Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Пазарът на имоти достигна дъното

2010-12-10   |  Пари, бр.235, 09.12.10

Ново покачване на цените се очаква най-рано през пролетта на 2012 г. Пазарът на недвижими имоти в България вече е достигнал дъното, а при някои сегменти дори го е подминал. Това показва анализ на агенция Бългериан Пропертис за 2010 г. Според оперативния директор на компанията Полина Стойкова обаче все още не може да се посочат убедителни сигнали за излизане от кризата, тъй като хората не са усетили ефект от подобряването на икономическата обстановка в страната.

Съвет
Въпреки това от агенцията съветват купувачите да бъдат активни, защото сега е добър момент за покупка на имот. „Дори в определени сегменти пазарът да не е достигнал абсолютното си дъно, със сигурност е близо до него и дългото изчакване може да доведе до пропускане на добри възможности. Предлагането в самото дъно ще бъде много ограничено", посочи Полина Стойкова. Тя припомни, че най-добрите моменти за покупка на имот са малко преди или малко след ценовото дъно, защото в дългосрочен план цените ще се покачват. Прогнозите на брокерите на имоти обаче са, че обръщането на пазара към нов растеж ще мине първо през покачване броя на сделките.

Очакванията на Бългериан Пропертис са 2010 г. да приключи с 10% повече продажби спрямо предходната. „Този резултат може да се третира като първи положителен сигнал за възстановяване, но трябва да имаме предвид, че ръст на сделките се отчита на базата на много слабите първи месеци на 2009 г.", припомни Полина Стойкова. Негативен фактор са и все още колебливите настроения сред купувачите, които продължават да отлагат сделки.

Добрата новина
В този момент положителните икономически новини са много важни. „Ако икономиката се развива добре и няма допълнителни сътресения, прогнозата ни е през 2011 г. пазарът да преодолее шока от драматичния спад в цените през 2009 г.", коментираха от Бългериан Пропертис. Очакванията на компанията са през 2011 г. ценовите нива да се запазят стабилни, да нараснат обемите от сделки и от края на годината до пролетта на 2012 г. цените на имотите да преминат към тенденция на нарастване. То обаче ще е символично - в рамките на 2-5%.

Ако желаете да получите по е-мейл пълния анализ на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС, моля натиснете тук.

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Къщите на село продължават да са хит!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване