровец и Пампорово, се предлагат по-малко апартаменти за продажба. В Боровец цените са значително по-високи от тези в Банско. Офертните цени на апартаментите в рилския ски център са спаднали само с 22% от пиковите си стойности (които са били през 2009 г.) и през август 2011 г. жилищата там се предлагаха за продажба средно по 900 евро на кв. м. В Пампорово средните нива на офертите са 740 евро на кв. м. Цените в най-големия родопски ски център са конкурентни на тези в Банско, но предлагането е по-ограничено. Средните им нива са се понижили с 38% през изминалите 3 години.

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване