Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Поевтиняването на жилищата забави ход

2010-10-26   |  Дневник, 25.10.10

Минимален спад на цените на жилищата през третото тримесечие на годината спрямо предходното от 1.2%, отчете НСИ. На годишна база апартаментите поевтиняват с 6%, а спрямо пика през третото тримесечие на 2008 г. - с над 32%.

Средната пазарна цена на жилищата за страната през третото тримесечие на 2010 г. е 960 лв./кв.м, докато преди две години е била 1418 лв., показват данните на НСИ.

Данните потвърждават анализи на агенциите за недвижими имоти за забавен спад на цените на апартаментите през последните месеци. Спадът на средните продажни цени на жилищата в страната забавя своя темп през третото тримесечие на 2010 г. спрямо предходните, отчете индексът на "Райфайзен имоти" миналата седмица.

Преди тях от Бългериан Пропертис и "Кредитекс & Хипокредит" заявиха, че цените на жилищните имоти са се стабилизирали, като при малките апартаменти вече няма поевтиняване. Основна причина за стабилизирането на цените на жилищата е намаленото строителство на нови апартаменти, което постепенно създава вакуум на пазара и не позволява спад на продажните нива на готовите жилища.

Националната статистика отчита намаление на цените в 16 областни града, като най-голямо е в Габрово - с 8.6%, Търговище - със 7.2%, и Хасково - с 5.8%. В останалите 12 областни центъра цените на апартаментите растат с 1 до 5%. Най-голям ръст отбелязват жилищата в Кърджали - с 4.6% през третото тримесечие спрямо предходното на 2010 г.В София апартаментите също да поскъпнали и продължават да държат най-високи цени в страната - 1592 лв./кв.м. След столицата се нареждат Варна - с 1557 лв./кв.м, и Бургас - с 1164 лв./кв.м. Най-евтини са жилищата в Кюстендил - 575 лв./кв.м, следвани от Габрово - 608 лв./кв.м, и Видин - 643 лв./кв.м, показват данните на НСИ.

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Изпратете запитване