МЕДИИТЕ ЗА НАС

Метрото раздвижва пазара на имоти дори преди да е построено

24 часа, бр.83, 26.03.2018, с.25

Районите на София, в които пазарът на жилища е най-оживен, строи се много и цените нарастват с най-високи темпове, са все свързани с метро - настоящи или бъдещи линии, които все още се изграждат. Това показват данните на големите агенции за недвижими имоти.

Според статистиката на „Адрес“ най-голямо повишение на цените през последното тримесечие на 2017 г. спрямо същия период на предходната година има в „Младост 4“ — 9,09 %. Това е пряко свързано с метрото, тъй като жителите на този район чрез метростанция „Бизнес парк“ намалиха драстично времето за пътуване до центъра. Същото се отнася и за всички части на „Младост“, където повишението на цените е горе-долу в същите граници.

Следващите софийски квартали по темп на нарастване на цените са „Изток“ и „Изгрев“, където поскъпването е с 8,47%. Това са районите, пряко обслужвани от станциите „Фредерик Жолио - Кюри“ и донякъде „Г. М. Димитров“. Те също са гъстонаселени, а и има доста жилищни проекти, които се изграждат в момента.

За отбелязване е, че в София най-слабо са поскъпнали жилищата в райони ка „Манастирски ливади“, „Яворов“ и в центъра - в рамките само на 2-3% в сравнение с последното тримесечие на 2016 г. Обяснението и за трите е свързано с транспортната им обезпеченост и с изчерпването на местата за ново строителство. „Яворов“, макар и близо до центъра и до оживен булевард, е далеч от всякаква връзка с метрото.

Центърът е добре свързан транспортно с останалите части на столицата, но там ново строителство почти няма.„Манастирски ливади" е отдалечен от центъра и няма изгледи да има метро, а и аа инфраструктурата там ще минат десетилетия, докато се подобри. Според „Адрес“ има засилен интерес към зоните, през които ще минава третата линия на метрото. Такива са „Хаджи Димитър“ и „Сухата река“ - квартали, в които средните цени на жилищата в края на 2017 г. са достигнали съответно 755 и 735 евро на квадратен метър. Малко по- ниски са цените в квартала, в който ще е последната станция на трета метролиния „Левски“. Но голите ливади между „Хаджи Димитър“ и „Левски“ само за последните две-три години бяха плътно застроени с офисни и жилищни сгради и имотната търговия в тях ще става все по-оживена, което предопределя и повишаването на цените там.

От „Бългериън пропъртис“ също посочват, че „Младост 4“ е кварталът с най-голямо нарастване на средната продажна цена. Но агенцията твърди в анализа на данните си, че въпреки голямото търсене на жилище там сделките не са много. Причината е, че много от проектите в района още не са готови. „Изгрев“ и „Изток“ заедно с някои южни квартали са посочени от агенцията като районите с най-високи цени на жилищата към края на 2017 г.

Вижте топ офертите ни в София

Вижте офертите ни до метро в столицата


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Доволен съм от вашето обслужване, имам идея за построяване на детски лагер по черноморието. ...
Приемете моите най-сърдечни пожелания за рождения ви ден. Пожелавам непрестанно развитие на фирмата ...
Най-добрите!!! ...
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Последни Новини
Най-продаваните комплекси ново строителство в София за 2018 г.

12/Декември/2018
Класация на BULGARIAN PROPERTIES

В края на тази динамична година, която премина под знака на засилено ново строителство, с много започнати нови сгради и проекти, които тепърва ще се реализират, ви представяме нашата класация с най-продаваните ни комплекси ново строителство в гр. София.

1. Modera Residence е безспорният победител в годишната ни класация. Затвореният комплекс е разположен в кв. Витоша и ще разполага ... прочети повече

Последни регионални новини
Пускат нов шест-седалков лифт на Боровец

31/Октомври/2018
http://www.peika.bg

Подготовката за предстоящия зимен сезон тече с пълна сила в първия планински курорт на Балканите - Боровец, а добрите новини не чакат до началото на снежния сезон!

Нови стълбове блестят в сърцето на курорта, опънати въжета очертават линията на лифта, а новите комфортни седалки чакат нетърпеливо да посрещат запалените скиори и бордисти. Нов шест-седалков лифт “Мартинови Бараки Експре... прочети повече

Знаете ли, че?
Оптимистични прогнози за ски сезона

22/Октомври/2018
Лилия Чалева, dir.bg

Оптимистични са прогнозите на туристическия бранш за предстоящия зимен сезон, досегашните записвания за Пампорово и Банско показват ръст от 15- 20 процента в сравнение с миналогодишните резервации за същия период. Това заяви Георги Пампоров, изпълнителен директор на Организацията за управление на тур... прочети повече