Контакти
0

П. Стойкова: Поевтиняването на имотния пазар вече отшумява

2013-10-21   |  www.profit.bg, 21.10.2013

Какви са тенденциите и цените на пазара на недвижими имоти у нас в края на третото тримесечие – този въпрос си задават голяма част от българите днес. Екипът на Profit.bg потърси експертното мнение на оперативния директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова. Ето какво сподели тя:

Продължава ли тенденцията на поевтиняването на имотите и през третото тримесечие на тази година?

Поевтиняването вече отшумява – макар да има леки колебания и остатъчни спадове, през изминаващата вече година ясно се видя, че пазарът вече е стабилен и някои пазари (като този в Слънчев бряг например) дори се опитват да минат в положителна тенденция на база офертни цени.

В София цените се движат между 720 и 750 евро през последните 2 години. Нашите данни за 3-ото тримесечие сочат, че средната цена на сключените сделки е била 741 евро/кв.м. (при 747 евро/кв.м. през 2-рото тримесечие и 710 евро/кв.м. за 3-ото тримесечие на 2012 г.).

Тези данни и данните, които събираме в месечен индекс на база офертни цени на имотите в София, сочат, че дъното вероятно е било през втората половина на 2012 и началото на 2013 г.

Вероятно вече можем да говорим за започнало възстановяване на пазара в столицата, като разбира се, това в никакъв случай не означава, че това възстановяване ще се изразява в бързо нарастване на цените, а по-скоро на умерен и устойчив растеж в средно и дългосрочен план, тясно свързан с макроикономическите показатели.

Какво сочи вашата статистика – кои са най-скъпите квартали в столицата?

Най-скъпи квартали винаги са били и остават южните и източните квартали. Няма промяна в това разпределение.

Каква част от сделките, сключени през вашата агенция, са дело на чуждестранни граждани? От къде са те?

Най-многобройни и през третото тримесечие продължават да бъдат руските купувачи – по данни на BULGARIAN PROPERTIES те съставляват около 40% от всички купувачи на жилищни и ваканционни имоти през изминалите 3 месеца.

Втората по големина група на пазара са местните купувачи, а друга голяма група по националност не може да бъде излъчена засега. На пазара присъстват купувачи от много страни, но няма друга ясно оформена голяма група.

Какво сочат вашите данни за наемния пазар в столицата и големите градове на страната?

Наемният пазар е доста динамичен. Има голямо търсене в ниския ценови клас, но уви, предлагането не отговаря на това търсене и хората са изключително затруднени и се налага да търсят по доста алтернативни канали (роднини, познати и т.н.).

Във високия клас, в който Лукс Имоти има специализация, средните наемни цени остават без изменение спрямо предходните месеци – движат се около 500 евро на месец за апартаменти, като минимумът е 300 евро/месец, а максимумът, на който се наемат апартаменти, е около 1500 евро/месец. Във Варна освен дългосрочните наеми, голяма част от наемният пазар се заема и от краткосрочни и сезонни наеми.

Има ли раздвижване на пазара на така наречените селски имоти – когато живеещите в големите градове търсят вили в провинцията?

За раздвижване при селските имоти е трудно да се говори – този пазар държи нива, но при 80% по-ниски обеми от периода на бума. Българските купувачи все още не са се активизирали в този сегмент - има интерес и индикации за търсене на вили, преместване на по-спокойно място, но редица фактори засега отлагат реализацията на тези амбиции на купувачите (напр. общоикономическа несигурност, други приоритети, покупка на първи дом в града и т.н.).

Руските купувачи и в този сегмент са най-активни, но в повечето случаи се придържат към села близо до морето и по този начин затвърждават общата тенденция на ясно райониране на пазарната активност и съсредоточаването й в големите градове и по морето.

  прочети повече статии

Сподели
Vitosha View - емблематичен комплекс в полите на Витоша
Изберете комплекс Vitosha View за свой нов дом! Отлични цени и качество на строителството, характерно за имоти в най-високия ценови клас. Модерна визия и внимание към всеки детайл. Функционално вътрешно разпределение с оптимално усвояване на пространствата. Минимални общи части. Чисто нова инфраструкрура. Зеленина и гледки към планината и града. Всичко това ще намерите само във Vitosha View!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове на имоти в София и цялата страна!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните турове, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Изпратете запитване