Хит през последните месеци са селските къщи

2012-11-22   |  Строителство имоти, 19.11.12

Търсенето в София е ориентирано към качествени апартаменти в добро състояние. Интересът към евтини жилища е продължил да доминира на имотния пазар в София и през третото тримесечие на 2012 г. Средната цена на продадените апартаменти през периода юли-август е била 48 400 евро или 710 евро на кв. м. Това показват последните данни на „Бългериан пропертис“ за пазара на недвижими имоти.

Според статистиката на компанията средната стойност на продадените жилища в столицата за изминалите девет месеца от 2012 г. е била 720 евро на кв. м, а средната офертна цена - 895 евро на кв. м. И двете отчетени стойности са най-ниски от 2006 г. насам, а разминаването между цените на предлаганите апартаменти и тези на реалните сделки продължава да е налице.

Експертите определят настоящата 2012 г. като „годината на морските имоти“. Те са категорични, че сегментът се е възродил. За това свидетелства обемът на продадените апартаменти през третото тримесечие, който е с около 30% по-висок на годишна база. Интересът е бил концентриран основно по Южното Черноморие - в Слънчев бряг, Поморие, Ахтопол, Созопол, Лозенец и др. За периода сделките в Слънчев бряг са се сключвали на средна цена от 490 евро на кв. м при 475 евро на кв. м през второто тримесечие на 2012 г. Продажби на имоти с по-престижни локации близо до плажа са се случвали на цени между 750 и 850 евро на кв. м.

Специалистите са забелязали тенденция на засилване на интереса и към зимните курорти. Средната стойност на закупените апартаменти в Банско през третото тримесечие е била 400 евро на кв. м. В конкурента му Пампорово средната цена на продадените апартаменти за третото тримесечие е била 430 евро на кв. м. В Боровец, където традиционно имотите са по-скъпи, сделки са реализирани средно при около 630 евро на кв. м.

Безспорният хит на пазара през последните месеци са били селските къщи. Основната новина в този сегмент е увеличението в обема на сделките с около 40% през периода юли-август на годишна база, индикиращо нараснал интерес. Регистрираната средна стойност на продадените селски къщи за периода е била 22 хил. евро. Най-многобройни през лятото са били продажбите на къщи в много добро състояние близо до Бургас на цени 20-40 хил. евро. Други райони, които са били интересни за купувачите и продължават да привличат внимание и през октомври, са районите на Пловдив, Стара Загора, Ямбол и Елхово.

  прочети повече статии

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване

Намерете вашия имот при максимален избор
Изберете каква маркетингова комуникация желаете да получавате от нас: