Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Луксозните имоти продължават да се търсят

2011-08-02   |  сп. Enterprise, август 2011, със съкращения

Красива гледка, топ локация, високи тавани, огромен озеленен двор, свръхскъпо обзавеждане, уникален интериор, големи и просторни стаи. Море, планина, в покрайнините на някой град, в сърцето на мегаполиса. Всички тези безглаголни определения са свързващото звено за едно - луксозните имоти.

Като че ли във времето на най-дълбоката криза специално в България те не бяха в полезрението на експерти и анализатори и се превърнаха в една позабравена ниша. Или поне такава, която да буди особен интерес.

Всъщност висок клас имоти винаги е имало и винаги ще има. И точно те оцеляха и се оказа устойчиви на икономическите и финансови катаклизми. Разбира се претърпяха своите промени, разбирането и критериите за тях не са същите както преди, но останаха определящ за пазара сегмент.

Пазарът на висок клас имоти започва да излиза от кризата, единодушни са експертите. По-осезаемо раздвижване при тях се наблюдава от четъртото тримесечие на миналата година. И ако в годините 2009 – 2010 сделки при тях почти са липсвали, днес техния брой отново започва да расте нагоре.

Какво се промени?

За да се определи един луксозен имот в България, на първо място трябва да отчетем локалните условия. Най-малкото, защото няма как да сложим под един знаменател и в качествено и в ценово отношение едно жилище висок клас в София и Лондон, например. А местните „подробности” са именно лоша инфраструктура, неорганизиран все още транспорт, презастрояване в някои квартали, постоянни ремонти и не твърде задволителна заобикаляща среда.

Определящ за един луксозен имот е местоположението, цената, качеството на строителството, площ, вътрешното разпределение, обяснява Полина Стойкова, оперативен директор на компанията ЛУКС ИМОТИ. По думите й купувачът пита първо за тези неща. От решаващо за покупка значение са също наличието на паркомясто, поддръжката на имотът, съседи, заобикалящата среда, достъп и инфраструктура. В повечето случи на тези условия отговарят комплексите от затворен тип, затова и голяма част от тях могат да бъдат определени като луксозни, смята Стойкова.

Към момента сделки за луксозни имоти се сключват предимно за имоти в София и районите около столицата. Има известен интерес и към района на Морската градина във Варна и около града, но той е по-скоро ограничен и то най-вече за покупка на „втори дом”. Около Черноморието продавачите разчитат на търсене предимно от руски купувачи, коментират брокери.

Що се отнася до столицата най- предпочитани от клиенти са улиците на идеалния център в София – Докторския паметник, ул. "Московска", „Оборище", „Шипка" и „Велико Търново". Това са и улици, които държат най-високи цени и там има най-голямо търсене както на апартаменти, така и на къщи.

Търсят се и имоти в Бояна и Драгалевци, като Симеоново не е толкова предпочитан. Актуални са и райони, които преди не се търсеха. Те са малко по-отдалечени от София, но са изключително зелени - това са Бистрица и Железница. Има и няколко затворени комплекса - например над Камбаните и в кв. „Изток".

Остава въпросът, до кога квартали на столицата с изградена инфраструктура и добра комуникация ще останат извън графата на луксозните. „Трудно ще убедите един клиент, че може да плати много пари за имот в северните или западните квартали на София, колкото и да е качествен, голям и скъпо обзаведен, да има удобен достъп и комуникация. Просто стереотипита на хората е много е трудно да се променят толкова бързо”, смята Полина Стойкова.

„Предполагам че това може да стане, но ще минат много години. Трябва да се промени градското планиране. Например ул. „Пиротска” е също идеален център, но не струва толкова скъпо. Възприятията на хората са такива. Какво става в Лондон, например. Хората се изнасят от центъра и купуват в кварталите. Това би могло да се случи и в България, но само ако се оправи достъпа до града, всичко опира до транспортните връзки и комуникации. Това са мащабни проекти и не знам доколко би могло да стане в близко бъдеще....”

Какво се търси

Днес пазарът предлага изключително разнообразие на по-изгодни спрямо преди година цени, казва Стойкова. Според нея днес човек може да сдобие с имот на цена, която преди е била в пъти повече. Предложения не липсват, естествено не са масови, но не може да се каже, че има и недостиг. „Ставаме свидетели и на изграждането на нови, красиви, вискокачествени и добри изпълнения. Малки бутикови сгради, с малко апартаменти, но изпипани в детайл.”

Когато иска лукс клиентът търси апартамент или къща с голям двор, поне един декар, задължително завършен. За сделки на зелено вече дори не може да става дума, купувачът иска да види изпълнено това, което купува.

Кой купува

Основните клиенти са българи, категорични са брокерите. Потенциалните купувачи са мениджъри на български и чуждестранни компании, както и българи, живеещи в чужбина.

Като цяло клиентът е станал много претенциозен и знае точно какво иска да купи. Ако преди една покупка се е реализирала след 5-6 огледа, днес това става едва след 13-17 такива.

Според Полина Стойкова не можеш да излъжеш клиента. „Преди луксът беше като че ли малко разграничаване на панела от истинско доброто жилище, не се правеше голяма разлика. Това се промени и хората идват с точната представа какво търсят. Днес не можеш да заведеш клиент на нещо, което не е луксозно и да му го представиш за такова. По-скоро въпросът е, има ли качествен начин на живот в София?”

Добрата цена и богатият избор на луксозни имоти обаче постепенно разширяват и профила на потенциалните купувачи, коментират експертите. Докато преди покупката на луксозен имот беше по възможностите на малцина, сега все повече хора от средната класа се замислят за такъв вид инвестиция, казват от компанията.

Уникалните имоти

Както вече стана на въпрос, местоположението остава определящо за търсенето. И ако в квартали като Лозенец презастрояването и не добрата инфраструктура са свалили цените до 750-1000 евро/ кв.м, то на места като района на Докторска градина държат продажби се осъществяват на цени от 2500 евро/ кв.м, цени, които бяха и преди кризата. Разбира се има и изключения, като имот на бул. Цар Освободител, където цената е 3000 евро на кв. м.

Това е район, където винаги ще бъде така. Там няма възможност за презастрояване, имотите са уникални и са доказали качеството си. Сделките там стават бързо дори и за жилища, които се нуждаят от тотален ремонт, обясняват експертите.

Богатите българи бягат от новото строителство и иска да притежава аристократичен дом. Това се дължи на факта, че тези сгради са качествени и са издържали във времето – те са с високи тавани, просторни стаи, дебели зидове и добра изолация, големи общи части.

При новото строителство основен проблем са лошото разпределение, нереалната квадратура и липсата на простор. Днес клиентът иска голяма тераса, но тя да бъде като бонус към жилището,а не да струва колкото кв. м площ.

Финансиране

90% от клиентите на луксозни имоти не ползват банково кредитиране, единодушни са брокерите.

„Повечето ни клиенти плащат с готови пари. Или имат налични, или са продали имот и сега търсят по-голям, било заради лайфстайл или жилищна нужда”, казва Полина Стойкова. Наблюденията й показват, че когато все пак се налага и ипотечен кредит, банките са много по-склонни на финансиране. Веднъж заради значително по-високата себестойност на жилището, както и заради по-големите доходи на купуваите.”

Според специалистите по-строгата политика на финансовите институции се е отразило отрезвяващо на купувачите. Масовите ипотечни кредити са за по-ниския ценови клас.

Очаквания

От ЛУКС ИМОТИ коментират следното: “Общо погледнато за пазара на имоти нашите прогнози бяха да се увеличи броят на продажбите, което в края на годината и началото на следващата да доведе и до лек ръст в цените”. И наистина, в началото на годината станахме свидели на оживление на пазара, което към момента бележи затишие. Възстановяването е много бавно, задълбочава се и дълговата криза на страните в ЕС и излизането на икономиките от кризата. Годината започна много оптимистично, но сега пазарът се забавя. Все пак, можем да кажем, че активността в луксозния сегмент на имотния пазар се запазва относително стабилна през последните 2 години и не очакваме да има допълнителни сътресения.

Тази обща пазарна несигурност не важи само за България. Още през февруари - март се чуха сигнали за спад на цените в Англия, за пръв път от 8 месеца. Подобно е положението и в САЩ. Трудно е да се прогнозира, защото ситуацията е много динамична и не може да се предвиди с точност темпът на излизане на имотния пазар от кризата.

Разгледайте нашите имоти LUXURY SELECTION

  прочети повече статии

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване