СТАТИИ

Повече сделки за по-малко пари

Имоти и инвестиции, специално издание на Капитал, 04.2012, със съкращения

Достигнато ли е дъното на българския пазар на жилищни имоти? Този въпрос бълнува всички: продавачи, купувачи и брокери на имоти. Онзи, който може да отговори на него, със сигурност ще стане милионер. Ето защо ще се задоволим с наличните факти.

А те са, че цените на жилищата и през 2011 г. продължиха да падат, а ситуацията не се промени особено и през първите месеци на тази година. Според имотната агенция Bulgarian Properties средният спад на цените на жилищата в цялата страна през 2011 г. е бил 8% спрямо 2010 г. В същото време заради по-евтините имоти продажбите растат с 15% спрямо предишната година, казват от компанията. Според друга агенция - „Ера България" скокът на продажбите дори е още по-голям - 22 %. „Хората купуват, защото се нуждаят от жилище, а не за инвестиция", казва Младен Митов, анализатор в „Явлена". Според него жилищният сегмент е най-активният на имотния пазар в момента, като се нарежда дори пред много популярния напоследък пазар на земеделска земя. Причина за нарасналия интерес е промяната в цените и кредитните условия, както и нуждата на потребителите от жилища. По-голяма част от вложените в апартаменти или къщи средства са собствени, тъй като хората не искат да задлъжняват.

Да се върнем години назад
От началото на 2012 г. има оживление на пазара заради добрите цени. Продължават да се търсят имоти в ниския ценови сегмент до 50 хиляди евро. Всъщност пазарът в София се движи основно от купувачи с бюджет от 25 хил. до 60 хил. евро. Също така при преговорите между купувачи и продавачи в този сегмент вече не се договарят драстични намаления, което показва, че са достигнати някакви нормални нива.

Според представители на бранша средните цени сега са близки до отчитаните от Националния статистически институт. Според неговите данни средната стойност на квадратен метър в столицата е 1453 лв. (746 евро) в края на 2011 г., във Варна е 1454 лв. (746 евро), а в Бургас -1166 лв. (599 евро). Оттогава цените са почти непроменени.

„Започнахме годината с доста негативни очаквания, които не се оправдаха", казва Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian Properties. Според нея от началото на 2012 г. основно се купуват жилища до 50 хил. евро, като в София дори има сделки и за 20 хил. евро - невиждани транзакции от 2004 г. насам. През март се забелязва интерес и към малко по-скъпи жилища. Цената на продадените апартаменти в София през първите три месеца на годината е 735 евро на кв.м, а на предлаганите 870 евро на кв.м, сочат данните на Bulgarian Properties. Спадът в средната цена на годишна база е 11.5% (830 евро на кв.м за първото тримесечие на 2011 г.). От 2008 г. досега цените на жилищата в София са намалели с 42%. В същото време все повече намалява и строителната активност.

Има спад и в разрешителните за строеж от 28%. Очаква се на жилищния пазар да има след година, година и половина да се усети глад за ново строителство. Имотите от този тип рязко намаляват. Не се потвърдиха и очакванията банките да извадят на пазара ипотекирани имоти. От една страна, институциите не бързат да активират обезпеченията, а от друга, така или иначе качествените апартаменти и къщи в тяхното портфолио не са толкова много.

Без прогнози, моля!
Очакванията до края на 2012 г. на имотния бранш са цените на жилищата в цяла България да продължат да падат със забавени темпове. Някои квартали на София, през които ще минават новите линии на метрото, ще станат по-атрактивни. Купувачите все повече избягват и жилищата на партера и последния етаж. Според компаниите най-стабилен остава центърът на София, където средната цена през 2011 г. е 1050 евро на кв.м. Има завишено търсене на жилища в централните райони на столицата. Става въпрос за по-големи апартаменти и за цени от 90 хил. до 150 хил. евро.

Какво ще се случи на пазара до края на годината зависи и от външни фактори - най-вече дали ситуацията в еврозоната ще се подобри, а оттам и състоянието на българската икономика. Много българи имат спестявания в евро и са притеснени какво ще стане, ако единната валута се срине. Засега изглежда, че пазарът на имоти най-вероятно ще продължи да бъде движен основно от малките сделки.

Разгледайте нашите оферти на апартаменти в страната

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Току-що приключих продажбата на имот в Кюстендил и бих искал да благодаря на Сергей Пеловски за ...
Ползвам услугите на BULGARIAN PROPERTIES от девет години, и по-точно на Станимира Петкова и Силвия ...
Специални благодарности на моя приятел Сергей Пеловски, който ми предостави първокласно обслужване. ...
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Последни Новини
Николай Николов е новият Регионален мениджър на BULGARIAN PROPERTIES за Велико Търново

20/Март/2019
BULGARIAN PROPERTIES

Той пое това предизвикателство в началото на 2019 г. и за изминалите само няколко седмици вече има постигнати видими резултати.

В качеството си на Регионален мениджър Николай допринесе за откриване на новия офис на компанията в центъра на гр. Велико Търново, който вече е отворен и посреща клиенти.

Освен продавачи и купувачи на имоти, екипът ни посрещна и журналист ... прочети повече

Последни регионални новини
Софийските райони, в които живеят най-богатите

18/Март/2019
fakti.bg

„Богат” център, „заможен” юг и „беден” север. Тези три групи квартали могат да бъдат очертани, когато става дума за това хора с какви доходи живеят в тях. Анализ на „Визия за София” показва столичните квартали, в които живеят хората с най-високи доходи.

Средният месечен доход е 1312 лв., сочат данните на НАП. В три столични района той значително надвишава тази сума, а именно: Средец... прочети повече

Знаете ли, че?
Поръчител за заем отговаря и сам за цялата сума

28/Януари/2019
в. Сега, 26.01.2019, стр. 41

Законовите разпоредби за поръчителството са главно в Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Там на него е отделено специално място - поръчителството като вид договор. Правилата се намират в раздела за обезпечения на вземанията и се приема като едно от основните подсигурявания при даването на пари... прочети повече