СТАТИИ

Хит през последните месеци са селските къщи

Строителство имоти, 19.11.12

Търсенето в София е ориентирано към качествени апартаменти в добро състояние. Интересът към евтини жилища е продължил да доминира на имотния пазар в София и през третото тримесечие на 2012 г. Средната цена на продадените апартаменти през периода юли-август е била 48 400 евро или 710 евро на кв. м. Това показват последните данни на „Бългериан пропертис“ за пазара на недвижими имоти.

Според статистиката на компанията средната стойност на продадените жилища в столицата за изминалите девет месеца от 2012 г. е била 720 евро на кв. м, а средната офертна цена - 895 евро на кв. м. И двете отчетени стойности са най-ниски от 2006 г. насам, а разминаването между цените на предлаганите апартаменти и тези на реалните сделки продължава да е налице.

Експертите определят настоящата 2012 г. като „годината на морските имоти“. Те са категорични, че сегментът се е възродил. За това свидетелства обемът на продадените апартаменти през третото тримесечие, който е с около 30% по-висок на годишна база. Интересът е бил концентриран основно по Южното Черноморие - в Слънчев бряг, Поморие, Ахтопол, Созопол, Лозенец и др. За периода сделките в Слънчев бряг са се сключвали на средна цена от 490 евро на кв. м при 475 евро на кв. м през второто тримесечие на 2012 г. Продажби на имоти с по-престижни локации близо до плажа са се случвали на цени между 750 и 850 евро на кв. м.

Специалистите са забелязали тенденция на засилване на интереса и към зимните курорти. Средната стойност на закупените апартаменти в Банско през третото тримесечие е била 400 евро на кв. м. В конкурента му Пампорово средната цена на продадените апартаменти за третото тримесечие е била 430 евро на кв. м. В Боровец, където традиционно имотите са по-скъпи, сделки са реализирани средно при около 630 евро на кв. м.

Безспорният хит на пазара през последните месеци са били селските къщи. Основната новина в този сегмент е увеличението в обема на сделките с около 40% през периода юли-август на годишна база, индикиращо нараснал интерес. Регистрираната средна стойност на продадените селски къщи за периода е била 22 хил. евро. Най-многобройни през лятото са били продажбите на къщи в много добро състояние близо до Бургас на цени 20-40 хил. евро. Други райони, които са били интересни за купувачите и продължават да привличат внимание и през октомври, са районите на Пловдив, Стара Загора, Ямбол и Елхово.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Покупката ми на къща до Каварна мина много добре, както от финансова, така и от организационна ...
Силно препоръчвам услугите на Bulgarian Properties в лицето на Стойчо Бугов (брокер), който беше ...
Въпреки че отне доста време да продам апартамента си в Балчик, когато се появи купувач за ...
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Последни Новини
В-к 24 часа: 19 г. по-късно британците се завръщат на имотния пазар у нас

03/Юни/2019
Христо Николов, В-к 24 часа

В специалното приложение за имоти на в-к 24 часа "Идеален дом. Иновации и стил" бе публикуван материал на британското издание A Place In The Sun, цитиращ данните и наблюденията на BULGARIAN PROPERTIES относно чуждестранния интерес към имотите в България.

Вижте оригиналната статия тук (pdf)

Британските купувачи бяха първите, които се отдръпнаха от българския пазар още ... прочети повече

Последни регионални новини
Пловдивска област е на седмо място в страната по размер на средна месечна работна заплата

16/Май/2019
focus-radio.net, 15.05.2019

По размер на средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2019 година, Пловдивска област заема седмо място сред всички 28 области в страната.

Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Валентин Точев, главен експерт в Териториалното статистическо бюро-Юг. С най-висока средна месечна работна заплата е област София – 1 656 лв., а с най-ниска е област Благоевград – 779 лв. прочети повече

Знаете ли, че?
Доходност от наем и начини сами да я повишим

28/Март/2019
manager.bg

Жилищни имоти

Към момента в София доходността от наем на жилища (двустайни и тристайни) е около 5%, в Пловдив – 6%, за Варна - 4%, за Бургас – 5%.

Рентабилността от тази инвестиция рядко надвишава 5%.

Предимства:

- Лесно отдаване под наем. Д... прочети повече