Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имоти от старо време

2010-01-15   |  Десислава Попова, investor.bg, 15.01.2010

Традиционно ограниченото предлагане за продажба на имоти в селищата със статут на архитектурни резервати е ограничило и спада на цените им в сравнение с тенденциите на общия жилищен пазар, сочи проучване на Investor.bg сред агенции за имоти.

Кризата се усеща главно в увеличаване на броя на имотите за продан и удължения срок за стигане до сделка. Все пак този тип имоти са ограничени и като цяло спадът в цените е доста диференциран и с по-малък темп. Отстъпките също се постигат доста по-трудно, но са в зависимост от спешността на продажбата, коментираха от Адрес.

Общото за всички имоти за продажба в села архитектурни резервати е, че няма явен спад в техните цени, а до намаляване на офертните цени се стига основно при преговори със сериозни купувачи (отстъпките са най-често около 10-15% от обявените цени), посочиха от Бългериан Пропертис. Според техните данни имотите за продажба не са се увеличили от началото на кризата, т.е. предлагането е ограничено, което е и една от причините спадът в техните цени да не е голям и да не се поддават на общите пазарни тенденции. Това ги прави и доста атрактивни за дългосрочна инвестиция, но трябва да се има предвид, че поддръжката на един такъв имот е скъпа, допълват брокерите.

Предлагане

В зависимост от населените места се предлагат различни имоти. Например наред с къщите в Арбанаси се търсят и парцели, върху които може да се строи. В момента неремонтирани къщи нямат шанс да бъдат забелязани от купувачите на трудния пазар за имоти. В момент, когато продавачите са склонни на сериозни отстъпки, купувачите предпочитат да инвестират в дълги преговори, отколкото в реновация на имотите. Според Нели Драгиева, мениджър на Адрес във Велико Търново, новият градоустройствен план на Арбанаси е добавил земеделски земи в регулацията на населеното място и затова има засилено предлагане на парцели.

В архитектурните резервати се предлагат предимно новопостроени имоти в стар стил, луксозно завършени. Къщите са големи - по 150-200 кв. м на цени над 100 хил. евро. Така например, в Арбанаси са обявени къщи за по около 1200-1300 евро на кв. м застроена площ, казват от Бългериан Пропертис.

Търсене

Пазарът е доста свит и има имоти, които са на пазара повече от пет години, коментираха от Адрес. Търсенето, особено в последните месеци, е главно от българи, които имат пари в брой и приемат купуването на имот в архитектурните резервати за добра инвестиция. Според брокерите чужденците, закупили имоти по време на силния пазар, сега по-скоро се опитват да продадат на печалба и срещат сериозни трудности.

Чуждестранните купувачи много се впечатляват от къщите в стар стил и винаги са ги харесвали, тъй като ценят традицията и културното наследство, но цената играе важна роля. При наличието на хиляди евтини къщи в съседни села, повечето от купувачите предпочитат тях, освен ако няма да се препитават от туризъм и отдаване под наем, което дори и в непопулярни села също е възможно, тъй като има много начини за популяризация и привличане на туристи, допълват от Бългериан Пропертис.

Добавената историческа стойност

Несъмнено известните архитектурни резервати добавят по-висока „историческа стойност”. Това най-силно личи в Арбанаси, а донякъде в Жеравна и Боженци. Засега Ковачевица, Лещен и Долен все още не са толкова популярни. Интересно е поведението на собствениците на имоти в Арбанаси, които не са склонни на прекалени отстъпки, имайки предвид миналото, а и настоящата известност на мястото в центъра на България. Те определено считат, че имотите им са прекалено ценни, за да коригират значително цените.

Цените на къщите в Арбанаси са около два пъти по-скъпи от такива със сходни параметри на само 20 км от селото. Именно високите цени определят и сравнително ниското търсене. Интерес винаги е имало, но цените са доста високи и това отблъсква купувачите - и българските, и чуждестранните, коментираха от Бългериан Пропертис.

Офертни цени

Според данните на Адрес като цяло качествените исторически имоти са с цени около 100 хил. евро. В Арбанаси цените варират от 40 хил. евро до 800 хил. евро, в Жеравна цените са около 150 хил. евро, в Копривщица има предложения от 40 хил. евро до 500 хил. евро, в Боженци къщите вървят от 25 хил. евро до около 750 хил. евро, в Котел цените варират от 30 хил. евро до 150 хил. евро, по данни на агенцията.

Сходни цени цитираха и от Бългериан Пропертис - най-скъпата къща в Арбанаси се предлага за 760 хил. евро, а най-евтината - за 49 хил. евро (около 220 евро на кв. м. застроена площ), но тя е във вилната зона на селото и изисква цялостен ремонт.
Параметрите на къщите в Лещен и Ковачевица са сходни с тези в Арбанаси - предимно ново строителство, големи къщи - 150-250 кв. м на цени от 100 хил. до 200 хил. евро. Има и оферти за парцели, но и там цените са високи - например парцел със стара къща за събаряне, като парцелът е 100 кв. м и струва около 30 хил. евро, т.е. около 300 евро на кв.м. Има интерес от страна на гърци, както и много българи търсят ваканционни къщи. Отново обаче високите цени предопределят пазар с по-малка динамика. Тук се срещат и някои недостроени къщи, собствениците на които явно нямат възможност да ги довършат, като при тези имоти би могло да се водят преговори за постигане на по-изгодни цени.

В селата в района на Котел - Жеравна, Медвен, Ичера и други, има имоти със сходен архитектурен стил. Цените и тук са сходни на Арбанаси - около 1000 евро на кв.м. За Жеравна също е характерно слабо търсене и предлагане, тъй като собствениците на подобни имоти не са притиснати от кризата, ползват имотите си или ги отдават под наем и не търсят продажба. Разликата между цените на имоти тук с места само на 10-15 км от Жеравна достига до в пъти по-ниски цени.

Имоти в Арбанаси

  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване