Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Какво се случи на пазара на имоти през 2017?

2017-12-21   |  http://www.economy.bg

Изминаващата 2017 ще бъде запомнена като най-активната и най-успешната за недвижимите имоти от 10 години насам. За това са единодушни представители на водещи компании за недвижими имоти в България. Кои бяха най-активните купувачи и какви тенденции се наблюдаваха през годината?

Вижте как мениджъри от различни компании за недвижими имоти обобщиха годината пред Economy.bg

Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties:

От 2007-2008 не сме имали такъв позитивизъм на пазара


Ще запомним 2017 г. като най-успешна за имотния пазар от 10 години насам. От 2007-2008 не сме имали такъв позитивизъм на пазара, който освен в София, беше налице и в другите големи градове и отчасти във ваканционния сегмент, а основен двигател на пазара в цялата страна бяха българските купувачи.

Най-силен беше пазарът в София. Тук цените нараснаха между 10 и 15 процента и средната достигна 1000 евро за квадратен метър. Най-голяма активност и най-бърз ръст на цените бяха регистрирани от април до средата на юли, след което се забеляза известно забавяне на пазара, успокояване на темпа на нарастване на цените.

Новото строителство беше хит на пазара и през тази година, като най-добрите проекти се разпродават още в начален етап на строителството.

Добри новини дойдоха и от ваканционните пазари по морето и особено в ски курортите, където продажбите нарастваха с най-бърз темп от средата на годината и в Банско обемите се увеличиха с внушителните 30%. Много голямо търсене от страна на български купувачи има в Боровец и Пампорово, докато Банско остава най-интернационален сред трите курорта с пъстра картина от националности на купувачите.

Това беше очаквана от нас тенденция – позитивните процеси от големите градове да се пренесат и във ваканционния сегмент поради наличните, готови за ползване имоти, предлагани на изкушаващо ниски цени, които буквално всеки може да си позволи.

Невена Стоянова, управляващ директор на „Луксиммо”:

2017 беше изключително успешна година във високия сегмент на недвижимите имоти


2017 беше изключително успешна година във високия сегмент на недвижимите имоти за София и Варна. Новите проекти, които излязоха на пазара, отговориха на потребностите на най-взискателните клиенти. Те бяха изкупени още в начална фаза на строителство.

Основни тенденции разграничиха 2017 от предходните години: търсене на имоти в райони с доказано по-чист въздух и осъзната грижа за опазване на околната среда от страна на купувачи и продавачи; търсене на все по-големи квадратури при апартаменти и къщи и наличие на достатъчно количество естествена светлина; търсене на имоти в подсигурена среда с добра поддръжка и подходящи съседи.

Най-доброто, което се случи през изминалата година, беше завръщането на много заможни българи от чужбина, което именно брокерите на недвижими имоти регистрирахме първи. Увеличеният туристически интерес към София доведе до бърз темп на сделките с имоти в централните части на столицата. Този фактор, както и аутсорсингът на важни компании в София, благоприятстваха повишаването и на наемния пазар във високия сегмент.

Добромир Ганев, управител на „Форос - Национална компания недвижими имоти”:

2017 бе една от най-успешните в последната декада от развитието на пазара


2017 бе една от най-успешните в последната декада от развитието на пазара. Отчитайки официалните данни за осъществените сделки за Q1-Q3 2017г. може да потвърдим тази оценка. В повечето от големите градове продължава тенденцията на ръст на обемите от сделки. В някои се забелязва забавяне на този ръст, но все още пазарът остава изключително динамичен. Добрите данни за основните макропоказатели на страната, съчетани с доброто развитие на фирмите и предприятията, обуславят извода, че тази тенденция е логична. Платежоспособното търсене е на високи нива. Трябва да се отбележи и да се има предвид обаче високият темп на започнало строителство на нови сгради и планираното за започване още ново строителство в краткосрочен период. Неминуемо, този факт ще се отрази на пазара.

Основните групи купувачи:

- млади семейства, придобиващи първо жилище - намират момента за подходящ поради отличните оферти на банките за ипотечни кредити.

- мигриращи към София, Варна, Пловдив, Бургас граждани на млада и средна възраст, стремящи се към по-високи доходи и кариерно развитие.

- млади хора, работещи в София и Пловдив, с високи доходи (IT специалисти, инженери, разработчици).

- собственици на успешен малък и среден бизнес, желаещи да инвестират своите печалби в недвижима собственост (инвестиционна или за собствени нужди) - магазини, заведения, офиси.

- българи, живеещи и работещи в чужбина - все по-отчетлива тенденция на желание за придобиване на собственост и влагане на своите спестявания в България.

- българи-физически лица (дребни инвеститори), които желаят да диверсифицират своите спестявания, включвайки се на пазара на имоти, особено след кризата с КТБ.

- чуждестранни граждани, желаещи придобиването на втори дом по българското Черноморие, зимните курорти и други дестинации.

- големи инвестиционни компании, желаещи да придобият парцели в големите градове-София, Варна, Пловдив, Бургас и да развият строителство на основно жилищни проекти, в по-малка степен офисни.

- индустриално-производствени компании, компании от сектор логистика - придобиват парцели с цел строителство на необходимите им мощности за производство.

Страхил Иванов, изпълнителен директор на „Явлена“:

През 2017 купувачите в София търсеха по-големи площи


През 2017 година купувачите в София търсеха по-големи площи, т.е. над 150 кв.м. Паркирането се превърна в един от решаващите фактори за избор на имот и обикновено купувачите избират този, при който има възможност и за придобиване на едно или две паркоместа.

Статистиката в „Явлена“ показва, че в София през 2016 и 2017 година най-търсени за покупка са 3-стайни апартаменти, следвани от 2-стайни и веднага след тях – 4-стайни. Това е ясно забележима разлика с пазара отпреди пет години, когато се търсеха основно 2-стайни жилища, следвани от 1-стайни и след това – 3-стайни.

В страната и най-вече в големите градове – Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, основното търсене е за задоволяване на реални жилищни нужди, докато в София немалка част от покупките на имоти имат инвестиционен характер.

Ралица Ценова, директор продажби в „Home2U Недвижими имоти“:

Средното покачване на цените за годината е между 8% и 12%


Предстои ни да изпратим една интензивна година на пазара на недвижимите имоти в България. Година, през която имотите запазиха общата тенденция на покачване на цените, но, както очаквахме, с по-бавни темпове, в сравнение с 2016 г. - средното покачване на цените за годината в общ план е между 8% и 12%.

Като стабилно нарастващи пазари на фона на цялата страна извън столицата се утвърдиха Варна, Пловдив и Бургас, макар че там покачването на цените е по-плавно и крайните стойности на цена на м2 са по-ниски средно с около 200-250 Е/м2 в сравнение със столицата.

Важно е да подчертаем факта, че нарастването на цените продължава да не е пропорционално по райони и типове строителство - районите с развита инфраструктура изпреварват по нарастване на цените на жилищата в по-необлагородените райони, като водещ фактор остава наличието на метростанция в близост за столицата. Също както и новото строителство изпреварва и измества значително по цена и предпочитаност панелното строителство.

Отново най-купувани останаха жилищните имоти и в частност апартаментите. Процентното съотношение на покупките на жилища с цел дългосрочно ползване, спрямо тези за инвестиция е 65% към 35%. Като сделките, финансирани с ипотечен кредит, съставляват около 46%, спрямо 64% за сделките, финансирани с лични средства.

Около 47% от купувачите, купуващи с цел инвестиция, планират инвестицията си с цел дългосрочно отдаване под наем, докато 25% купуват с цел краткосрочно отдаване, най-често чрез нашумелия напоследък портал Airbnb, а останалите 28% инвестират в недвижим имот със спекулативна цел.

През 2017 г. продължи да нараства броят на сделките с къщи, като средната цена на продадените през годината варира в диапазона 220-320 000 евро, а средният срок за продажбата на една къща се съкрати с около 5 месеца.

В сегмента на бизнес имотите също отчетохме забележително раздвижване, което се изразява в два показателя:

- рекордното нарастване на броя отдадени офис площи - 131 000 кв.м, което върна пазара на нивата преди кризата. Голяма част от офис площите се заемаха още по време на строителството

- повечето започнати бизнес сгради, с което фондът на офис площите в столицата за 2017 г. ще нарасне с общо 100 000 кв.м. Притеснителен е фактът, че 300 000 кв.м офис площи са в процес на изграждане или реконструкция, като експозицията им на пазара ще доведе до неминуемо понижение на средната наемна цена, която през 2017 г. беше 13,5 Е/м2 за офиси клас А и Б.

Големи компании предпочетоха да построят свои сгради, в които да поместят бизнеса си, освобождавайки големи площи в сгради, които не кореспондират с последните тенденции и иновации, което ги направи по-бавно реализируеми и понижи наемната им цена драстично. Най-предпочитаните офиси остават тези в модерните бизнес сгради клас А и в близост до инфраструктура.

Макар и спекулативните слухове за “балон” на пазара на имотите, фактите говорят за контролиран и устойчив растеж, обусловен от основни фактори като миграция на населението, глобализация, ръст на икономиката, повишаване на доходите и достъпно кредитиране, макар че страната ни все още е на 28-о място в Европа и региона по достъпност на кредитите.

Ясна Божинова, маркетинг мениджър на Arco Real Estate:

2017 ще запомним като най-активната за недвижимите имоти година от 2008 насам


Най-активни през 2017 бяха купувачите, които закупуваха основно жилище, като около 60% от всички ползваха ипотечен кредит. Това са хора в активна възраст от 25 до 48 години. Най-търсени бяха новите сгради с очаквано разрешение за ползване в началото на 2018 г.

През следващата година се очаква тенденцията в търсенето да се запази, като най-атрактивни да останат районите с изградена инфраструктура и метро. 2017 ще запомним като най-активната и успешна за недвижимите имоти година от 2008 насам.

Вижте нашите топ оферти в гр. София

Вижте нашите топ оферти в планинските курорти

Вижте нашите топ оферти в морски курорти

  прочети повече статии

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване