СТАТИИ

Имаше ли раздвижване на пазара на имоти през 2012?

www.economy.bg

През 2012 се отчита засилена активност в сегмента на жилищни имоти, а цените се стабилизират, твърдят мениджърите във водещите агенции за недвижими имоти в страната. Един от движещите фактори за положителната посока на развитие на пазара е нарастващият чуждестранен интерес. Вижте какво още споделиха експертите пред екипа на Economy.bg.

Повишен чуждестранен интерес
Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian Properties

През изминалата година развитието на имотния пазар в положителна посока се диктува най-вече от нарастващия чуждестранен интерес и покупки на имоти от руски купувачи. За разлика от ваканционния сегмент, пазарът на имоти в големите градове, който е движен основно от български купувачи, изостана от оптимистичните тенденции при ваканционните имоти. За градските имоти изминаващата година донесе стабилизирани цени и добро предлагане, но за съжаление, това не успя да надделее над притесненията на купувачите за сигурността на работните им места и доходите им. Съответно сделките с градски имоти останаха под натиска на кризисните настроения и забавения икономически растеж, който през цялата 2012 г. не успя да надхвърли 1%.

Оптимизъм на пазара за имоти
Добромир Ганев, директор на „Форос”

Пазарът на имоти се влияе пряко от редица фактори като икономическата и политическа стабилност на страната, доходи на населението, безработица, инфлация и пр. В настоящия цикъл на пазара трудно би могло да се очаква някакво съществено изменение спрямо предходните 2-3 години. Все пак сделки има, най-вече за жилища и земеделски земи, които са и най-активните сегменти на пазара. По-сериозни затруднения продължават да изпитват инвеститорите, вложили средства в бизнес имоти и преди всичко в търговски центрове. За деветмесечието на 2012 са сключени общо 148 384 покупко-продажби на недвижима собственост и макар че спрямо същия период на 2011 се забелязва леко понижение в обема им с 5,7%, то спрямо предходните две- 2009 и 2010, има ръст съответно от 11,5% и 22,8%. Освен това спадът през тази година се дължи единствено на по-малкия брой сделки през второто тримесечие, тъй като през първото и третото тримесечие отново е регистриран ръст спрямо съответните периоди на 2011. Това е един силно положителен сигнал за пазара и заедно със стабилизирането на цените на жилищните имоти дават основания за оптимизъм.

Нуждата от жилище е основен мотив за покупка на имот
Калоян Богданов, маркетинг мениджър на АДРЕС

Пазарът на жилищни имоти в България през 2012г. беше стабилен, активен и предсказуем. Темповете на спад затихнаха осезаемо и цените се задържаха на стабилни нива. Нуждата от жилище бе основната причина за покупка на имот и сделки се сключваха основно с този мотив. АДРЕС отчита покачване на броя покупки за инвестиция, но въпреки това хората все още изпитват притеснение да инвестират в недвижими имоти. Несигурността на икономическата ситуация в страната все още е фактор, който подтиква хората да са предпазливи и да избягват прекомерна задлъжнялост, което от своя страна, ограничава покупките на имоти.

Раздвижване на пазара за индустриални имоти
Владимир Гюрджиев, директор „Индустриални площи” във Forton International

На пазара на индустриални имоти през 2012 година се наблюдаваше определено раздвижване. Станахме свидетели на инвестиции в сектора производство на части за автомобилната промишленост и електрониката. Допълнителна активност дойде от страна на куриерските и логистични компании. Няколко представителства на големи международни компании се установиха в България, привлечени от ниските производствени разходи и наличието на подходящи сгради. Очакваме тази тенденция да се запази и да продължи да привлича чужди инвеститори в индустриалния сектор.

Клиентите решават по-бързо дали да купят имот
Деница Георгиева, HR и PR на „Явлена”

След първото тримесечие в агенцията осезаемо усетихме раздвижване на имотния пазар. От една страна, това се изразява в броя сделки, които тази година при нас бележат над 30% ръст, а от друга - в решимостта и бързината, с която клиентите стигат до решение за покупка. Срокът от оглед до сделка се съкрати през тази година в различна степен в зависимост от имота, въпреки че клиентите остават все така взискателни.

Най-оборотен остава сегментът на жилищни имоти
Нина Арнаудова, мениджър бизнес развитие в RE/MAX България

И през 2012 най-оборотен остава сегментът на жилищни имоти. Наблюдаваме стабилизиране както в цените на жилища при продажба, така и при цените при отдаване под наем. Традиционно по-големи обороти се отчитат в големите градове София, Варна, Бургас и Пловдив. Предходните години наблюдавахме по-голям спад в цените на жилищните имоти в по-търсените райони спрямо крайните квартали, през 2012 ценовите равнища продължават да се приближават, но не можем да говорим за изравняване. В сектора на луксозните имоти се отчита дефицит на добро предлагане. Пазарът на бизнес имоти е доста свит, вероятно поради липса на капитал.


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Избрах БП от много други компании основно заради смислената и подробна информация за имоти. Писах на ...
Благодаря за перфектната работа на брокера Стефан Абанозов! Не случайно е определен от ...
Покупката ми на къща до Каварна мина много добре, както от финансова, така и от организационна ...
Най-продаваният комплекс в София!
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Последни Новини
Заповядайте в новия ни офис в гр. Бургас!

12/Юни/2019
BULGARIAN PROPERTIES

Следвайки стратегия за присъствие със собствени офиси във всички големи градове и курорти в страната, с най-голямо удоволствие бихме искали да ви съобщим, че открихме нов офис в гр. Бургас.

Той се намира в модерна офис сграда в кв. Лазур с адрес:

ул. Адам Мицкевич 5, вх. Б, ет. 2, офис 2 - точно над клона на БАКБ
Вижте офиса на картата
Тел: 056 828 449... прочети повече

Последни регионални новини
Пловдивска област е на седмо място в страната по размер на средна месечна работна заплата

16/Май/2019
focus-radio.net, 15.05.2019

По размер на средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2019 година, Пловдивска област заема седмо място сред всички 28 области в страната.

Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Валентин Точев, главен експерт в Териториалното статистическо бюро-Юг. С най-висока средна месечна работна заплата е област София – 1 656 лв., а с най-ниска е област Благоевград – 779 лв. прочети повече

Знаете ли, че?
Цените на имотите на Пловдив тръгват надолу?

21/Май/2019
www.bnr.bg, 20.05.2019

Лек спад в цените и търсенето на недвижими имоти в Пловдив за първото тримесечие на годината. Брокери отчетоха, че има застой както в цените, така и в броя търсения на имоти.

Стефан Моллов от една от големите агенции за имоти обясни, че средната цена за апартамент в Пловдив е 757 евро... прочети повече