МЕДИИТЕ ЗА НАС

Метрото раздвижва пазара на имоти дори преди да е построено

24 часа, бр.83, 26.03.2018, с.25

Районите на София, в които пазарът на жилища е най-оживен, строи се много и цените нарастват с най-високи темпове, са все свързани с метро - настоящи или бъдещи линии, които все още се изграждат. Това показват данните на големите агенции за недвижими имоти.

Според статистиката на „Адрес“ най-голямо повишение на цените през последното тримесечие на 2017 г. спрямо същия период на предходната година има в „Младост 4“ — 9,09 %. Това е пряко свързано с метрото, тъй като жителите на този район чрез метростанция „Бизнес парк“ намалиха драстично времето за пътуване до центъра. Същото се отнася и за всички части на „Младост“, където повишението на цените е горе-долу в същите граници.

Следващите софийски квартали по темп на нарастване на цените са „Изток“ и „Изгрев“, където поскъпването е с 8,47%. Това са районите, пряко обслужвани от станциите „Фредерик Жолио - Кюри“ и донякъде „Г. М. Димитров“. Те също са гъстонаселени, а и има доста жилищни проекти, които се изграждат в момента.

За отбелязване е, че в София най-слабо са поскъпнали жилищата в райони ка „Манастирски ливади“, „Яворов“ и в центъра - в рамките само на 2-3% в сравнение с последното тримесечие на 2016 г. Обяснението и за трите е свързано с транспортната им обезпеченост и с изчерпването на местата за ново строителство. „Яворов“, макар и близо до центъра и до оживен булевард, е далеч от всякаква връзка с метрото.

Центърът е добре свързан транспортно с останалите части на столицата, но там ново строителство почти няма.„Манастирски ливади" е отдалечен от центъра и няма изгледи да има метро, а и аа инфраструктурата там ще минат десетилетия, докато се подобри. Според „Адрес“ има засилен интерес към зоните, през които ще минава третата линия на метрото. Такива са „Хаджи Димитър“ и „Сухата река“ - квартали, в които средните цени на жилищата в края на 2017 г. са достигнали съответно 755 и 735 евро на квадратен метър. Малко по- ниски са цените в квартала, в който ще е последната станция на трета метролиния „Левски“. Но голите ливади между „Хаджи Димитър“ и „Левски“ само за последните две-три години бяха плътно застроени с офисни и жилищни сгради и имотната търговия в тях ще става все по-оживена, което предопределя и повишаването на цените там.

От „Бългериън пропъртис“ също посочват, че „Младост 4“ е кварталът с най-голямо нарастване на средната продажна цена. Но агенцията твърди в анализа на данните си, че въпреки голямото търсене на жилище там сделките не са много. Причината е, че много от проектите в района още не са готови. „Изгрев“ и „Изток“ заедно с някои южни квартали са посочени от агенцията като районите с най-високи цени на жилищата към края на 2017 г.

Вижте топ офертите ни в София

Вижте офертите ни до метро в столицата


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Благодаря ви много за бързото и компетентно прехвърляне на имота, който аз купих в град Обзор. Юрист ...
Много благодарим на Bulgarian Properties за свършената работа! Щастливи сме, че се обърнахме към ...
Специални благодарности на моя приятел Сергей Пеловски, който ми предостави първокласно обслужване. ...
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Най-продаваният комплекс в София!
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Последни Новини
BULGARIAN PROPERTIES с награди за Агенция и Брокер на годината!

21/Март/2019

Изключително сме горди да споделим с вас, че получихме двете най-престижни отличия в Годишните награди на Imoti.net:

🏆 Агенция на годината
и
🏆 Брокер на годината, с която беше удостоен нашия топ брокер Магдалена Тошева

Тези награди са за постигнатите резултати през 2018 г. - годината, в която BULGARIAN PROPERTIES навърши 15 години. прочети повече

Последни регионални новини
Кранове под липите

08/Март/2019
Капитал,специално издание «Градове», 01.03.2019, с. 33-34

Ръстът на строителството през добрата 2018 г. не подмина Стара Загора. Най-много се строят жилищни сгради и сгради със смесено предназначение. Само в пространството между кръговото кръстовище на бул. "Славянски" и Руския пазар в града се строят седем нови жилищни кооперации. Подобно е положението и в кварталите, както и в централната градска част. Утвърдените строителни фирми успяват да продадат о... прочети повече

Знаете ли, че?
Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник с рекорден брой участници - 7 400

04/Януари/2019
Bnr.bg

Рекорден брой участници ще се включат в 28-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва", който ще се проведе от 25 до 27 януари в Перник.

Към момента участие са заявили 121 сурвакарски и кукерски групи, от тях 17 от чужбина. Всяка следваща година интересът към фес... прочети повече