Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Investor.bg: Цените на жилищата в София продължават да растат, макар и по-бавно

2018-04-27   |  investor.bg

През първото тримесечие на 2018 г. цените на жилищните имоти в София са нараснали с малко над 11% на годишна база, а средните цени остават под бариерата от 1 100 евро за кв. м, показва анализ на Bulgarian Properties.

Цените в столицата задържат достигнатите нива в края на миналата година, а растежът им на годишна база се забавя, допълва агенцията за недвижими имоти.

Средната цена на жилищата в София през първите месеци на годината е била 1 092 евро за кв. м при 1 095 евро за кв. м в края на 2017 г. “Изглежда, че след скоростното преминаване на границите от 900 и 1000 евро за кв. м, цените стават по-неуверени в преминаването на следващата бариера от 1 100 евро”, отбелязват от Bulgarian Properties.

Средната покупна цена на жилищата в София е 91 335 евро, а годишното увеличение на цените през изминалото тримесечие е 10,86% спрямо растеж на годишна основа от 16% през 2017 г, сочат данните на агенцията.

Показателят за достъпност на цените в София (съотношение на цената на жилищата на кв.м към средната заплата в столицата) е на ниво 1,45 в края на 2017 г., като леко се подобрява спрямо есента на 2017 г., когато беше 1,48. Това според имотната агенция се обяснява с факта, че заедно с нарастването на цените на имотите се повишават и доходите - с 10,4% за 2017 г. по данни на НСИ. Съотношението се запазва относително стабилно и далеч от стойностите от предходния бум, когато достигаше близо 3,5, се казва в анализа.

Обеми продажби

Според данните на Агенцията по вписванията за първото тримесечие в София са вписани 5 631 имотни продажби спрямо 5 023 за същия период на 2017 г., което е ръст от 12% на годишна база.

Данните показват още, че темпът на нарастване на продажбите на имоти в София се ускорява в сравнение с 8% през 2015 г. и 2016 г. и 6% през 2017 г.

“Това беше очаквана тенденция, която в известна степен се дължи на вече приключващите сделки с имоти в нови сгради, сключени в процес на строителство, които сега влизат в официалната статистика на вписванията”, отбелязват от Bulgarian Properties.

Новото строителство продължава да съставлява над 60% от продажбите в София, сочат данните на имотната агенция.

Предпочитани квартали и цени на имотите в тях

Най-много закупени жилища в началото на 2018 г. има в Студентски град, където цените са най-изгодни в сравнение с останалите южни квартали, особено в комплекс Академика.

Останалите най-популярни за покупка квартали в София са Кръстова вада, Витоша и Младост 4. Към тях се добавя и квартал Връбница 2 с продължаващи активни продажби на изгодни жилища ново строителство в комплекс Sofia North Park, близо до Северния парк и метростанция.

Средните цени на имотите в тези квартали са:

• Студентски град – 956 евро/кв.м
• Витоша – 1 045 евро/кв.м
• Кръстова вада – 1 130 евро/кв.м
• Младост 4 – 1 080 евро/кв.м
• Връбница 2 – 960 евро/кв.м

Най-скъпо продавани са жилищата в Лозенец, който остава и най-желаният от купувачите квартал в София. Средните цени за изминалото тримесечие там са 1 675 евро за кв. м. Дървеница напоследък привлича внимание като квартал с увеличаващо се предлагане на ново строителство на цени около 1 050 евро за кв.м. Интерес има и към широкия център, в района около метростанция “Опълченска” и бул. “Тодор Александров”, където се предлагат жилища ново строителство на цени от около 1000 евро/кв.м.

Параметри на закупените жилища

В началото на годината с най-голям и нарастващ дял от закупените жилища са двустайните апартаменти с 67%, като наличностите на този вид жилища в сградите ново строителство продължават да се изчерпват най-бързо. 23% от закупените жилища са тристайни, а четиристайните и многостайните са с най-малък дял от 10%.

Средната площ на закупените жилища е 81,5 кв.м и намалява с около 5 кв.м спрямо последното тримесечие на 2017 г.

Най-много се купуват апартаменти на втори и трети етаж с дял от 38%, а след тях се нареждат жилищата на четвърти, пети и шести етаж с 33%. Остава значителен и делът на жилищата на първи етаж - 27%. 56% от закупените жилища се отопляват на ТЕЦ.

Средният престой на пазара на продадените в началото на годината имоти е 122 дни (около 4 месеца) и намалява в сравнение със 138 дни в края на миналата година. Направените отстъпки от офертните цени са незначителни – 0,14%, като това е най-ниското им ниво от 2008 г. насам.

Кредитната експанзия на банките продължава и през тази година с нарастване в първите месеци от около 15% на годишна база, а лихвите по кредитите се запазват на ниски нива от 3,7% до 4%.

Местното търсене продължава да бъде основен двигател на жилищния пазар в София, като напоследък се забелязват и сигнали за по-активно навлизане на чуждестранни инвеститори, отбелязват от Bulgarian Properties.

Перспективи за 2018 г.

Още в първите месеци на годината се усеща уравновесяването на жилищния пазар в София в резултат на нарасналото предлагане, което доведе до забавяне на ръста на цените в София до очакваните за 2018 г. 10%, коментират от Bulgarian Properties. Пазарът в столицата продължава да се радва на силна активност и през тази година той отново ще бъде сред най-атрактивните за инвестиции пазари, допълва имотната агенция.

Очакваният ръст на БВП и доходите на населението, ниската безработица и все още ниските лихви по ипотечните кредити през 2018 г. ще продължат да влияят благоприятно на имотния пазар, но вече с по-малка доза ентусиазъм и стихийност от тези, които наблюдавахме през последните две години, прогнозира имотната агенция.

Вижте нашите топ оферти ново строителство в София


  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване