Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Каква беше 2016 за пазара на имоти?

2016-12-21   |  economy.bg

Двуцифрен ръст в цените на имотите в София, засилено търсене, ограничено предлагане, увеличение на купувачите със собствени средства и бум на новото строителство. Това са част от тенденциите, с които ще бъде запомнен имотният пазар през 2016 според представители на водещи компании за недвижими имоти в България. Кои бяха най-активните купувачи и какви други тенденции се наблюдаваха през годината?

Вижте как мениджъри на водещи компании в сектора обобщиха годината пред Economy.bg:

Антон Андонов, изпълнителен директор на„ЕРА Недвижими имоти“:

Средно с над 10% поскъпнаха имотите в София


Според данни на „ЕРА Недвижими имоти“ 55% от покупките през 2016 г. са на двустаен апартамент. Средната покупна цена в столицата за двустайно жилище е 51 000 евро. Тристайните жилища са на второ място по търсене - 30% от клиентите на компанията в София са закупили жилище с две спални при средна цена от 69 000 евро. Във Варна също най-продавани са двустайните жилища при средна цена 45 000 евро.

Пазарът на имоти бе активен в големите градове, най-вече в столицата. Повишеното търсене, като резултат от много фактори, се отрази най-вече на цените, които в София се повишиха средно с над 10%.

Ясна Божинова, маркетинг мениджър на Arco Real Estate:

Пазарът през тази година ще бъде запомнен с бума на сгради ново строителство и увеличение на цените


Най-активните купувачи през 2016 г., по данни на Arco Real Estate, бяха млади семейства с едно-две деца, които се решават да закупят ново или по-голямо семейно жилище, най-често с банково кредитиране.

От друга страна, се увеличи и интересът от по-заможни клиенти с натрупан личен капитал, които решават да инвестират в закупуването на лесно отдаваеми под наем, малки жилища. Пазарът през тази година ще бъде запомнен с бума на сгради ново строителство и увеличение на цените.

Добромир Ганев, управител на „Форос - Национална компания недвижими имоти”:

2016 ще остане в историята като годината с най-високия ръст в цените на имотите от 2007 насам


2016 г. ще остане в историята на пазара на имоти като годината на най-високите ръстове в цените на имотите от 2007 г. насам. Както и през 2015 г., най-активни бяха купувачите на жилищния пазар в големите градове. Увеличиха се покупките с цел инвестиция и реализиране на доходи от наеми. Годината ще бъде запомнена и с висока активност при стартирането на нови и размразяването на стари жилищни проекти от строителните предприемачи. Възвърнаха се интересът и смелостта на гражданите да стартират покупки на имоти „на зелено“. Банките продължиха с агресивната си политика на предоставяне на ипотечни кредити. Лихвите по банковите депозити са на много ниски нива и правят покупката на имот с цел съхраняване и увеличаване на стойността на спестяванията логична. Обемът на сделките в страната и тази година вероятно ще бъде един от най-високите след 2008 г. насам, но вероятно по-нисък от предходната 2015 г. Ръстовете в обема от сделки в София и Пловдив тази година ще са значително по-ниски, а във Варна и Бургас ще са подобни на 2015 г. Това са данни за първото деветмесечие. Възможна са корекции след отчитане на данните за последното тримесечие на годината.

Продължава високата активност на офисния пазар в София и Пловдив. Има няколко нови големи проекта в тези градове, които ще покрият необходимостта от свободни площи. Продължава навлизането на инвестиции в индустрията и производството и на компаниите, които наемат складови, индустриални и логистични площи поради подобряване на икономическата ситуация в страната.

И през 2016 г. продължава спадът на интереса за покупка на имоти по Черноморието от руски граждани. Те са основната група чужденци, които придобиват имоти в страната. Само районът на Банско показа ръст в покупките на имоти, най-вече поради изключително ниските стойности на офертите там, достигащи и до нивата на себестойност на инвестицията.

През 2016 г. от „Форос“ забелязахме, че все повече потребители на услугите на посреднически фирми за имоти се информират много по-надеждно и вземат своето решение на база проучване и референции за избор на свой доверен брокер/ компания.

Ралица Ценова, директор продажби в „Home2U Недвижими Имоти“:

Най-активният купувач на пазара през 2016 г. беше купувачът с пари в брой


През 2016 г. пазарът беше на продавачите поради засиленото търсене и малкото предложения на пазара. Разликата между офертната и продажната цена на имотите се приближава все повече до твърда нула, а продажните (както и офертните) цени продължиха тенденцията на нарастване, заложена от предходната 2015 г. – по-осезаемо през първото полугодие и по-инертно и затихващо през второто.

Банките продължиха политиката на понижаване на лихвения процент за ипотечно кредитиране, което продължава да подклажда желанието и възможността на хората със средни доходи да пристъпят към покупка на собствен дом. Но въпреки свободната кредитна политика, най-активният купувач на пазара през 2016 г. беше купувачът с пари в брой (69%), изгубил мотивация и доверие за съхранение на капитала си в банка поради ниския лихвен процент по депозитите.

Неслучайно през тази година в Home2U International започнахме да предлагаме на български клиенти възможност за инвестиция в недвижими имоти в САЩ с минимална доходност от 7% годишно, именно за да предоставим на местните инвеститори възможността да се възползват от по-голямата стабилност и демографско-икономическа обосновка на по-големия доход от инвестиция в недвижим имот в чужбина. Немалка част от купувачите на пазара през 2016 г. купиха инвестиционни имоти, като съотношението въпреки това остава 40% към 60% в полза на закупилите нов дом. Предпочитани имоти за инвестиция остават най-вече малките апартаменти, в благоприятни райони за отдаване под наем и с развита инфраструктура, като Студентски град и Младост, имоти в идеалния център на града и апартаменти, разположени близост до метростанция, като последният фактор в някои случаи размива границите между отделните райони.

Основният играч на имотния пазар през 2016 г. беше местният инвеститор. По една или друга причина страната ни остана встрани, извън полезрението на чуждестранните инвеститори и фондове.

Тази година ще запомним с контролираното нарастване на цените и големият брой купувачи със собствено финансиране и търсенето на по-добра алтернатива на ниските банкови лихви по депозитите.

Младен Митов, мениджър „Пазарни проучвания и анализи“ в ЯВЛЕНА

Налице са първите признаци на дисбаланс – търсене, надхвърлящо текущото предлагане


Според нашите анализи и тази година доминиращ е жилищният пазар. Над 80% от сделките в структурата на „Явлена“ са за жилищни имоти, при активност на купувачите не по-ниска от тази през 2015 г. Продавачите бяха не по-малко активни, като само около 5% от тях бяха такива, които „опипват“ пазара. Налице са и първите признаци на дисбаланс на пазара – търсене, надхвърлящо текущото предлагане.

Разглеждайки групата на купувачите, можем да диференцираме две подгрупи по цел на покупката:

- група купувачи, задоволяващи жилищни нужди. Техният дял според нашите анализи надхвърля 85%, като в тях включваме закупуващите първо жилище, както и тези, купуващи по-голямо жилище;

- група купувачи, закупуващи инвестиционен имот, с перспектива за отдаване под наем в дългосрочен план.

Друга характеристика на купувачите е тяхната подготвеност и ясно дефиниране на търсенето и параметрите на бъдещото жилище, с проявена склонност към закупуване на по-скъп имот, ако той има характеристики, близки или съвпадащи с търсенето.

По произход на средствата, отделени за закупуване на имот, купувачите отново могат да бъдат разделени в две подгрупи:

- купувачи със собствени средства, с дял според нашите наблюдения около 50-60%;

- купувачи със собствени и привлечени средства под формата на банково финансиране, с дял 40-50%.

По отношение на типа жилища, делът на търсещите жилища с две и повече спални вече трета година нараства, за сметка на дела на останалите типове апартаменти. Най-бързо свиващ се е делът на търсещите едностайни жилища и ателиета, което още веднъж потвърждава ориентацията на пазара към търсене на пазара на жилища с цел задоволяване на жилищни нужди.

По отношение на размера на средствата, отделени за покупка на жилище, отново наблюдаваме тенденция към нарастване на дела инвестирали в жилище над €80 000, за сметка на клиенти, търсещи между €50 000 и €80 000. Това е обяснимо във връзка с нагласите на купувачите, тяхната трезва преценка и възможности.

Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties:

За пръв път имаме такъв огромен недостиг на качествено ново строителство


През 2016 г. станахме свидетели на един минибум, или по-точно казано - едно бързо разгръщане на позитивните тенденции на пазара на имоти в София и големите градове, каквото не сме виждали от годините на предходния възходящ цикъл на пазара.

Ето как може да се обобщи имотният пазар през 2016 г.:

• За пръв път от 2008 г. измерваме двуцифрен ръст в цените на имотите в София - очертава се годината да приключи с около 12% ръст на цените в София. Това е двойно по-голям ръст от миналата година, когато измерихме нарастване от 6%.

• За пръв път имаме такъв огромен недостиг на качествено ново строителство, което да отговори на скокообразно нарасналото търсене. В резултат новото строителство в София и големите градове преживява бурно развитие с бърза реализация на много от проектите още в начален етап на строителството. Трябва да се има предвид, че повишеното предлагане постепенно ще балансира пазара, тъй като към момента се наблюдава една изключително силна строителна активност и изборът за купувачите става все по-голям.

Реализираните продажби на жилища ново строителство съставляват около 50% от общия обем продажби в София, а цените, на които се предлагат, са по-високи от тези на имотите на вторичен пазар средно с около 80-100 евро на кв.м.

• За пръв път имаме възходящ цикъл на пазара, който да е в резултат от местно търсене, движено от фундаментални фактори, каквито са ипотечното кредитиране, растежът на икономиката, нарастването на доходите, спадът в безработицата и вътрешната миграция към големите градове. Тоест, можем да смятаме, че имотният пазар се развива здравословно и въпреки че имаме индикации за бум, не можем да говорим за балонизиране.

• В допълнение, през тази година за пръв път 50% от сделките на ваканционния пазар са от българи, т.е. местното търсене прелива и в други сегменти на пазара, каквито от възникването им през 2003 г. до момента са били винаги доминирани от чуждестранни купувачи.

Явор Пейчев, регионален мениджър на „Имотека“:

През 2016 много хора предпочетоха да купят вместо да наемат


Изминалата година беше активна за имотния пазар, като освен ръст в обемите, покачване имаше и в ценовите нива. Купувачите демонстрираха интерес и готовност за покупка, а част от продавачите, водени от донякъде прекомерен оптимизъм, предложиха на пазара имоти с леко завишени цени. Основен конкурент за тях беше новото строителство, което предлагаше имоти, съобразени с очакванията на купувачите. Търсенето беше основно към двустайни и тристайни жилища.

Трябва да се има предвид и друга тенденция, която подпомогна активността. Лихвите по кредитите през 2016 бяха относително ниски с тенденция към допълнително намаляване. Същевременно, наемните нива също нараснаха през 2016 г. Така много хора предпочетоха да купят вместо да наемат.

Най-голям интерес предизвикваха центърът на София, източните и южните райони. Хората търсеха добро разпределение на помещенията, среден етаж, качествено строителство. Искаха сградата да е разположена на комуникативна локация, с уредена инфраструктура и високо ниво на сигурност. Възможно е тази тенденция да предизвика ръст в интереса към затворени комплекси през следващата година.

Вижте топ имоти ново строителство в София

Вижте най-новите обяви в София


  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване