МЕДИИТЕ ЗА НАС

П. Стойкова: Поевтиняването на имотния пазар вече отшумява

www.profit.bg, 21.10.2013

Какви са тенденциите и цените на пазара на недвижими имоти у нас в края на третото тримесечие – този въпрос си задават голяма част от българите днес. Екипът на Profit.bg потърси експертното мнение на оперативния директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова. Ето какво сподели тя:

Продължава ли тенденцията на поевтиняването на имотите и през третото тримесечие на тази година?

Поевтиняването вече отшумява – макар да има леки колебания и остатъчни спадове, през изминаващата вече година ясно се видя, че пазарът вече е стабилен и някои пазари (като този в Слънчев бряг например) дори се опитват да минат в положителна тенденция на база офертни цени.

В София цените се движат между 720 и 750 евро през последните 2 години. Нашите данни за 3-ото тримесечие сочат, че средната цена на сключените сделки е била 741 евро/кв.м. (при 747 евро/кв.м. през 2-рото тримесечие и 710 евро/кв.м. за 3-ото тримесечие на 2012 г.).

Тези данни и данните, които събираме в месечен индекс на база офертни цени на имотите в София, сочат, че дъното вероятно е било през втората половина на 2012 и началото на 2013 г.

Вероятно вече можем да говорим за започнало възстановяване на пазара в столицата, като разбира се, това в никакъв случай не означава, че това възстановяване ще се изразява в бързо нарастване на цените, а по-скоро на умерен и устойчив растеж в средно и дългосрочен план, тясно свързан с макроикономическите показатели.

Какво сочи вашата статистика – кои са най-скъпите квартали в столицата?

Най-скъпи квартали винаги са били и остават южните и източните квартали. Няма промяна в това разпределение.

Каква част от сделките, сключени през вашата агенция, са дело на чуждестранни граждани? От къде са те?

Най-многобройни и през третото тримесечие продължават да бъдат руските купувачи – по данни на BULGARIAN PROPERTIES те съставляват около 40% от всички купувачи на жилищни и ваканционни имоти през изминалите 3 месеца.

Втората по големина група на пазара са местните купувачи, а друга голяма група по националност не може да бъде излъчена засега. На пазара присъстват купувачи от много страни, но няма друга ясно оформена голяма група.

Какво сочат вашите данни за наемния пазар в столицата и големите градове на страната?

Наемният пазар е доста динамичен. Има голямо търсене в ниския ценови клас, но уви, предлагането не отговаря на това търсене и хората са изключително затруднени и се налага да търсят по доста алтернативни канали (роднини, познати и т.н.).

Във високия клас, в който Лукс Имоти има специализация, средните наемни цени остават без изменение спрямо предходните месеци – движат се около 500 евро на месец за апартаменти, като минимумът е 300 евро/месец, а максимумът, на който се наемат апартаменти, е около 1500 евро/месец. Във Варна освен дългосрочните наеми, голяма част от наемният пазар се заема и от краткосрочни и сезонни наеми.

Има ли раздвижване на пазара на така наречените селски имоти – когато живеещите в големите градове търсят вили в провинцията?

За раздвижване при селските имоти е трудно да се говори – този пазар държи нива, но при 80% по-ниски обеми от периода на бума. Българските купувачи все още не са се активизирали в този сегмент - има интерес и индикации за търсене на вили, преместване на по-спокойно място, но редица фактори засега отлагат реализацията на тези амбиции на купувачите (напр. общоикономическа несигурност, други приоритети, покупка на първи дом в града и т.н.).

Руските купувачи и в този сегмент са най-активни, но в повечето случаи се придържат към села близо до морето и по този начин затвърждават общата тенденция на ясно райониране на пазарната активност и съсредоточаването й в големите градове и по морето.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Отлично обслужване от начало до край от страна на Анди Пийч. Изключително професионално отношение и ...
Със съпругата ми сме много благодарни на Ивета Тодорова за професионалното отношение и безупречната ...
Бихме искали да изразим нашата благодарност на брокерите на BULGARIAN PROPERTIES от Бургаския офис – ...
Най-продаваният комплекс в София!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Последни Новини
Другите имотни перли, които привлякоха интереса на New York Times

19/Март/2019
profit.bg

Само преди броени дни New York Times представи луксозна къща в Бояна от портфолиото на BULGARIAN PROPERTIES, която предизвика огромен интерес и беше отразена от много български медии и дори беше показана на живо по една от националните телевизии. Вижте видеоматериала тук

Profit.bg ни попита кои са другите луксозни имоти, между които реномираната медия трябваше да избере своя фаворит... прочети повече

Последни регионални новини
Фестивал в Банско показва 10 премиерни филма за ски, сноуборд и зимни приключения

21/Февруари/2019
http://bnr.bg

10 премиерни филма за ски, сноуборд и зимни приключения ще бъдат представени на зимната кинопанорама в Банско, която започва тази вечер. Събитието съвпада и със кръговете от световната купа по ски, които стартират утре. Така любителите на зимните спортове и на световното кино ще могат да съчетаят планината с киносалона, сподели директорът на международния фестивал за планинарско кино Натали Пет... прочети повече

Знаете ли, че?
Бижу за $4 млн. в Бояна! "Ню Йорк таймс" на лов за къщи из България

01/Март/2019
trafficnews.bg

В обширен обзор по темата, озаглавен: "На лов за къщи в България", авторите отбелязват, че новото строителство у нас се развива благодарение на ниските лихви, а купувачите от чужбина заявяват интерес към покупки с инвестиционна цел.

Като взима за отправна точка на публикацията си луксо... прочети повече