Контакти
0

Пазим се от кражба, не от възможно бедствие

2012-06-06   |  Труд, 06.06.12, със съкращения

Земетресенията и голямото количество дъждове в последните седмици преобърнаха изискванията на потенциалните купувачи по отношение на избора на етаж на желаното жилище. Това показват данните от проведено експресно проучване.

Заради активното строителство през последните години високият етаж бе единствената възможност купувачите да имат хубава гледка. На последния етаж се намират и някои от най-атрактивните имоти - мезонети, жилища с големи тераси. По тази причина те бяха предпочитани. Тенденцията се обърна значително през последния месец, казва маркетинг мениджърът на "Адрес" Калоян Богданов.

Несигурността на високите етажи при трусове и уязвимостта им при продължителни дъждове кара много хора да променят първоначалните си планове, допълва той. Все повече били и клиентите, които търсели къщи в селата или в провинцията като алтернатива на градските си жилища. Като цяло няма сериозна промяна в нагласите и търсенето на клиентите, особено в отдалечените от столицата места, сочат обаче данните на „Форос". Все пак, според компанията, в последните седмици купувачите станали по-внимателни при огледа на имотите, проверявали за пукнатини, които са сравнително рядко срещани, най-вече при по-старото строителство. Новите сгради като цяло са качествени и достатъчно устойчиви на земетресения, казват от компанията.

Традиционно жилищата на първите и последните етажи на сградите продължават да не са предпочитани от клиентите и съответно техните цени са по-ниски в сравнение с жилищата на останалите етажи. Напоследък обаче забелязваме, че има по-слабо търсене на жилища във високи блокове, разположени над осми етаж.

Малко от купувачите се замислят конкретно за възможност от увреждания вследствие на природни бедствия и катаклизми при избора на имот. Основните съображения се движат по-скоро в посока достъпност и охрана - тоест доколко лесно може да бъде ограбен един имот и каква защита има срещу кражба. Следи се и за течове и нарушения в конструкцията, които изискват голям ремонт или ремонт на общи части, което трудно се организира със съседите.

Оглежда се и за следи от наводнения или течове, причинени от съседи, казаха от компанията „Бългериан Пропертис". На практика се пазим по-скоро от самите себе си, отколкото от природата. Все пак вероятността да ни сполети бедствие е по-малка, отколкото сигурните разправии със съседите, коментираха от компанията. Може би периодично, когато има инцидент, природна стихия, наводнение или земетресение, хората започват да гледат по-внимателно.

Иначе типично по южнославянски (нещата се оставят на късмета на наивната вяра, че не е толкова зле, че ще ни се размине, сочат наблюденията на Иван Велков, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти". Според него разликата в отношението към потенциалните рискове у нас и в страните от западна Европа е много сериозна. Хората у нас рядко се интересуват от потенциалните опасности. Може би сега, след няколко катаклизма, някой ще попита дали язовирната стена над селището е сигурна, дали няма течове. Може би някой ще попита кога в района е имало земетресение и с какъв интензитет. Но това ще е изключение, смята Велков.

Чуждестранните купувачи обаче също не идват с нагласа за избор на жилище, което да е защитено от бедствия и катаклизми. Те по-скоро имат културата да изискват пълен доклад за техническото състояние на имота и нужните ремонти, казват от „Бългериан Пропертис".

Потенциалните инвеститори от Великобритания например изисквали доклад от специалист за състоянието на имота, за конструкцията и инсталациите, за терена, върху който е построен, за енергоефективност, материали, нужда от ремонти и т.н. Това се отнасяло и за селските имоти у нас, които англичаните активно пазаруваха преди години. Изследвания, проведени от RICS (Royal Institute of Chartered Surveyors), сочат, че спестяването на един такъв доклад като разход при покупката после води до влагане на значителни суми за непланирани ремонти на жилището.


  прочети повече статии

Сподели
Морска резиденция Belle Epoque в Лозенец
Елитна морска резиденция на първа линия на плажа в Лозенец. Напълно завършена и функционираща, с луксозни апартаменти от най-висок клас. Вижте последните налични жилища за продажба.
Вижте още
Modera Residence - затворен комплекс в кв. Витоша с АКТ 16
ПОСЛЕДНИ НАЛИЧНОСТИ в хитовия комплекс Modera Residence, носител на наградата за най-продаван комплекс за 2018 и 2019 г. Комплексът е с Акт 16 и предлага качествена среда на живот за нуждите на съвременния човек. Невероятни гледки към Витоша, прекрасна зеленина, зони за отдих на открито и детски площадки.
Вижте още

Изпратете запитване