МЕДИИТЕ ЗА НАС

Полина Стойкова: 2016-а е изключително динамична година за българския имотен пазар

http://bnr.bg

2016-а беше изключително динамична година за българския имотен пазар, в която за първи път от много години насам тенденциите бяха изцяло в положителна посока. Станахме свидетели на ръст на продажбите и на цените, като за София този ръст достига двуцифрени стойности, заяви за Радио България изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова. Наблюдаваме вече един по-зрял пазар, който е доминиран от местното търсене и от фактори като миграция към големите градове, нарастване на доходите на населението и много изгодни условия по ипотечното кредитиране, заяви Стойкова и допълни:

През 2016 година търсенето е ориентирано към жилищни имоти най-вече в големите градове. Лидер по продажби е София, но трябва да отбележим че и в Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора тенденциите са положителни с ръст на продажбите между 5% и 10% и ръст на цените на имотите с приблизително същите размери. За София годината ще приключи с 12% ръст на цените, което е двойно повече в сравнение с предходната година. Освен това купувачите търсят вложение в имот с цел инвестиция и отдаване под наем. Трябва да отбележа, че през тази година се очерта тенденция на високо търсене в сегмента на ваканционните имоти. В момента около половината от покупките на ваканционни имоти и по морето, и в ски курортите, вече се осъществяват от българи, а преди това този пазар беше доминиран основно от чужденци.

Според Полина Стойкова ниските лихви по банкови депозити, които са близки до нулевите, също стимулират хората да влагат в имоти. Това даде силно отражение върху покупката на жилища ново строителство, включително и на зелено, която е другата силна тенденция през тази година. В момента хората са предпазливи, когато инвестират в строителство на зелено, но са склонни да поемат риска, защото правят проучване на строителя и подписват по-надеждни договори:

Разбира се риск винаги има при покупката на зелено или в начален етап на строителство, но хората са по-склонни да поемат този риск, защото предлагането е по-слабо от търсенето в момента. Търсенето през 2016 нарасна скокообразно. Докато хората все още се чудеха дали ще спадат цените и как ще се развива пазарът изведнъж стана ясно, че той е тръгнал във възходяща посока. В резултат на това купувачите се върнаха на пазара.

В близкото минало много строителни компании предоставяха на купувачите на имот на зелено отстъпка от цената, която представляваше своеобразна рискова премия за това, че заплащат имота в начална фаза на строителството. В момента, обаче това правило не важи, заяви Полина Стойкова и допълни:

Всъщност новото строителство на зелено или в начален етап на строителство е с до 80-100 евро на квадратен метър по-скъпо, отколкото цената на новите жилища, които се продават на вторичния пазар. Това е така, защото предлагането беше силно ограничено през последните години и защото новите проекти са със съвсем различно качество. Строителите влагат много по-качествени материали и купувачите са склонни да заплащат тези по-високи цени.

Търсенето на панелни жилища остава стабилно и пазарния потенциал на този тип имоти е добър, особено след стартиране на програмата за саниране. От друга страна не се наблюдава ръст на покупките на жилища в слаборазвити райони като Северозападна България. В по-малките градове на страната цените остават непроменени, а в някои градове дори се наблюдава спад. Това е нормално, защото имотният пазар следва демографските тенденции и икономическите процеси, обобщава Полина Стойкова.

Вижте нашите топ обекти ново строителство в София

Вижте най-новите обяви в София


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Въпреки че отне доста време да продам апартамента си в Балчик, когато се появи купувач за ...
Харесва ми как работи вашата компания и при необходимост ще я препоръчвам на всеки! ...
През тази година нашето семейство закупи къща в България. Ползвахме услугите на офиса на BULGARIAN ...
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Най-продаваният комплекс в София!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Последни Новини
Собственият дом е по-достъпен

05/Юни/2019
Труд, 04.06.2019, с. 20

По-високата покупателна способност на доходите, ръстът на БВП и намалената безработица се отразяват на пазара на имоти. Заплатите в София постоянно се увеличават през последните 10 години, сочат официалните данни.

През 2008 г. софиянци са получавали средно по 754 лв. През 2012 г. за пръв път се преминава границата от 1000 лв. - 1005 лв.. През 2017 г. сумата е възлизала средно на 14... прочети повече

Последни регионални новини
Пловдивска област е на седмо място в страната по размер на средна месечна работна заплата

16/Май/2019
focus-radio.net, 15.05.2019

По размер на средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2019 година, Пловдивска област заема седмо място сред всички 28 области в страната.

Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Валентин Точев, главен експерт в Териториалното статистическо бюро-Юг. С най-висока средна месечна работна заплата е област София – 1 656 лв., а с най-ниска е област Благоевград – 779 лв. прочети повече

Знаете ли, че?
Доходност от наем и начини сами да я повишим

28/Март/2019
manager.bg

Жилищни имоти

Към момента в София доходността от наем на жилища (двустайни и тристайни) е около 5%, в Пловдив – 6%, за Варна - 4%, за Бургас – 5%.

Рентабилността от тази инвестиция рядко надвишава 5%.

Предимства:

- Лесно отдаване под наем. Д... прочети повече