Двойно повече продадени имоти в София

2016-03-10   |  http://fakti.bg/

Материал: http://fakti.bg/

Двойно повече жилища са продадени в София през първите два месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата. „Тенденцията се дължи основно на увеличението на продажбите на жилища ново строителство, които за тази година са около 50% от общия брой продажби в София. За сравнение, новото строителство съставляваше едва около 15% от продажбите в София в началото на 2015 г.", така Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

От компанията също така отчитат и интерес при покупките „на зелено”. Такъв в началото на миналата година е липсвал: „докато миналата година по това време са се купували основно жилища в завършени сгради с Акт 16 или в доста напреднал етап на строителство, то през тази година 80% от реализираните продажби са в комплекси, които са "на зелено" или в много ранен етап на строителството”.

Подобен пример е комплекс Vitosha View, който беше пуснат в продажба в края на 2015 г. и само за 3 месеца са разпродадени 70% от наличните жилища в първа и втора фаза на комплекса – от 115 жилища налични към момента са 40.

Цените на имотите ново строителство започват от 800 EUR/кв.м. и надхвърлят 2000 EUR/кв.м. Интересът е към всички сегменти. Придобиват се имоти на цени между 50 000 EUR и 150 000 EUR, но и такива на стойност над 200 000 EUR. Профилът на купувачите е млади семейства и хора над 40-годишна възраст със стабилен бизнес и доходи. Те купуват не само за собствено ползване, но и с цел инвестиция. Нерядко клиентите са българи, които живеят в други градове на страната или чужбина. Акцентът е върху 2-стайните апартаменти, но висок интерес има и към 3- и многостайни имоти. „При комплексите на зелено като Vitosha View купувачите имат възможност да обединяват апартаменти с цел формиране на по-голямо жилище според техните нужди и тази възможност предизвиква доста голям интерес”, допълват от Bulgarian Properties.

„Очакванията ни са подемът в жилищния пазар (и при ново, и при старо строителство) в София да продължи и през 2016 г. с допълнително увеличение на обема продажби и нарастване на цените в София с около 7%”, прогнозира Стойкова.

Причината за завишения интерес към новото строителство ще е продиктуван от факта, че то в по-голяма степен отговаря на нуждите на купувачите. Тези имоти са по-модерни, по-добре проектирани, изградени с качествени материали и не на последно място – предлагат се на добри цени.

Вижте нашите имоти ново строителство в София


  прочети повече статии

Сподели
ново! Vitosha View - сграда F
Най-новата фаза на елитния комплекс Vitosha View в кв. Кръстова вада вече е с разрешение за строеж и строителството предстои да стартира до броени дни!

Изберете своя нов дом в емблематичен комплекс в София сега!
Вижте още
Купете собствен имот на морето!
Радвайте се на слънчевите летни дни в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! Атрактивни цени и разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си собствено място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване