МЕДИИТЕ ЗА НАС

Полина Стойкова: 2016-а е изключително динамична година за българския имотен пазар

http://bnr.bg

2016-а беше изключително динамична година за българския имотен пазар, в която за първи път от много години насам тенденциите бяха изцяло в положителна посока. Станахме свидетели на ръст на продажбите и на цените, като за София този ръст достига двуцифрени стойности, заяви за Радио България изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова. Наблюдаваме вече един по-зрял пазар, който е доминиран от местното търсене и от фактори като миграция към големите градове, нарастване на доходите на населението и много изгодни условия по ипотечното кредитиране, заяви Стойкова и допълни:

През 2016 година търсенето е ориентирано към жилищни имоти най-вече в големите градове. Лидер по продажби е София, но трябва да отбележим че и в Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора тенденциите са положителни с ръст на продажбите между 5% и 10% и ръст на цените на имотите с приблизително същите размери. За София годината ще приключи с 12% ръст на цените, което е двойно повече в сравнение с предходната година. Освен това купувачите търсят вложение в имот с цел инвестиция и отдаване под наем. Трябва да отбележа, че през тази година се очерта тенденция на високо търсене в сегмента на ваканционните имоти. В момента около половината от покупките на ваканционни имоти и по морето, и в ски курортите, вече се осъществяват от българи, а преди това този пазар беше доминиран основно от чужденци.

Според Полина Стойкова ниските лихви по банкови депозити, които са близки до нулевите, също стимулират хората да влагат в имоти. Това даде силно отражение върху покупката на жилища ново строителство, включително и на зелено, която е другата силна тенденция през тази година. В момента хората са предпазливи, когато инвестират в строителство на зелено, но са склонни да поемат риска, защото правят проучване на строителя и подписват по-надеждни договори:

Разбира се риск винаги има при покупката на зелено или в начален етап на строителство, но хората са по-склонни да поемат този риск, защото предлагането е по-слабо от търсенето в момента. Търсенето през 2016 нарасна скокообразно. Докато хората все още се чудеха дали ще спадат цените и как ще се развива пазарът изведнъж стана ясно, че той е тръгнал във възходяща посока. В резултат на това купувачите се върнаха на пазара.

В близкото минало много строителни компании предоставяха на купувачите на имот на зелено отстъпка от цената, която представляваше своеобразна рискова премия за това, че заплащат имота в начална фаза на строителството. В момента, обаче това правило не важи, заяви Полина Стойкова и допълни:

Всъщност новото строителство на зелено или в начален етап на строителство е с до 80-100 евро на квадратен метър по-скъпо, отколкото цената на новите жилища, които се продават на вторичния пазар. Това е така, защото предлагането беше силно ограничено през последните години и защото новите проекти са със съвсем различно качество. Строителите влагат много по-качествени материали и купувачите са склонни да заплащат тези по-високи цени.

Търсенето на панелни жилища остава стабилно и пазарния потенциал на този тип имоти е добър, особено след стартиране на програмата за саниране. От друга страна не се наблюдава ръст на покупките на жилища в слаборазвити райони като Северозападна България. В по-малките градове на страната цените остават непроменени, а в някои градове дори се наблюдава спад. Това е нормално, защото имотният пазар следва демографските тенденции и икономическите процеси, обобщава Полина Стойкова.

Вижте нашите топ обекти ново строителство в София

Вижте най-новите обяви в София


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Бихме искали да благодарим на Ива Атанасова и Петър от BULGARIAN PROPERTIES. Дойдохме в България да ...
Аз съм купувач от Великобритания и търсих апартамент в Банско предимно за да практикувам зимни ...
BULGARIAN PROPERTIES - Изключително коректен партньор в бизнеса. ...
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Последни Новини
Как изглежда имотът, очаровал Ню Йорк Таймс? Вижте в репортаж на Bulgaria ON AIR (видео)

12/Март/2019
Bulgaria ON AIR

Луксозната къща от нашето портфолио от елитни имоти в София, която беше представена наскоро от Ню Йорк Таймс, бе показана в ефира на Bulgaria ON AIR в предаването "България сутрин" с водещи Гергана Венкова и Златимир Йочев.
Оригиналната публикация можете да прочетете тук

Разгледайте информация за този уникален имот тук

Изкуство и дизайн се преплитат в тази лукс... прочети повече

Последни регионални новини
Фестивал в Банско показва 10 премиерни филма за ски, сноуборд и зимни приключения

21/Февруари/2019
http://bnr.bg

10 премиерни филма за ски, сноуборд и зимни приключения ще бъдат представени на зимната кинопанорама в Банско, която започва тази вечер. Събитието съвпада и със кръговете от световната купа по ски, които стартират утре. Така любителите на зимните спортове и на световното кино ще могат да съчетаят планината с киносалона, сподели директорът на международния фестивал за планинарско кино Натали Пет... прочети повече

Знаете ли, че?
Това е имотът бижу за $4 милиона в Бояна, който очарова Ню Йорк таймс

05/Март/2019
flagman.bg

Едно от най-реномираните издания в САЩ, а и по света - "Ню Йорк таймс" обръща внимание на ръста на цените на недвижимите имоти в България. В обширен обзор по темата, озаглавен: "На лов за къщи в България", авторите отбелязват, че новото строителство у нас се развива благодарение на ниските лихви, а к... прочети повече