Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Никола Стоянов: Не мога да лъжа, че цените скачат

2010-07-14   |  Труд, бр.192, 14.07.10, с.18+19

Никола Стоянов е основател и съсобственик на “Бългериан Пропертис”. Новият доклад на агенцията за състоянието на пазара разбуни духовете и предизвика остри реакции от председателите на Национално сдружение “Недвижими имоти” и на Камарата на строителите. Шефовете на гилдиите обвиниха агенцията в опит за манипулация заради изнесените данни, че през май е имало с 60% по-малко сделки спрямо април. Както и заради прогнозата, че цените на имотите може да паднат още при продължаващо негативно развитие на икономиката.

- Г-н Стоянов, тежки обвинения получихте от две браншови камари. Първо ги подразнихте с данните, че сключените сделки през май са намалели с 60% спрямо април. Така ли е?
- Факт е. В доклада говорим за сделките на нашата компания. Април беше много успешен месец, имаше повече сключени сделки във всички сегменти. Но през май, когато се заговори за дълговата криза на Гърция и други държави, ситуацията се промени. Не съм вярвал, че пазарът може да е толкова еластичен към тези новини, да реагира така бързо. Хората се дръпнаха не защото нямат пари. Напротив, депозитната база расте в последната година, домакинствата не потребяват, а спестяват. Но в същото време пада потреблението в търговската мрежа, продажбите на автомобили, например. Проблемът не е, че хората нямат пари, а че нямат доверие, не знаят какво ще се случи утре.

- От НСНИ са на мнение, че така създавате допълнително недоверие на пазара.
- Това са данни на нашата компания. Всичко е вярно, нямаме притеснения. Не мога да излъжа, че е скочил броят на сделките или цените. След нашия доклад излязоха два други - на “Адрес” и “Форос”. Там също се казва, че пазарът е хаотичен.

- Прогнозата ви за възможен нов спад на цените беше вторият момент, предизвикал острата реакция...
- В анализа ни се казва, че ако икономическото положение продължи да се влошава в България и в света, може да се очаква второ дъно при имотите. Не сме правили еднозначна прогноза, че каквото и да се случва, пазарът ще падне. Важно е да се прочете целия доклад, а не да се вадят определени изречения. Ако икономиката продължи да цикли, няма как пазарът на имоти да се вдигне. Но ако нещата се подобрят, наваксването ще започне бързо.

- Как си обяснявате това, че сте засегнали част от гилдията?
- Предполагам, че те са сключили повече сделки, имали са ръст на продажбите и на цените на изтъргуваните имоти. Ако са имали такива ръстове, нека да го кажат публично. Аз казвам, че не сме имали ръстове, а претендирам, че продаваме във всички сегменти на жилищния пазар - градски, луксозни, ваканционни, селски и др. Защо трябва да се премълчават фактите? Нашите клиенти са отлично информирани за това, което се случва. Интересуват се отблизо за икономическото състояние в България и по света. И реагират светкавично както на добри, така и на лоши новини.

- Като е толкова хаотичен пазарът, как се развива през юли?
- За първите две седмици отчитаме 20% ръст на сделките в страната в сравнение със същия месец на 2009 г. Това важи и за София. Лекото увеличение се дължи главно на все по-атрактивните цени, благоприятните условия за ипотечни кредити и на покупките на морски ваканционни имоти от чужденци. Стресът от трудния месец май е отминал. Пазарът се връща към нормални за кризата покупко-продажби, но е далеч под пика от 2007-а и 2008 г. Характерно за юли е, че сделките се сключват изключително трудно, след множество огледи и разговори между страните. При почти всички сделки купувачите искат и най-често получават отстъпка от оферираната цена в рамките на 10-15%. Продажбите вървят трудно основно заради стреса и неясното бъдеще пред икономиката и доходите на хората. Напрежението се поддържа от негативните икономически новини. Те оказват моментален ефект върху търсенето на имоти и решенията на купувачите.

Ако желаете да получите по е-мейл пълния анализ на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС, моля натиснете тук.

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване