Недвижимите имоти изконсумираха своя спад

2013-04-23   |  Econ.bg, 22.04.2013

През първото тримесечие на 2013 година се наблюдава увеличаване в обема на продажбите в страната и в областните градове. Запазва се интересът на руските купувачи към имотите по морето и се активизират на българските купувачи в големите градове. Според анализ на агенцията за недвижими имоти BULGARIAN PROPERTIES пред Econ.bg причината за това е, че цените спряха да падат, има изгодни предложения, депозитите вече не са много доходоносни и хората отново се ориентират към покупката на имот.

Според анализаторите текущата година започва много динамично, особено в периода до средата на февруари, когато купувачите са изключително активни и дори е има недостиг на качествени оферти за продажба.

Основната причина за растящото стабилизиране на жилищния пазар е повишеният брой на купувачите – те са с 30% повече в сравнение с преди една година. Над 20% пък е ръстът при сключените сделки, спрямо първото тримесечие на 2012 г.

През януари, по данни на агенция BULGARIAN PROPERTIES, продажбите почти са се удвоили спрямо януари 2012 г. и това поставя месеца сред най-силните от началото на кризата, което е нетипично за този период на годината.

Основната разлика спрямо миналата година е, че освен активността при морските ваканционни имоти, се наблюдава и подчертана активност от страна на български купувачи в големите градове – основно София и Пловдив. Това са купувачи, които са отлагали продължително време покупката на своето първо жилище и смятат, че моментът вече е дошъл.

През април нивата на активност се запазват на доброто ниво. Търсенията на купувачите остават разнообразни и дори без сериозни ръстове в кредитирането, има сделки. Интересът към ниския ценови сегмент, потребителските заеми и покупките за инвестиция продължават да са отличителните характеристики на пазара и през четвъртия месец от годината.

Най-търсените имоти

Цените на имотите през 2012г. се понижават с по-малко от 2% спрямо предходната 2011 година. Всеки имот е различен и не бива да се генерализира. Най-търсените имоти са в София, Варна, Бургас и Пловдив - във всички тези градове има увеличение на продажбите на годишна база.

От морските курорти най-голям интерес сред руските купувачи привлича Слънчев бряг, Равда, Поморие, Несебър, Свети Влас и други курорти на юг. Северните морски курорти привличат по-платежоспособни купувачи, а масовият пазар е на юг. Това обаче не означава, че ремонтирана, историческа къща в китно градче е по-евтина от тях.

Доста сделки има също и в Плевен, Стара Загора, Велико Търново, Шумен и дори в по-малки градове. По-малко сделки има в градове с по-тежка икономическа и социална ситуация.

"Трудно могат да се сравняват цените на различни типове имоти като офиси, магазини и жилища. Можем да кажем, че най-скъпите жилища и най-активен пазар на такива има в София и Варна - това са пазарите, в които съществува устойчив пазар на луксозни имоти, като този сегмент е движен основно от местни купувачи", коментира Полина Стойкова от BULGARIAN PROPERTIES.

Най-бързо възстановяване след кризата се наблюдава в сектора на морските ваканционни имоти и най-вече в района на Слънчев бряг, благодарение на нарастващото търсене от руски купувачи. След това са жилищните имоти в големите градове. Офис и бизнес имотите са все още под натиска на бавното икономическо възстановяване и голямото предлагане от последните години.

Продажбите на недвижими имоти с повишение от 23% през първото тримесечие на 2013 г.

Спадът в цените на жилищата е под 1% за първото тримесечие на годината

  прочети повече статии

Сподели
Park View Residence - комплекс в централен район близо до метро
Отлични цени, напредващо строителство и спиращи дъха гледки от високите етажи - всичко това ще намерите в Park View Residence! Комплексът се строи в кв. Банишора. Главен изпълнител: ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ. Налично банково финансиране. Завършване през ноември 2020 г.
Вижте още
Park View Residence - комплекс в централен район близо до метро
Отлични цени, напредващо строителство и спиращи дъха гледки от високите етажи - всичко това ще намерите в Park View Residence! Комплексът се строи в кв. Банишора. Главен изпълнител: ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ. Налично банково финансиране. Завършване през ноември 2020 г.
Вижте още

Изпратете запитване