МЕДИИТЕ ЗА НАС

Полина Стойкова: 2016-а е изключително динамична година за българския имотен пазар

http://bnr.bg

2016-а беше изключително динамична година за българския имотен пазар, в която за първи път от много години насам тенденциите бяха изцяло в положителна посока. Станахме свидетели на ръст на продажбите и на цените, като за София този ръст достига двуцифрени стойности, заяви за Радио България изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова. Наблюдаваме вече един по-зрял пазар, който е доминиран от местното търсене и от фактори като миграция към големите градове, нарастване на доходите на населението и много изгодни условия по ипотечното кредитиране, заяви Стойкова и допълни:

През 2016 година търсенето е ориентирано към жилищни имоти най-вече в големите градове. Лидер по продажби е София, но трябва да отбележим че и в Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора тенденциите са положителни с ръст на продажбите между 5% и 10% и ръст на цените на имотите с приблизително същите размери. За София годината ще приключи с 12% ръст на цените, което е двойно повече в сравнение с предходната година. Освен това купувачите търсят вложение в имот с цел инвестиция и отдаване под наем. Трябва да отбележа, че през тази година се очерта тенденция на високо търсене в сегмента на ваканционните имоти. В момента около половината от покупките на ваканционни имоти и по морето, и в ски курортите, вече се осъществяват от българи, а преди това този пазар беше доминиран основно от чужденци.

Според Полина Стойкова ниските лихви по банкови депозити, които са близки до нулевите, също стимулират хората да влагат в имоти. Това даде силно отражение върху покупката на жилища ново строителство, включително и на зелено, която е другата силна тенденция през тази година. В момента хората са предпазливи, когато инвестират в строителство на зелено, но са склонни да поемат риска, защото правят проучване на строителя и подписват по-надеждни договори:

Разбира се риск винаги има при покупката на зелено или в начален етап на строителство, но хората са по-склонни да поемат този риск, защото предлагането е по-слабо от търсенето в момента. Търсенето през 2016 нарасна скокообразно. Докато хората все още се чудеха дали ще спадат цените и как ще се развива пазарът изведнъж стана ясно, че той е тръгнал във възходяща посока. В резултат на това купувачите се върнаха на пазара.

В близкото минало много строителни компании предоставяха на купувачите на имот на зелено отстъпка от цената, която представляваше своеобразна рискова премия за това, че заплащат имота в начална фаза на строителството. В момента, обаче това правило не важи, заяви Полина Стойкова и допълни:

Всъщност новото строителство на зелено или в начален етап на строителство е с до 80-100 евро на квадратен метър по-скъпо, отколкото цената на новите жилища, които се продават на вторичния пазар. Това е така, защото предлагането беше силно ограничено през последните години и защото новите проекти са със съвсем различно качество. Строителите влагат много по-качествени материали и купувачите са склонни да заплащат тези по-високи цени.

Търсенето на панелни жилища остава стабилно и пазарния потенциал на този тип имоти е добър, особено след стартиране на програмата за саниране. От друга страна не се наблюдава ръст на покупките на жилища в слаборазвити райони като Северозападна България. В по-малките градове на страната цените остават непроменени, а в някои градове дори се наблюдава спад. Това е нормално, защото имотният пазар следва демографските тенденции и икономическите процеси, обобщава Полина Стойкова.

Вижте нашите топ обекти ново строителство в София

Вижте най-новите обяви в София


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Уважаема Татяна, ние сме много благодарни за помощта и комуникацията с нас! Желаем ви успех, щастие ...
Много съм благодарен на екипа на BULGARIAN PROPERTIES за бързо и пълно предоставяне на ...
Продадох имота си с Андрю Пийч. По време на продажбата Андрю действаше изключително професионално и ...
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Последни Новини
Най-продаваните комплекси ново строителство в София за 2018 г.

12/Декември/2018
Класация на BULGARIAN PROPERTIES

В края на тази динамична година, която премина под знака на засилено ново строителство, с много започнати нови сгради и проекти, които тепърва ще се реализират, ви представяме нашата класация с най-продаваните ни комплекси ново строителство в гр. София.

1. Modera Residence е безспорният победител в годишната ни класация. Затвореният комплекс е разположен в кв. Витоша и ще разполага ... прочети повече

Последни регионални новини
Откриват „Бронзовата къща”

22/Октомври/2018
https://fakti.bg

Работата по „Бронзовата къща” в центъра на София продължи над 10 години. Изграждането й беше завършено на 27 юни 2018 г., а официалното откриване е на 22 ноември. Жителите и гостите на столицата могат да се наслаждават на нея и когато е тъмно, тъй като от началото на септември е монтирано осветление. Реализацията на проекта беше по повод председателството на Съвета на ЕС в България и Австрия през ... прочети повече

Знаете ли, че?
Кои са зоните с най-голям потенциал за развитие в София?

25/Октомври/2018
www.investor.bg

Северните райони в София са логичните зони за развитие на града, но трябва да се има предвид и цикличният характер на пазара на недвижими имоти. В години на бум е добре общината да се съсредоточи върху доразвиването на вече съществуващите зони и да обръща поглед към нови зони в годините на затишие. ... прочети повече