Полина Стойкова: 2016-а е изключително динамична година за българския имотен пазар

2016-12-13   |  http://bnr.bg

2016-а беше изключително динамична година за българския имотен пазар, в която за първи път от много години насам тенденциите бяха изцяло в положителна посока. Станахме свидетели на ръст на продажбите и на цените, като за София този ръст достига двуцифрени стойности, заяви за Радио България изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова. Наблюдаваме вече един по-зрял пазар, който е доминиран от местното търсене и от фактори като миграция към големите градове, нарастване на доходите на населението и много изгодни условия по ипотечното кредитиране, заяви Стойкова и допълни:

През 2016 година търсенето е ориентирано към жилищни имоти най-вече в големите градове. Лидер по продажби е София, но трябва да отбележим че и в Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора тенденциите са положителни с ръст на продажбите между 5% и 10% и ръст на цените на имотите с приблизително същите размери. За София годината ще приключи с 12% ръст на цените, което е двойно повече в сравнение с предходната година. Освен това купувачите търсят вложение в имот с цел инвестиция и отдаване под наем. Трябва да отбележа, че през тази година се очерта тенденция на високо търсене в сегмента на ваканционните имоти. В момента около половината от покупките на ваканционни имоти и по морето, и в ски курортите, вече се осъществяват от българи, а преди това този пазар беше доминиран основно от чужденци.

Според Полина Стойкова ниските лихви по банкови депозити, които са близки до нулевите, също стимулират хората да влагат в имоти. Това даде силно отражение върху покупката на жилища ново строителство, включително и на зелено, която е другата силна тенденция през тази година. В момента хората са предпазливи, когато инвестират в строителство на зелено, но са склонни да поемат риска, защото правят проучване на строителя и подписват по-надеждни договори:

Разбира се риск винаги има при покупката на зелено или в начален етап на строителство, но хората са по-склонни да поемат този риск, защото предлагането е по-слабо от търсенето в момента. Търсенето през 2016 нарасна скокообразно. Докато хората все още се чудеха дали ще спадат цените и как ще се развива пазарът изведнъж стана ясно, че той е тръгнал във възходяща посока. В резултат на това купувачите се върнаха на пазара.

В близкото минало много строителни компании предоставяха на купувачите на имот на зелено отстъпка от цената, която представляваше своеобразна рискова премия за това, че заплащат имота в начална фаза на строителството. В момента, обаче това правило не важи, заяви Полина Стойкова и допълни:

Всъщност новото строителство на зелено или в начален етап на строителство е с до 80-100 евро на квадратен метър по-скъпо, отколкото цената на новите жилища, които се продават на вторичния пазар. Това е така, защото предлагането беше силно ограничено през последните години и защото новите проекти са със съвсем различно качество. Строителите влагат много по-качествени материали и купувачите са склонни да заплащат тези по-високи цени.

Търсенето на панелни жилища остава стабилно и пазарния потенциал на този тип имоти е добър, особено след стартиране на програмата за саниране. От друга страна не се наблюдава ръст на покупките на жилища в слаборазвити райони като Северозападна България. В по-малките градове на страната цените остават непроменени, а в някои градове дори се наблюдава спад. Това е нормално, защото имотният пазар следва демографските тенденции и икономическите процеси, обобщава Полина Стойкова.

Вижте нашите топ обекти ново строителство в София

Вижте най-новите обяви в София


  прочети повече статии

Сподели
AMur Residence - луксозна сграда на ул. Мур, до бул. България
AMur Residence материализирала идеята за модерно градско жилище: луксозно изпълнение, функционалност и удобство, спокойствие и сигурност, зелена околна среда и комуникативно местоположение
Вижте още
Нова вълна морски оферти - 2019 г.!
Купете собствен имот на морето и се радвайте на дългите и слънчеви летни дни! Атрактивни цени, започващи от 15 000 евро за обзаведено студио, които всеки може да си позволи. Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване

Намерете вашия имот при максимален избор
Изберете каква маркетингова комуникация желаете да получавате от нас: