МЕДИИТЕ ЗА НАС

П. Стойкова: Поевтиняването на имотния пазар вече отшумява

www.profit.bg, 21.10.2013

Какви са тенденциите и цените на пазара на недвижими имоти у нас в края на третото тримесечие – този въпрос си задават голяма част от българите днес. Екипът на Profit.bg потърси експертното мнение на оперативния директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова. Ето какво сподели тя:

Продължава ли тенденцията на поевтиняването на имотите и през третото тримесечие на тази година?

Поевтиняването вече отшумява – макар да има леки колебания и остатъчни спадове, през изминаващата вече година ясно се видя, че пазарът вече е стабилен и някои пазари (като този в Слънчев бряг например) дори се опитват да минат в положителна тенденция на база офертни цени.

В София цените се движат между 720 и 750 евро през последните 2 години. Нашите данни за 3-ото тримесечие сочат, че средната цена на сключените сделки е била 741 евро/кв.м. (при 747 евро/кв.м. през 2-рото тримесечие и 710 евро/кв.м. за 3-ото тримесечие на 2012 г.).

Тези данни и данните, които събираме в месечен индекс на база офертни цени на имотите в София, сочат, че дъното вероятно е било през втората половина на 2012 и началото на 2013 г.

Вероятно вече можем да говорим за започнало възстановяване на пазара в столицата, като разбира се, това в никакъв случай не означава, че това възстановяване ще се изразява в бързо нарастване на цените, а по-скоро на умерен и устойчив растеж в средно и дългосрочен план, тясно свързан с макроикономическите показатели.

Какво сочи вашата статистика – кои са най-скъпите квартали в столицата?

Най-скъпи квартали винаги са били и остават южните и източните квартали. Няма промяна в това разпределение.

Каква част от сделките, сключени през вашата агенция, са дело на чуждестранни граждани? От къде са те?

Най-многобройни и през третото тримесечие продължават да бъдат руските купувачи – по данни на BULGARIAN PROPERTIES те съставляват около 40% от всички купувачи на жилищни и ваканционни имоти през изминалите 3 месеца.

Втората по големина група на пазара са местните купувачи, а друга голяма група по националност не може да бъде излъчена засега. На пазара присъстват купувачи от много страни, но няма друга ясно оформена голяма група.

Какво сочат вашите данни за наемния пазар в столицата и големите градове на страната?

Наемният пазар е доста динамичен. Има голямо търсене в ниския ценови клас, но уви, предлагането не отговаря на това търсене и хората са изключително затруднени и се налага да търсят по доста алтернативни канали (роднини, познати и т.н.).

Във високия клас, в който Лукс Имоти има специализация, средните наемни цени остават без изменение спрямо предходните месеци – движат се около 500 евро на месец за апартаменти, като минимумът е 300 евро/месец, а максимумът, на който се наемат апартаменти, е около 1500 евро/месец. Във Варна освен дългосрочните наеми, голяма част от наемният пазар се заема и от краткосрочни и сезонни наеми.

Има ли раздвижване на пазара на така наречените селски имоти – когато живеещите в големите градове търсят вили в провинцията?

За раздвижване при селските имоти е трудно да се говори – този пазар държи нива, но при 80% по-ниски обеми от периода на бума. Българските купувачи все още не са се активизирали в този сегмент - има интерес и индикации за търсене на вили, преместване на по-спокойно място, но редица фактори засега отлагат реализацията на тези амбиции на купувачите (напр. общоикономическа несигурност, други приоритети, покупка на първи дом в града и т.н.).

Руските купувачи и в този сегмент са най-активни, но в повечето случаи се придържат към села близо до морето и по този начин затвърждават общата тенденция на ясно райониране на пазарната активност и съсредоточаването й в големите градове и по морето.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Разглеждам офертите на сайта на Bulgarian Properties през последните 8 години и когато дойде ...
Избрах компанията BULGARIAN PROPERTIES, след като се запознах с рейтинга на фирмите, работещи на ...
Благодаря на BULGARIAN PROPERTIES и в частност на Даниел Стоичков за бързото отдаване под наем на ...
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Последни Новини
Ипотечните кредити са рекордно евтини

02/Януари/2019
Труд, 29.12.18, с.6

Ипотечните кредити са рекордно евтини, сочат данните на БНБ. През ноември средният годишен процент на разходите (ГПР), който включва лихвите и всички такси и комисионни, по жилищните заеми в евро намаля до 4,22%, при 4,30% през октомври. Левовите ипотечни кредити за домакинствата са още по-евтини като средният ГПР е 3,59%.

През ноември се понижават лихвите и таксите и по потребител... прочети повече

Последни регионални новини
ПЛОВДИВ ДЖАЗ ФЕСТ' 2018

22/Октомври/2018
http://www.visitplovdiv.com

Тази година Пловдив Джаз Фест ще се проведе от 31-ви октомври до 3 ноември като част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ и отново ще посрещне едни от най-забележителните световни джаз артисти.

По традиция концертите ще се случат в Дома на културата „Борис Христов“. За четвърти път в началото на ноември Пловдив ще бъде преобразен чрез музиката, благодар... прочети повече

Знаете ли, че?
Кои са зоните с най-голям потенциал за развитие в София?

25/Октомври/2018
www.investor.bg

Северните райони в София са логичните зони за развитие на града, но трябва да се има предвид и цикличният характер на пазара на недвижими имоти. В години на бум е добре общината да се съсредоточи върху доразвиването на вече съществуващите зони и да обръща поглед към нови зони в годините на затишие. ... прочети повече