Investor.bg: Цените на жилищата в София продължават да растат, макар и по-бавно

2018-04-27   |  investor.bg

През първото тримесечие на 2018 г. цените на жилищните имоти в София са нараснали с малко над 11% на годишна база, а средните цени остават под бариерата от 1 100 евро за кв. м, показва анализ на Bulgarian Properties.

Цените в столицата задържат достигнатите нива в края на миналата година, а растежът им на годишна база се забавя, допълва агенцията за недвижими имоти.

Средната цена на жилищата в София през първите месеци на годината е била 1 092 евро за кв. м при 1 095 евро за кв. м в края на 2017 г. “Изглежда, че след скоростното преминаване на границите от 900 и 1000 евро за кв. м, цените стават по-неуверени в преминаването на следващата бариера от 1 100 евро”, отбелязват от Bulgarian Properties.

Средната покупна цена на жилищата в София е 91 335 евро, а годишното увеличение на цените през изминалото тримесечие е 10,86% спрямо растеж на годишна основа от 16% през 2017 г, сочат данните на агенцията.

Показателят за достъпност на цените в София (съотношение на цената на жилищата на кв.м към средната заплата в столицата) е на ниво 1,45 в края на 2017 г., като леко се подобрява спрямо есента на 2017 г., когато беше 1,48. Това според имотната агенция се обяснява с факта, че заедно с нарастването на цените на имотите се повишават и доходите - с 10,4% за 2017 г. по данни на НСИ. Съотношението се запазва относително стабилно и далеч от стойностите от предходния бум, когато достигаше близо 3,5, се казва в анализа.

Обеми продажби

Според данните на Агенцията по вписванията за първото тримесечие в София са вписани 5 631 имотни продажби спрямо 5 023 за същия период на 2017 г., което е ръст от 12% на годишна база.

Данните показват още, че темпът на нарастване на продажбите на имоти в София се ускорява в сравнение с 8% през 2015 г. и 2016 г. и 6% през 2017 г.

“Това беше очаквана тенденция, която в известна степен се дължи на вече приключващите сделки с имоти в нови сгради, сключени в процес на строителство, които сега влизат в официалната статистика на вписванията”, отбелязват от Bulgarian Properties.

Новото строителство продължава да съставлява над 60% от продажбите в София, сочат данните на имотната агенция.

Предпочитани квартали и цени на имотите в тях

Най-много закупени жилища в началото на 2018 г. има в Студентски град, където цените са най-изгодни в сравнение с останалите южни квартали, особено в комплекс Академика.

Останалите най-популярни за покупка квартали в София са Кръстова вада, Витоша и Младост 4. Към тях се добавя и квартал Връбница 2 с продължаващи активни продажби на изгодни жилища ново строителство в комплекс Sofia North Park, близо до Северния парк и метростанция.

Средните цени на имотите в тези квартали са:

• Студентски град – 956 евро/кв.м
• Витоша – 1 045 евро/кв.м
• Кръстова вада – 1 130 евро/кв.м
• Младост 4 – 1 080 евро/кв.м
• Връбница 2 – 960 евро/кв.м

Най-скъпо продавани са жилищата в Лозенец, който остава и най-желаният от купувачите квартал в София. Средните цени за изминалото тримесечие там са 1 675 евро за кв. м. Дървеница напоследък привлича внимание като квартал с увеличаващо се предлагане на ново строителство на цени около 1 050 евро за кв.м. Интерес има и към широкия център, в района около метростанция “Опълченска” и бул. “Тодор Александров”, където се предлагат жилища ново строителство на цени от около 1000 евро/кв.м.

Параметри на закупените жилища

В началото на годината с най-голям и нарастващ дял от закупените жилища са двустайните апартаменти с 67%, като наличностите на този вид жилища в сградите ново строителство продължават да се изчерпват най-бързо. 23% от закупените жилища са тристайни, а четиристайните и многостайните са с най-малък дял от 10%.

Средната площ на закупените жилища е 81,5 кв.м и намалява с около 5 кв.м спрямо последното тримесечие на 2017 г.

Най-много се купуват апартаменти на втори и трети етаж с дял от 38%, а след тях се нареждат жилищата на четвърти, пети и шести етаж с 33%. Остава значителен и делът на жилищата на първи етаж - 27%. 56% от закупените жилища се отопляват на ТЕЦ.

Средният престой на пазара на продадените в началото на годината имоти е 122 дни (около 4 месеца) и намалява в сравнение със 138 дни в края на миналата година. Направените отстъпки от офертните цени са незначителни – 0,14%, като това е най-ниското им ниво от 2008 г. насам.

Кредитната експанзия на банките продължава и през тази година с нарастване в първите месеци от около 15% на годишна база, а лихвите по кредитите се запазват на ниски нива от 3,7% до 4%.

Местното търсене продължава да бъде основен двигател на жилищния пазар в София, като напоследък се забелязват и сигнали за по-активно навлизане на чуждестранни инвеститори, отбелязват от Bulgarian Properties.

Перспективи за 2018 г.

Още в първите месеци на годината се усеща уравновесяването на жилищния пазар в София в резултат на нарасналото предлагане, което доведе до забавяне на ръста на цените в София до очакваните за 2018 г. 10%, коментират от Bulgarian Properties. Пазарът в столицата продължава да се радва на силна активност и през тази година той отново ще бъде сред най-атрактивните за инвестиции пазари, допълва имотната агенция.

Очакваният ръст на БВП и доходите на населението, ниската безработица и все още ниските лихви по ипотечните кредити през 2018 г. ще продължат да влияят благоприятно на имотния пазар, но вече с по-малка доза ентусиазъм и стихийност от тези, които наблюдавахме през последните две години, прогнозира имотната агенция.

Вижте нашите топ оферти ново строителство в София


  прочети повече статии

Споделете
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Нова вълна морски оферти - 2019 г.!
Купете собствен имот на морето и се радвайте на дългите и слънчеви летни дни! Атрактивни цени, започващи от 15 000 евро за обзаведено студио, които всеки може да си позволи. Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване

Намерете вашия имот при максимален избор
Изберете каква маркетингова комуникация желаете да получавате от нас: