СТАТИИ

Хит през последните месеци са селските къщи

Строителство имоти, 19.11.12

Търсенето в София е ориентирано към качествени апартаменти в добро състояние. Интересът към евтини жилища е продължил да доминира на имотния пазар в София и през третото тримесечие на 2012 г. Средната цена на продадените апартаменти през периода юли-август е била 48 400 евро или 710 евро на кв. м. Това показват последните данни на „Бългериан пропертис“ за пазара на недвижими имоти.

Според статистиката на компанията средната стойност на продадените жилища в столицата за изминалите девет месеца от 2012 г. е била 720 евро на кв. м, а средната офертна цена - 895 евро на кв. м. И двете отчетени стойности са най-ниски от 2006 г. насам, а разминаването между цените на предлаганите апартаменти и тези на реалните сделки продължава да е налице.

Експертите определят настоящата 2012 г. като „годината на морските имоти“. Те са категорични, че сегментът се е възродил. За това свидетелства обемът на продадените апартаменти през третото тримесечие, който е с около 30% по-висок на годишна база. Интересът е бил концентриран основно по Южното Черноморие - в Слънчев бряг, Поморие, Ахтопол, Созопол, Лозенец и др. За периода сделките в Слънчев бряг са се сключвали на средна цена от 490 евро на кв. м при 475 евро на кв. м през второто тримесечие на 2012 г. Продажби на имоти с по-престижни локации близо до плажа са се случвали на цени между 750 и 850 евро на кв. м.

Специалистите са забелязали тенденция на засилване на интереса и към зимните курорти. Средната стойност на закупените апартаменти в Банско през третото тримесечие е била 400 евро на кв. м. В конкурента му Пампорово средната цена на продадените апартаменти за третото тримесечие е била 430 евро на кв. м. В Боровец, където традиционно имотите са по-скъпи, сделки са реализирани средно при около 630 евро на кв. м.

Безспорният хит на пазара през последните месеци са били селските къщи. Основната новина в този сегмент е увеличението в обема на сделките с около 40% през периода юли-август на годишна база, индикиращо нараснал интерес. Регистрираната средна стойност на продадените селски къщи за периода е била 22 хил. евро. Най-многобройни през лятото са били продажбите на къщи в много добро състояние близо до Бургас на цени 20-40 хил. евро. Други райони, които са били интересни за купувачите и продължават да привличат внимание и през октомври, са районите на Пловдив, Стара Загора, Ямбол и Елхово.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Много съм доволен от работата ми с тази фирма, получаваш всеки месец отчет за имота който си обявил ...
Благодаря за успешно свършената работа на Добринка Николова. Изключително професионално отношение и ...
Високо ценя целия процес на сътрудничество, помощ и подкрепа, оказана ми от офисите на Bulgarian ...
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Последни Новини
НСИ: Жилищата в Пловдив поскъпват най-бързо

02/Януари/2019
Монитор, 01.01.18, с.5

Цените на жилищата в България са нараснали с 6,3% на годишна основа през третото тримесечие на 2018 г., сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

По-голямо е повишението при новопостроените жилища, които отбелязват годишен ръст от 7,2%, докато при съществуващите жилища е отчетено повишение от 5,8%, показват данните на националната статистика.

През второ... прочети повече

Последни регионални новини
Пускат нов шест-седалков лифт на Боровец

31/Октомври/2018
http://www.peika.bg

Подготовката за предстоящия зимен сезон тече с пълна сила в първия планински курорт на Балканите - Боровец, а добрите новини не чакат до началото на снежния сезон!

Нови стълбове блестят в сърцето на курорта, опънати въжета очертават линията на лифта, а новите комфортни седалки чакат нетърпеливо да посрещат запалените скиори и бордисти. Нов шест-седалков лифт “Мартинови Бараки Експре... прочети повече

Знаете ли, че?
С колко поскъпнаха имотите в София и какво да очакваме през 2019?

29/Ноември/2018
https://profit.bg

"За изминаващата 2018 г. можем да кажем, че беше успешна, интересна и динамична за имотния пазар в София, но с много по-плавни ръстове на всички показатели, както и с множество микроцикли, които променяха имотния пазар през различните месеци.

Като цяло, можем да я определим като стабил... прочети повече