Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

В-к "Капитал" с обзор на тенденциите при имотите в морските курорти

2017-08-14   |  capital.bg

Приливите и отливите могат да бъдат добра аналогия и за това, което се случва на пазара на ваканционни имоти през последните години. След двете вълни чуждестранни купувачи - първо британци, а после руснаци, в сектора настъпи суша. В последните три години сделките с имоти по Черноморието намаляха, спад има и през първото шестмесечие на 2017 г. Данните от различни представители на сектора показват, че в момента активни на пазара са основно българските купувачи, но присъствието им не може да компенсира изцяло липсата на чужденци.

Свободно падане

Бумът в строителството по Черноморието, който започна след 2000 г., бързо се охлади в периода между 2009 и 2011 г., когато тук се усети световната икономическа криза. Тогава от пазара си тръгнаха английските купувачи, но на тяхно място дойдоха руснаците. И те обаче загубиха интерес след 2014 г., когато ЕС наложи санкции на Русия заради конфликта с Украйна и последвалите затруднения за руската икономика и обезценка на местната рубла. Именно икономическите причини се сочат като основни за отлива на руските купувачи, което, разбира се, се отрази силно на целия пазар. През 2015 и 2016 г. по различни оценки продажбите на ваканционни имоти по Черноморието са спаднали с между 15 и 25%, намаление има и за повечето курорти в първата половина на настоящата година.

Данните на агенцията по вписванията показват, че за полугодието сделките в община Несебър са намалели с 5%, спад има и в Поморие, който е 8%. По Северното Черноморие отливът е още по-голям - в Балчик той е 20%, в Бяла - 25%, в Каварна - 13%. С изключение на Бургас и Варна, където повечето покупки на имоти са свързани с постоянно пребиваване, лек ръст под 5% има единствено в някои общини по Южното Черноморие.

Прогнозите как ще завърши годината са противоречиви. Според изп. директор на агенция "Бългериън пропъртис" Полина Стойкова очакванията са 2017 г. да бъде по-добра от предходната. На обратното мнение обаче са други нейни колеги, според които спад на годишна база ще има. Управителят на агенция "Форос" Добромир Ганев смята, че той ще е в рамките на около 10%.

Предпазливост на руския пазар

В началото на годината в сектора имаше надежди за постепенно възстановяване на интереса от страна на руските купувачи, но данните дали това се случва са противоречиви. Според Ганев удължаването на санкциите на ЕС към Русия и новите на САЩ ще оставят тези купувачи предпазливи. По думите му през последните години част от тях се опитват да излязат от инвестицията си поради икономически мотиви. Тази тенденция се потвърждава и от представител на агенция за имоти, активна по Южното Черноморие, според който от лятото на 2016 г. насам се увеличават обявите от руснаци за продажба на имоти, като много от тях преди това са се опитали да намерят купувачи и в Русия. Сделките за покупка от руски граждани са единични, като в някои от случаите става въпрос хора, които по-скоро искат да живеят в България, а не да имат ваканционен имот, разказа още той. Според анализ на "Бългериън пропъртис" обаче в началото на летния сезон има раздвижване на руския пазар. Очакванията на управителя на агенцията Полина Стойкова са, че те ще бъдат доста по-активни, отколкото през изминалите години.

Купувачи с български паспорти

Данните на представителите на сектора показват, че в момента най-активни на пазара са българските купувачи, които са две групи. От една страна, става въпрос за хора с по-високи доходи, които ползват собствени средства за финансиране на сделката. Другата група българи, които купуват имоти, са емигрантите, сочат данните на компании от сектора. Общото между двата вида купувачи е, че се възползват от по-ниските цени на пазара в момента и като цяло купуват сравнително малки апартаменти за лично ползване основно по Южното Черноморие. Според данните на "Бългериън пропъртис" българите са половината от купувачите на ваканционни имоти към момента в Слънчев бряг, а в курортите на юг от Бургас те са почти 100%. Сходни са и информациите на другите агенции на пазара като според някои интересът на българите се измества все по на юг, включително и в курорти като Лозенец, Царево, Синеморец и др., където застрояването е по-ниско и може да се съчетае почивка на море и планина.

В последните години обаче българското Черноморие се бори за местните купувачи и с курортите в Северна Гърция, където според Добромир Ганев няма много от проблемите, характерни за българското крайбрежие или пък местните власти ги решават.

Почти без нови проекти

Огромна част от замразените покрай кризата през 2009-2010 г. ваканционни проекти продължават да стоят на етап проектиране и груб строеж и това лесно се забелязва с първата разходка по морските курорти. Основната причина за това, разбира се, е трудният пазар, водещ и до намаление на цените. Данните на "Бългериън пропъртис" показват, че средната цена, на която се сключват сделки в Слънчев бряг през първата половина на годината, е 530 евро за кв.м, което е малък ръст спрямо миналата годината - тогава цената е била 505 евро/кв.м. Средните нива в Созопол пък са около 600 евро/кв.м, посочва още агенцията. Според данни на сайта imot.bg средната офертна цена на едностайни и двустайни имоти по морето е малко по-ниска спрямо 10 години (виж таблицата), но вероятно сега сделки се сключват с отстъпки.

Според представители от сектора в момента нови проекти има предимно по Южното Черноморие. Едната зона, в която започват строежи, е регионът на Поморие, включително и пространството между Поморие и Бургас. Към тези имоти обаче има по-скоро интерес, свързан с постоянно местоживеене предвид близостта и добрите пътни връзки с областния град. Други региони, където има нови проекти, са около Созопол - в района между града и комплекс "Дюни", някои от по-големите къмпинги по Южното Черноморие, както и Св. Влас и Слънчев бряг, където има отделни нови и размразени проекти. Като цяло обаче строителната активност в сектора остава ниска за разлика от хотелиерството, където през последните години бяха построени и стартирани повече нови големи обекти.

Какво ще се случи

Дали през настоящата година ще има малък ръст, каквито са очакванията на някои играчи в сектора, или тя ще завърши с намаление, каквито са данните за първото полугодие, е трудно да се каже. Но представителите на сектора са единодушни, че той е в ситуация на търсене на нови пазари. За потенциални такива се смятат повечето бивши съветски републики, най-вече Украйна, както и съседни и централноевропейски държави. В момента отделни сделки има с купувачи от Румъния, Гърция, Казахстан, Молдова, Чехия и др. Според представител на сектора имотни агенции в Истанбул също проучват възможността за партньорство с български компании като интересът им по Черноморието е конкретно насочен към Поморие, където през последните години се увеличават групите с турски туристи, съчетаващи почивка на море и балнеология.


Вижте нашите топ морски имоти


Вижте и анализа на BULGARIAN PROPERTIES за ваканционните имоти през 2017 г.



  прочети повече статии

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване