СТАТИИ

Недвижимите имоти изконсумираха своя спад

Econ.bg, 22.04.2013

През първото тримесечие на 2013 година се наблюдава увеличаване в обема на продажбите в страната и в областните градове. Запазва се интересът на руските купувачи към имотите по морето и се активизират на българските купувачи в големите градове. Според анализ на агенцията за недвижими имоти BULGARIAN PROPERTIES пред Econ.bg причината за това е, че цените спряха да падат, има изгодни предложения, депозитите вече не са много доходоносни и хората отново се ориентират към покупката на имот.

Според анализаторите текущата година започва много динамично, особено в периода до средата на февруари, когато купувачите са изключително активни и дори е има недостиг на качествени оферти за продажба.

Основната причина за растящото стабилизиране на жилищния пазар е повишеният брой на купувачите – те са с 30% повече в сравнение с преди една година. Над 20% пък е ръстът при сключените сделки, спрямо първото тримесечие на 2012 г.

През януари, по данни на агенция BULGARIAN PROPERTIES, продажбите почти са се удвоили спрямо януари 2012 г. и това поставя месеца сред най-силните от началото на кризата, което е нетипично за този период на годината.

Основната разлика спрямо миналата година е, че освен активността при морските ваканционни имоти, се наблюдава и подчертана активност от страна на български купувачи в големите градове – основно София и Пловдив. Това са купувачи, които са отлагали продължително време покупката на своето първо жилище и смятат, че моментът вече е дошъл.

През април нивата на активност се запазват на доброто ниво. Търсенията на купувачите остават разнообразни и дори без сериозни ръстове в кредитирането, има сделки. Интересът към ниския ценови сегмент, потребителските заеми и покупките за инвестиция продължават да са отличителните характеристики на пазара и през четвъртия месец от годината.

Най-търсените имоти

Цените на имотите през 2012г. се понижават с по-малко от 2% спрямо предходната 2011 година. Всеки имот е различен и не бива да се генерализира. Най-търсените имоти са в София, Варна, Бургас и Пловдив - във всички тези градове има увеличение на продажбите на годишна база.

От морските курорти най-голям интерес сред руските купувачи привлича Слънчев бряг, Равда, Поморие, Несебър, Свети Влас и други курорти на юг. Северните морски курорти привличат по-платежоспособни купувачи, а масовият пазар е на юг. Това обаче не означава, че ремонтирана, историческа къща в китно градче е по-евтина от тях.

Доста сделки има също и в Плевен, Стара Загора, Велико Търново, Шумен и дори в по-малки градове. По-малко сделки има в градове с по-тежка икономическа и социална ситуация.

"Трудно могат да се сравняват цените на различни типове имоти като офиси, магазини и жилища. Можем да кажем, че най-скъпите жилища и най-активен пазар на такива има в София и Варна - това са пазарите, в които съществува устойчив пазар на луксозни имоти, като този сегмент е движен основно от местни купувачи", коментира Полина Стойкова от BULGARIAN PROPERTIES.

Най-бързо възстановяване след кризата се наблюдава в сектора на морските ваканционни имоти и най-вече в района на Слънчев бряг, благодарение на нарастващото търсене от руски купувачи. След това са жилищните имоти в големите градове. Офис и бизнес имотите са все още под натиска на бавното икономическо възстановяване и голямото предлагане от последните години.

Продажбите на недвижими имоти с повишение от 23% през първото тримесечие на 2013 г.

Спадът в цените на жилищата е под 1% за първото тримесечие на годината

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Благодаря на брокера Христо Несторов и на колегата адв. Влахов за проявената компетентност, бързина ...
Най-добрите!!! ...
Двамата и Гергана и Ангел са истински професионалисти, те много ни помогнаха. Те приятно ни ...
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Последни Новини
Преди 98 години Варна официално е обявена за морски курорт

13/Юни/2019
actualno.com

На 10 юни 1921 година със специално Постановление № 21 на варненската управа, което през 1925 година е утвърдено и с Царски указ, морската ни столица официално е провъзгласена за „специален и свободен курортен град”.

Именно с това решение, варненската община получава правото да събира курортна такса и да сключва заеми за развитието на летовището.

Точно преди 98 годи... прочети повече

Последни регионални новини
1500 евро/кв. м за дом в центъра на Варна

09/Април/2019
Труд, 09.04.2019, с. 20

Градските апартаменти в периферния център на Варна вървят по 1400-1500 евро за кв.м., заявиха брокери на имоти.

Пример за това е квартал "Чайка". Крайградските затворени и полузатворени комплекси в морската столица предлагат цени от по 1000-1100 еврокв.м. В Западната зона на града се наблюдават активни инвестиции в жилища от сравнително добро ниско и средно ниво, с цени от 650-750 е... прочети повече

Знаете ли, че?
€3.6 млн. за най-скъпата къща у нас

05/Март/2019
telegraph.bg

3,6 милиона евро струва най-скъпата къща в България в момента, която е пусната за продан в началото на 2019 г.

Луксозният имот на два етажа в столичния квартал „Бояна“ е развълнувал американското издание „Ню Йорк таймс“. В последния си брой те публикували статия за жилищния пазар в Бъл... прочети повече