МЕДИИТЕ ЗА НАС

Пазим се от кражба, не от възможно бедствие

Труд, 06.06.12, със съкращения

Земетресенията и голямото количество дъждове в последните седмици преобърнаха изискванията на потенциалните купувачи по отношение на избора на етаж на желаното жилище. Това показват данните от проведено експресно проучване.

Заради активното строителство през последните години високият етаж бе единствената възможност купувачите да имат хубава гледка. На последния етаж се намират и някои от най-атрактивните имоти - мезонети, жилища с големи тераси. По тази причина те бяха предпочитани. Тенденцията се обърна значително през последния месец, казва маркетинг мениджърът на "Адрес" Калоян Богданов.

Несигурността на високите етажи при трусове и уязвимостта им при продължителни дъждове кара много хора да променят първоначалните си планове, допълва той. Все повече били и клиентите, които търсели къщи в селата или в провинцията като алтернатива на градските си жилища. Като цяло няма сериозна промяна в нагласите и търсенето на клиентите, особено в отдалечените от столицата места, сочат обаче данните на „Форос". Все пак, според компанията, в последните седмици купувачите станали по-внимателни при огледа на имотите, проверявали за пукнатини, които са сравнително рядко срещани, най-вече при по-старото строителство. Новите сгради като цяло са качествени и достатъчно устойчиви на земетресения, казват от компанията.

Традиционно жилищата на първите и последните етажи на сградите продължават да не са предпочитани от клиентите и съответно техните цени са по-ниски в сравнение с жилищата на останалите етажи. Напоследък обаче забелязваме, че има по-слабо търсене на жилища във високи блокове, разположени над осми етаж.

Малко от купувачите се замислят конкретно за възможност от увреждания вследствие на природни бедствия и катаклизми при избора на имот. Основните съображения се движат по-скоро в посока достъпност и охрана - тоест доколко лесно може да бъде ограбен един имот и каква защита има срещу кражба. Следи се и за течове и нарушения в конструкцията, които изискват голям ремонт или ремонт на общи части, което трудно се организира със съседите.

Оглежда се и за следи от наводнения или течове, причинени от съседи, казаха от компанията „Бългериан Пропертис". На практика се пазим по-скоро от самите себе си, отколкото от природата. Все пак вероятността да ни сполети бедствие е по-малка, отколкото сигурните разправии със съседите, коментираха от компанията. Може би периодично, когато има инцидент, природна стихия, наводнение или земетресение, хората започват да гледат по-внимателно.

Иначе типично по южнославянски (нещата се оставят на късмета на наивната вяра, че не е толкова зле, че ще ни се размине, сочат наблюденията на Иван Велков, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти". Според него разликата в отношението към потенциалните рискове у нас и в страните от западна Европа е много сериозна. Хората у нас рядко се интересуват от потенциалните опасности. Може би сега, след няколко катаклизма, някой ще попита дали язовирната стена над селището е сигурна, дали няма течове. Може би някой ще попита кога в района е имало земетресение и с какъв интензитет. Но това ще е изключение, смята Велков.

Чуждестранните купувачи обаче също не идват с нагласа за избор на жилище, което да е защитено от бедствия и катаклизми. Те по-скоро имат културата да изискват пълен доклад за техническото състояние на имота и нужните ремонти, казват от „Бългериан Пропертис".

Потенциалните инвеститори от Великобритания например изисквали доклад от специалист за състоянието на имота, за конструкцията и инсталациите, за терена, върху който е построен, за енергоефективност, материали, нужда от ремонти и т.н. Това се отнасяло и за селските имоти у нас, които англичаните активно пазаруваха преди години. Изследвания, проведени от RICS (Royal Institute of Chartered Surveyors), сочат, че спестяването на един такъв доклад като разход при покупката после води до влагане на значителни суми за непланирани ремонти на жилището.


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
По-рано през годината се свързах с няколко агента недвижими имоти по отношение на продажбата на моя ...
Здравейте, колеги! Благодарим ви за труда и професионалното отношение при презентирането и ...
Двамата и Гергана и Ангел са истински професионалисти, те много ни помогнаха. Те приятно ни ...
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Последни Новини
Пазарът на имоти 2019: За кого ще са плюс по-високите лихви

17/Януари/2019
dnevnik.bg

Ако през 2018 г. нуждаещите се от жилищен имот искаха да купят, а банките - да кредитират, то 2019-та се очертава като година на стабилност. Очакваното засилване на строгостта на банките при финансирането и повишението на лихвените нива покрай подготовката на България да влезе в чакалнята на еврозоната, ще балансират пазара, купувачите ще имат по-голям избор, а това ще успокои цените. Това сочат п... прочети повече

Последни регионални новини
Националното турне на „Палячи” пристига в Пловдив

22/Октомври/2018
http://bnr.bg

Световноизвестният тенор Калуди Калудов отбелязва в Пловдив 40 години на сцената с ролята на Канио в операта „Палячи“ от Леонкавало.

Новата продукция на Държавна опера-Стара Загора е съвместно с Академичен цирк „Балкански“ и ще бъде изпълнена тази вечер в шапитото на цирка, до Колодрума. Идеята за опера в цирка е на Калуди Калудов. В новата постановка пътуващата трупа е циркова и д... прочети повече

Знаете ли, че?
Все повече банки свалят лихвите по ипотечните заеми под 3%

28/Ноември/2018
Сега, бр.279, 28.11.18, с.6

Лихвите по жилищните кредити в България никога не са били толкова ниски, показва статистиката на БНБ. Към октомври средната лихва по заемите в левове е паднала до 3.26%. За сравнение през лятото тя бе 3.38%, а преди година - 3.87%. Ипотеките в евро също продължават да поевтиняват, макар да остават ма... прочети повече