СТАТИИ

Хит през последните месеци са селските къщи

Строителство имоти, 19.11.12

Търсенето в София е ориентирано към качествени апартаменти в добро състояние. Интересът към евтини жилища е продължил да доминира на имотния пазар в София и през третото тримесечие на 2012 г. Средната цена на продадените апартаменти през периода юли-август е била 48 400 евро или 710 евро на кв. м. Това показват последните данни на „Бългериан пропертис“ за пазара на недвижими имоти.

Според статистиката на компанията средната стойност на продадените жилища в столицата за изминалите девет месеца от 2012 г. е била 720 евро на кв. м, а средната офертна цена - 895 евро на кв. м. И двете отчетени стойности са най-ниски от 2006 г. насам, а разминаването между цените на предлаганите апартаменти и тези на реалните сделки продължава да е налице.

Експертите определят настоящата 2012 г. като „годината на морските имоти“. Те са категорични, че сегментът се е възродил. За това свидетелства обемът на продадените апартаменти през третото тримесечие, който е с около 30% по-висок на годишна база. Интересът е бил концентриран основно по Южното Черноморие - в Слънчев бряг, Поморие, Ахтопол, Созопол, Лозенец и др. За периода сделките в Слънчев бряг са се сключвали на средна цена от 490 евро на кв. м при 475 евро на кв. м през второто тримесечие на 2012 г. Продажби на имоти с по-престижни локации близо до плажа са се случвали на цени между 750 и 850 евро на кв. м.

Специалистите са забелязали тенденция на засилване на интереса и към зимните курорти. Средната стойност на закупените апартаменти в Банско през третото тримесечие е била 400 евро на кв. м. В конкурента му Пампорово средната цена на продадените апартаменти за третото тримесечие е била 430 евро на кв. м. В Боровец, където традиционно имотите са по-скъпи, сделки са реализирани средно при около 630 евро на кв. м.

Безспорният хит на пазара през последните месеци са били селските къщи. Основната новина в този сегмент е увеличението в обема на сделките с около 40% през периода юли-август на годишна база, индикиращо нараснал интерес. Регистрираната средна стойност на продадените селски къщи за периода е била 22 хил. евро. Най-многобройни през лятото са били продажбите на къщи в много добро състояние близо до Бургас на цени 20-40 хил. евро. Други райони, които са били интересни за купувачите и продължават да привличат внимание и през октомври, са районите на Пловдив, Стара Загора, Ямбол и Елхово.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Аз съм купувач от Великобритания и търсих апартамент в Банско предимно за да практикувам зимни ...
Току-що продадох двустаен апартамент в България, като имах удоволствието да работя със Сергей ...
Бих искал да изразя благодарности и задоволство от съвместната си работа вече година със СИЛВИЯ ...
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Последни Новини
Победителите в Годишните награди пред камерата на Bloomberg TV (видео)

22/Март/2019
bloombergtv.bg, "В развитие"

Bloomberg TV засне коментарите на победителите в Годишните награди на Imoti.net буквално минути след тяхното награждаване в официална церемония, която се състоя на 20.03.2019 г. в София. Вижте какво споделика те за своите награди и за състоянието на имотния пазар като цяло.

---

Предлагането на жилищни имоти в София определено не може да насмогне на търсенето. Доста зн... прочети повече

Последни регионални новини
Най-старият български град бе почетен като Европейска столица на културата

14/Януари/2019
Debati.bg

Пловдив, най-старият град в България, официално „встъпи в длъжност“ като Европейска столица на културата за 2019 година. 50 000 зрители се събраха на централния площад в града в събота, за да гледат откриващото шоу, наречено „Ние сме всички цветове“, в което на няколко сцени участваха към 1 500 местни и чуждестранни артисти.

Притиснат между планините Балкана и Родопите, вторият по ... прочети повече

Знаете ли, че?
Бижу за $4 млн. в Бояна! "Ню Йорк таймс" на лов за къщи из България

01/Март/2019
trafficnews.bg

В обширен обзор по темата, озаглавен: "На лов за къщи в България", авторите отбелязват, че новото строителство у нас се развива благодарение на ниските лихви, а купувачите от чужбина заявяват интерес към покупки с инвестиционна цел.

Като взима за отправна точка на публикацията си луксо... прочети повече