Контакти
0

Нова ниша на пазара - имот в спа курорт

2012-11-20   |  Труд, 20.11.12

Апартамент или студио в спа или балнеоложки курорт - за собствено ползване или за отдаване под наем. Това е една от нишите на пазара на имоти в България, към която тепърва започва да се проявява интерес и на чието развитие браншът се надява. Това стана ясно от допитване на “Труд” до брокерски агенции има ли раздвижване на пазара на този тип имоти, след като България се опитва широко да рекламира възможностите за целогодишен и спа туризъм.

Според Ирена Перфанова, президент на ФИАБЦИ-България (Международната федерация за недвижими имоти), ваканционните имоти в България са бизнес, който трябва да се управлява дългосрочно, а специално тези в балнеокурортите са изключително перспективни.

“Пазарът на ваканционни имоти до голяма степен е функция на туристическия имидж на една страна. Практиката показва, че 15-20% от туристите са и потенциални купувачи на имоти”, заяви Перфанова неотдавна на форум в София.

За момента българските спа курорти не са така популярни в Европа и света, както са морските и планинските, коментираха пред “Труд” брокери. Затова и пазарът на ваканционни имоти в дестинации като Сандански, Хисаря, Девин, Сапарева баня е по-слабо развит. Предлагането е ограничено, а търсенето по-скоро хипотетично. За да стане реално, трябва активно да се популяризират спа курортите ни по света, смятат брокерите. Но въпреки стагнацията тази ниша на имотния пазар има голям потенциал.

Балнеологията и спа туризмът са целогодишни, което е предпоставка за по-добра възвръщаемост на инвестициите. Един от основните фактори в решението на клиентите да закупят имот в спа курорт е добрата инфраструктура и често зависи от това дали той е част от комплекс, който предлага разнообразие от услуги.

По думите на Полина Стойкова, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES:"Руснаци търсят имоти в спа курортите ни, до сделки обаче рядко се стига, защото предлагането, от една страна, не е голямо, а от друга - цените на подобни имоти са по-високи, в сравнение с тези на масовите ваканционни имоти по морето и в ски курортите".

Спа имотите по принцип предполагат по-висок клас клиенти, но на този фронт България се бори за инвестиции с държави като Турция, Испания, Черна гора и Хърватска.

След като през тази година Кюстендил стана домакин на Балканските СПА награди, а Хисаря получи приза “СПА дестинация на Балканите”, това ще засили интереса към имотите в района, надяват се брокерите. Хисаря спечели надпреварата в конкуренция с гръцкия град Лутраки, македонския Берово, сръбския Врънячка баня, румънския Мангалия и турския Терек.

Родните спа общини трябва да обръщат внимание на инфраструктурата и цялостното развитие на градовете, защото има да се догонват утвърдени дестинации като Бат (Великобритания), Баден-Баден (Германия), Хевиз (Унгария) и др. И отново положителен пример е Хисаря, който се побратими с френски град и очаква френски инвестиции, вкл. и в недвижимите имоти.

Между 520 и 1200 евро/кв. м. се движат средните цени на имотите в спа курортите в България, по данните на BULGARIAN PROPERTIES. Разликата е в зависимост от това дали се предлага апартамент на шпакловка и замазка, или имот в апартхотел, който е напълно готов за ползване и има допълнителни екстри като собствен басейн в затворен комплекс и др.

В момента във Велинград се предлагат два типа апартаменти. Едните са нови, директно от строител на шпакловка и замазка и се оферират на цени 520-600 евро/кв. м. Другият тип апартаменти са в хотели - напълно завършени и обзаведени, готови за ползване и отдаване под наем. Техните цени са средно 800-1000 евро/кв. метър.

Разбира се, има оферти и на цени от 1200 евро за квадрат - за имоти в хотели, които се менажират и отдават под наем на хотелски принцип.

Като цяло цените на апартаментите във Велинград са спаднали с около 20% от пиковите нива преди кризата, сочат още данните на брокерите. Къщите там са или луксозни, или с недобро качество, но обявени на нереалистично високи цени, което води и до по-слаб интерес. За около 70 000 евро обаче може да се купи хубава къща, готова за ползване, в Цигов чарк например.

В Хисаря цените са паднали с около 30% от началото на кризата. И там в околните села се предлагат селски къщи.

Интерес предизвикват и имоти по-близо до Пазарджик в посока към Велинград - в тези села има добри оферти и изгодни цени и там като че ли има най-голяма активност. В случая става въпрос по-скоро за пазар на селски къщи, отколкото на спа имоти, уточнява Полина Стойкова. Като цяло мнението на брокерите е, че спа курортите не са успели да се възползват в пълна степен от бума на имотния пазар до 2008 г. от гледна точка на услуги и предлагане. А този пазар като цяло е ориентиран към по-тесен кръг хора с по-големи възможности, тъй като балнеотуризмът по принцип не е от най-масово достъпните.

България е втора в света по ресурс на минерални води след Исландия. На територията на страната има над 600 водоизточника, с дебит над 5000 литра за секунда. Лечебните качества на българските минерални води са познати от древността, някои от най-прочутите и днес балнеолечебници водят началото си още от римско време. Българските минерални води са с разнообразен състав и температура.

В Северна България преобладават студените (до 37 градуса), а в Южна България - топлите (от 37 до 60 градуса) и горещите (над 60 градуса) извори. От последния вид минерални води има предимно в долината на Струма, Места и северното подножие на Западните Родопи. Най-горещият минерален извор в страната е при Сапарева баня (101,4 градуса).

Комбинацията от минерална вода и лечебна кал е благоприятна за целогодишно лечение, възстановяване и почивка. Най-известните балнеологични райони и спа курорти у нас са Велинград, Сандански, Баня, Хисаря, Девин, Сапарева баня, Тузлата, Павел баня, Поморие и Кюстендил. Богатството на възможности за балнео- и спа туризъм в България е част от рекламата на страната, която министерството на икономиката и туризма се опитва да наложи на международния туристически пазар през последните години.

Според брокерите пазарът на недвижими имоти може да се оживи именно чрез активно развитие на туризма в балнеокомплекси и голф игрища, при които има целогодишно ползване или по-дълъг сезон.

Разгледайте всички наши оферти на имоти в спа курорт за продажба и под наем

  прочети повече статии

Сподели
Морска резиденция Belle Epoque в Лозенец
Елитна морска резиденция на първа линия на плажа в Лозенец. Напълно завършена и функционираща, с луксозни апартаменти от най-висок клас. Вижте последните налични жилища за продажба.
Вижте още
Vitosha View сграда Е - строителството напредва!
Изберете комплекс Vitosha View за ваш нов дом! Отлични цени и качество на строителството, характерно за имоти в най-високия ценови клас. Модерна визия и внимание към всеки детайл. Функционално вътрешно разпределение с оптимално усвояване на пространствата. Минимални общи части. Чисто нова инфраструкрура. Зеленина и гледки към планината и града. Всичко това ще намерите само във Vitosha View!
Вижте още

Изпратете запитване