Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Пристанище в бурята

2009-01-22   |  От Керън Хоуп, Файненшъл Таймс, www.ft.com, 17.01.2009

Археологът Тео Роков наблюдава внимателно, докато екскаваторът повдига кофа с пръст от строителна площадка във варненския квартал „Гръцката махала”. Примесени с пръстта той забелязва парчета от средновековни керамични изделия. „Това са обикновени домакински съдове, но човек никога не знае”, казва той. „Ние следим всеки строителен проект в този квартал. Ако изникне нещо важно, предприемачът покрива разходите за пълните разкопки.”

Сцената е показателна за живота в най-голямото Черноморско пристанище в България, което е заселено преди два и половина века от заселници от Милет – крайбрежен гръцки град в Мала Азия и което понастоящем е вторият най-бързо развиващ се град в страната, опитващ да се справи с големия наплив на нови жители.

През вековете под гръцко, римско и турско управление Варна е била център за търговците, превозващи осолена риба, зърно, кожи и злато към Средиземно море и отвъд него. В началото на 20 век арменци, евреи и българи вече се били присъединили към гръцките търговци и много от тях участвали в голямото възраждане на града, започнато от цар Фердинанд. Нови къщи, дело на италиански архитекти, били боядисани в пастелни цветове, подхождащи на модерен европейски курорт с пристан, дървени кабинки за преобличане и Морска градина (парк, засаден с редки видове дървета под надзора на известен чешки ботаник и озеленител).

Последвала ерата на комунизма, след което дошъл бурен период на преход, който включвал стрелби по местни гангстери в многолюдни кафенета. Но според местните жители една група от бивши български морски пехотинци, наречена „варненски тюлени”, успяла да изгони членовете на руската, чеченската, украинската и грузинската мафия, които си съперничили за установяването на контрол върху пристанището и нелегалния бизнес. И днес „ние можем да се разходим из центъра на града късно вечер без проблеми”, казва Агап Агапов, собственик на ресторант в „Гръцката махала”.

Днес Варна привлича около 30 000 нови жители на година и наскоро за втора година подред бе победител в класацията „Най-добър град за живеене” на радио Дарик и 24 часа. Студентите от трите местни университета поддържат атмосферата в местните барове и клубове, а през лятото крайбрежният булевард се изпълва с гости от столицата София, със западноевропейски туристи, отседнали в близките курорти и дошли на еднодневна екскурзия из града и с увеличаващ се брой руснаци, украинци и румънци, чиито Черноморски брегове са по-малко гостоприемни от българските.

Този месец страната бе засегната от енергийна криза след като Русия спря газовите доставки за Европа. В резултат българското правителство поиска от Европейския съюз 400 милиона евро за да построи алтернативен газопровод Турция-Гърция, а Варна обмисля възможността за строителство на терминал за втечнен природен газ.

Качеството на транспортните връзки към града се подобрява, с постепенни подобрения на автомагистралата към София, която е на 5 часа с кола и с по-честите полети на авиокомпанията Bulgaria Air, която има три полета дневно до София през зимата и четири през лятото. Понастоящем немската компания „Фрапорт” управлява летището във Варна с 35 годишен концесионен договор, като инвестира в ремонта на писти и допълнителни терминали и в момента няколко международни авиолинии, включително нискотарифни оператори, летят до Варна от големи европейски летища.

Новият градоустройствен план, който ще бъде приведен в действие тази година, ще представлява грандиозния проект на цар Фердинанд на 21 век. Освен другите проекти, търговското пристанище ще бъде преместено на ново място на запад от града, отваряйки място за това, което ще се превърне в най-голямото и добре оборудвано яхтено пристанище в черноморския регион. „Новият план ще позволи на пристанището да бъде напълно преустроено,” казва Делян Димитров от агенция за имоти „Адрес”. „Ще има луксозни домове, хотели, ресторанти, в резултат на което ще се появи един изцяло нов квартал съвсем близо до „Гръцката махала”.

Засега, „Гръцката махала” остава едно от най-привлекателните места за живеене, като там са и имотите с едни от най-високите цени в града от 2200 евро на квадратен метър за апартамент в панелен четириетажен блок (максималната разрешена височина) до 3000 евро на квадратен метър за апартамент в ремонтиран имот или в нова сграда с гледка към морето.

Площите на имотите не са големи, като студиата са до 50-60 кв.м. заедно с балкона, а апартаментите, подходящи за четиричленно семейство, са с площ 100-120 кв.м.
Много порутени сгради все още очакват да бъдат ремонтирани, но кварталът е обичан както от кореняците като Агапов, който предлага прясна риба на приземния етаж на семейния си дом, някога шивашкото ателие на дядо му, така и от новодошлите като инструктора по гмуркане Ясен Иванчев, който скоро ще се нанесе в мансарден апартамент на втора линия.

„Кварталът се променя. Много от новодошлите във Варна си купиха имоти тук. Но аз не бих живял никъде другаде,” казва Агап Агапов.

„Тук има усещане за общност,” казва Иванчев. „Човек може да се разходи навсякъде и сутринта да се събуди от шума на чайките.”

Но животът в „Гръцката махала” има и отрицателни аспекти, включващи натоварения трафик, повечето шум, отколкото в покрайнините и недостига на места за паркиране, като има само няколко нови такива, а новите луксозни сгради имат подземни гаражи. „През детството ми ние играехме на улицата постоянно. За дъщеря ми ситуацията вече беше различна,” казва Дарина Иванова, колежка на Иванчев, която живее в квартала от дете.

В резултат, някои от жителите на Варна избират кварталите с не толкова голяма историческа стойност извън града. Например най-новият квартал „Бриз”, разположен на склона на горист хълм на 5 км северно от центъра. От него се разкриват панорамни гледки към морето и към хубавите сгради, разположени близо до Морската градина.

Районът се е развил толкова бързо, че остава още една година докато бъдат довършени улиците до квартала и уличното осветление. Но през последните две години цените на апартамент на последен етаж с гледка към морето са се удвоили до 1600 – 2200 евро/кв.м. и се очаква да поскъпват още тази година, въпреки глобалната финансова криза. „Тази година очакваме собственици на имот в „Бриз” да поискат да продадат апартаментите си и да реализират печалба, така че ще има възможности да се закупят имоти на вторичния пазар,” казва Евгени Златев, Управител на офис Варна за българската компания за недвижими имоти Бългериан Пропертис.

Джон Уайт, софтуерист от Великобритания, който е създал глобален портал за недвижими имоти и неговата естонска съпруга Маарика се преместили във Варна от Великобритания преди четири години. Миналата година те продали имот в центъра на града и се преместили в апартамент на последен етаж в „Бриз”, само на 5 минути пешком от плажа. „Тук е хубаво и тихо, като в същото време имаме всички нужни удобства като добър ресторант отсреща и първокласен супермаркет надолу по улицата. Можем да отидем пешком или с колело до центъра през Морската градина,” казва той.

Тяхната съседка Боряна Шикова е родом от Варна и се е върнала в града след като е работила като корпоративен адвокат в Ню Йорк и Лондон. Тя използвала спестяванията си да си купи имот на зелено в „Бриз”. „Покупката се оказа по-добра инвестиция, отколкото някога съм се надявала. Чувствам се привилегирована да живея на място, където мога да седна на балкона вечерно време и единствените светлини, които виждам, да са от корабите в залива.”

Новите квартали на юг от Варна включват „Аспарухово”, който се издига над пясъчен плаж, извиващ се на изток към гористите скали на нос Галата. Някогашен спален район за работници в корабостроителницата, застроен с панелни блокове и с недостроени военни имоти, в момента „Аспарухово” бързо се превръща във все по- луксозен кавартал.

Владимир Беров - строител, работещ на временни договори във Франция и Холандия, и неговата жена Добромира са измежду най-новите жители на квартала, след като са си купили апартамент, който има нужда от ремонт, в блок близо до общинския крайморски парк. „Преместихме се тук, защото сметнахме, че тук е добро място за живеене и смятам, че ще става все по-добро,” казва Беров.

На юг от „Аспарухово” местната предприемаческа фирма „Борд” построи луксозния комплекс „Varna South Bay”, който е създаден за постоянно живеене, въпреки че би бил привлекателен и за тези, които търсят ваканционен имот. Юри Павлов, управител на „Борд”, казва, че целта е да се създаде динамично общество с лесен достъп до училища и до града с помощта на градски транспорт. 830-те апартамента в комплекса варират от големи студиа до мезонети, всички с тераси, а цените са между 1700 – 2500 евро на квадратен метър. Ще има басейни, магазини, мини маркети, фитнес център с площ от 1000 кв.м., медицински център и подземен паркинг, а за втората фаза на комплекса е планирано и пристанище за яхти и фериботни услуги.

„Очакваме повечето ни клиенти да са чужденци, но някои от тях със сигурност ще отдават имотите си под наем на българи,” казва Павлов.

Разгледайте офертите ни в/близо до Варна

Прочетете повече за Варна

Прочетете статията във "Файненшъл Таймс"


  прочети повече статии

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още

Изпратете запитване