СТАТИИ

Повече сделки за по-малко пари

Имоти и инвестиции, специално издание на Капитал, 04.2012, със съкращения

Достигнато ли е дъното на българския пазар на жилищни имоти? Този въпрос бълнува всички: продавачи, купувачи и брокери на имоти. Онзи, който може да отговори на него, със сигурност ще стане милионер. Ето защо ще се задоволим с наличните факти.

А те са, че цените на жилищата и през 2011 г. продължиха да падат, а ситуацията не се промени особено и през първите месеци на тази година. Според имотната агенция Bulgarian Properties средният спад на цените на жилищата в цялата страна през 2011 г. е бил 8% спрямо 2010 г. В същото време заради по-евтините имоти продажбите растат с 15% спрямо предишната година, казват от компанията. Според друга агенция - „Ера България" скокът на продажбите дори е още по-голям - 22 %. „Хората купуват, защото се нуждаят от жилище, а не за инвестиция", казва Младен Митов, анализатор в „Явлена". Според него жилищният сегмент е най-активният на имотния пазар в момента, като се нарежда дори пред много популярния напоследък пазар на земеделска земя. Причина за нарасналия интерес е промяната в цените и кредитните условия, както и нуждата на потребителите от жилища. По-голяма част от вложените в апартаменти или къщи средства са собствени, тъй като хората не искат да задлъжняват.

Да се върнем години назад
От началото на 2012 г. има оживление на пазара заради добрите цени. Продължават да се търсят имоти в ниския ценови сегмент до 50 хиляди евро. Всъщност пазарът в София се движи основно от купувачи с бюджет от 25 хил. до 60 хил. евро. Също така при преговорите между купувачи и продавачи в този сегмент вече не се договарят драстични намаления, което показва, че са достигнати някакви нормални нива.

Според представители на бранша средните цени сега са близки до отчитаните от Националния статистически институт. Според неговите данни средната стойност на квадратен метър в столицата е 1453 лв. (746 евро) в края на 2011 г., във Варна е 1454 лв. (746 евро), а в Бургас -1166 лв. (599 евро). Оттогава цените са почти непроменени.

„Започнахме годината с доста негативни очаквания, които не се оправдаха", казва Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian Properties. Според нея от началото на 2012 г. основно се купуват жилища до 50 хил. евро, като в София дори има сделки и за 20 хил. евро - невиждани транзакции от 2004 г. насам. През март се забелязва интерес и към малко по-скъпи жилища. Цената на продадените апартаменти в София през първите три месеца на годината е 735 евро на кв.м, а на предлаганите 870 евро на кв.м, сочат данните на Bulgarian Properties. Спадът в средната цена на годишна база е 11.5% (830 евро на кв.м за първото тримесечие на 2011 г.). От 2008 г. досега цените на жилищата в София са намалели с 42%. В същото време все повече намалява и строителната активност.

Има спад и в разрешителните за строеж от 28%. Очаква се на жилищния пазар да има след година, година и половина да се усети глад за ново строителство. Имотите от този тип рязко намаляват. Не се потвърдиха и очакванията банките да извадят на пазара ипотекирани имоти. От една страна, институциите не бързат да активират обезпеченията, а от друга, така или иначе качествените апартаменти и къщи в тяхното портфолио не са толкова много.

Без прогнози, моля!
Очакванията до края на 2012 г. на имотния бранш са цените на жилищата в цяла България да продължат да падат със забавени темпове. Някои квартали на София, през които ще минават новите линии на метрото, ще станат по-атрактивни. Купувачите все повече избягват и жилищата на партера и последния етаж. Според компаниите най-стабилен остава центърът на София, където средната цена през 2011 г. е 1050 евро на кв.м. Има завишено търсене на жилища в централните райони на столицата. Става въпрос за по-големи апартаменти и за цени от 90 хил. до 150 хил. евро.

Какво ще се случи на пазара до края на годината зависи и от външни фактори - най-вече дали ситуацията в еврозоната ще се подобри, а оттам и състоянието на българската икономика. Много българи имат спестявания в евро и са притеснени какво ще стане, ако единната валута се срине. Засега изглежда, че пазарът на имоти най-вероятно ще продължи да бъде движен основно от малките сделки.

Разгледайте нашите оферти на апартаменти в страната

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Нека Vitosha View е мечта и реалност за екипа, за клиенти, за красива София! Сбъдвайте мечти! ...
Аз и моята съпруга бихме искали да изкажем специални благодарности на Ива от офиса на BULGARIAN ...
Закупихме имот на Южното Черноморие със съдействието на брокер Иван Кунев и сме изключително доволни ...
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Последни Новини
Пазарът на имоти 2019: За кого ще са плюс по-високите лихви

17/Януари/2019
dnevnik.bg

Ако през 2018 г. нуждаещите се от жилищен имот искаха да купят, а банките - да кредитират, то 2019-та се очертава като година на стабилност. Очакваното засилване на строгостта на банките при финансирането и повишението на лихвените нива покрай подготовката на България да влезе в чакалнята на еврозоната, ще балансират пазара, купувачите ще имат по-голям избор, а това ще успокои цените. Това сочат п... прочети повече

Последни регионални новини
Програма за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата

04/Януари/2019
Peika.bg

ДАТА: Oт 11 Януари 2019 до 13 Януари 2019 МЯСТО: Стария град, Пловдив, България

Старият град с артистични изненади за дългия уикенд (11-13 .01.) за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата

Пловдив е в трескава подготовка за предстоящото голямо откриване на Европейска столица на културата, наситено с артистични изненади за дългия уикенд под мотото „Ние ... прочети повече

Знаете ли, че?
Снежана Стойчева от Imoti.net: Няма балон на имотния пазар

10/Декември/2018

Мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева в предаването „Клуб Investor“ цитира данните от експертния анализ за София на Изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова, според който жилищата в столицата са два пъти по-достъпни, отколкото преди десет години. В разговор с водещия Ивайло ... прочети повече