Повече сделки за по-малко пари

2012-05-03   |  Имоти и инвестиции, специално издание на Капитал, 04.2012, със съкращения

Достигнато ли е дъното на българския пазар на жилищни имоти? Този въпрос бълнува всички: продавачи, купувачи и брокери на имоти. Онзи, който може да отговори на него, със сигурност ще стане милионер. Ето защо ще се задоволим с наличните факти.

А те са, че цените на жилищата и през 2011 г. продължиха да падат, а ситуацията не се промени особено и през първите месеци на тази година. Според имотната агенция Bulgarian Properties средният спад на цените на жилищата в цялата страна през 2011 г. е бил 8% спрямо 2010 г. В същото време заради по-евтините имоти продажбите растат с 15% спрямо предишната година, казват от компанията. Според друга агенция - „Ера България" скокът на продажбите дори е още по-голям - 22 %. „Хората купуват, защото се нуждаят от жилище, а не за инвестиция", казва Младен Митов, анализатор в „Явлена". Според него жилищният сегмент е най-активният на имотния пазар в момента, като се нарежда дори пред много популярния напоследък пазар на земеделска земя. Причина за нарасналия интерес е промяната в цените и кредитните условия, както и нуждата на потребителите от жилища. По-голяма част от вложените в апартаменти или къщи средства са собствени, тъй като хората не искат да задлъжняват.

Да се върнем години назад
От началото на 2012 г. има оживление на пазара заради добрите цени. Продължават да се търсят имоти в ниския ценови сегмент до 50 хиляди евро. Всъщност пазарът в София се движи основно от купувачи с бюджет от 25 хил. до 60 хил. евро. Също така при преговорите между купувачи и продавачи в този сегмент вече не се договарят драстични намаления, което показва, че са достигнати някакви нормални нива.

Според представители на бранша средните цени сега са близки до отчитаните от Националния статистически институт. Според неговите данни средната стойност на квадратен метър в столицата е 1453 лв. (746 евро) в края на 2011 г., във Варна е 1454 лв. (746 евро), а в Бургас -1166 лв. (599 евро). Оттогава цените са почти непроменени.

„Започнахме годината с доста негативни очаквания, които не се оправдаха", казва Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian Properties. Според нея от началото на 2012 г. основно се купуват жилища до 50 хил. евро, като в София дори има сделки и за 20 хил. евро - невиждани транзакции от 2004 г. насам. През март се забелязва интерес и към малко по-скъпи жилища. Цената на продадените апартаменти в София през първите три месеца на годината е 735 евро на кв.м, а на предлаганите 870 евро на кв.м, сочат данните на Bulgarian Properties. Спадът в средната цена на годишна база е 11.5% (830 евро на кв.м за първото тримесечие на 2011 г.). От 2008 г. досега цените на жилищата в София са намалели с 42%. В същото време все повече намалява и строителната активност.

Има спад и в разрешителните за строеж от 28%. Очаква се на жилищния пазар да има след година, година и половина да се усети глад за ново строителство. Имотите от този тип рязко намаляват. Не се потвърдиха и очакванията банките да извадят на пазара ипотекирани имоти. От една страна, институциите не бързат да активират обезпеченията, а от друга, така или иначе качествените апартаменти и къщи в тяхното портфолио не са толкова много.

Без прогнози, моля!
Очакванията до края на 2012 г. на имотния бранш са цените на жилищата в цяла България да продължат да падат със забавени темпове. Някои квартали на София, през които ще минават новите линии на метрото, ще станат по-атрактивни. Купувачите все повече избягват и жилищата на партера и последния етаж. Според компаниите най-стабилен остава центърът на София, където средната цена през 2011 г. е 1050 евро на кв.м. Има завишено търсене на жилища в централните райони на столицата. Става въпрос за по-големи апартаменти и за цени от 90 хил. до 150 хил. евро.

Какво ще се случи на пазара до края на годината зависи и от външни фактори - най-вече дали ситуацията в еврозоната ще се подобри, а оттам и състоянието на българската икономика. Много българи имат спестявания в евро и са притеснени какво ще стане, ако единната валута се срине. Засега изглежда, че пазарът на имоти най-вероятно ще продължи да бъде движен основно от малките сделки.

Разгледайте нашите оферти на апартаменти в страната

  прочети повече статии

Сподели
AMur Residence - луксозна сграда с Акт 15 на ул. Мур, до бул. България
AMur Residence материализирала идеята за модерно градско жилище: луксозно изпълнение, функционалност и удобство, спокойствие и сигурност, зелена околна среда и комуникативно местоположение. Завършване през ЮНИ 2020 г.
Вижте още
Vitosha View - емблематичен комплекс в полите на Витоша
Изберете комплекс Vitosha View за ваш нов дом! Отлични цени и качество на строителството, характерно за имоти в най-високия ценови клас. Модерна визия и внимание към всеки детайл. Функционално вътрешно разпределение с оптимално усвояване на пространствата. Минимални общи части. Чисто нова инфраструкрура. Зеленина и гледки към планината и града. Всичко това ще намерите само във Vitosha View!
Вижте още

Изпратете запитване