СТАТИИ

Пазарът на имоти у нас затвърждава тенденцията за стабилизиране

www.investor.bg, 10.07.2014

Пазарът на имоти у нас преодолява изоставането през първите три месеца на годината и записва силни ръстове през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината, сочат данните на Агенцията по вписванията. Обобщената статистика за полугодието показва, че пазарът остава стабилен с тенденция за лек ръст при броя на сделките.

Продажбите на имоти в България през второто тримесечие на годината са се увеличили до общо 54 543 спрямо 40 581 през първите три месеца на 2014 г. Ръстът за тримесечието е от 34%, но на годишна база се отчита спад от 2%. Той може да се обясни със забавянето на пазара на земеделски земи през последната година, тъй като на водещите пазари на жилищни имоти – големите градове в страната, се отчитат предимно ръстове при сделките и отпуснатите ипотеки.

Припомняме, че агенцията не разграничава отделните сегменти на пазара – жилищни и бизнес имоти, както и земеделска земя и парцели, затова и по обобщените данни сравнително трудно може да се направи преценка за ситуацията в отделните сегменти. Данните за ипотеките например, както и статистиката от службите по вписванията в големите градове, където преобладават сделките с жилища, дават относителната картина на жилищния пазар в страната.

На годишна база ръстът на сделките за полугодието достига 7,2%, сочат още данните.

Що се отнася до броя на ипотеките, статистиката на Агенцията затвърждава наблюденията на посредниците на пазара, че купувачите на жилищни имоти не желаят да поемат големи дългове и да се обременяват с тежести. Договорните ипотеки отбелязват ръст от 35,7% за тримесечието, но на годишна база отбелязват спад от близо 3% за периода април-юни и почти 5% за полугодието спрямо първата половина на миналата година.

Ако се включат и законните ипотеки обаче, през първото полугодие общият брой на ипотеките нараства с 5 на сто на годишна база.

В София продажбите през второто тримесечие се увеличават с 40 на сто спрямо първите три месеца на годината, но на годишна база ръстът е доста по-умерен – 1,3%. За полугодието спрямо първата половина на миналата година увеличението достига 1,6%. При учредените договорни ипотеки обаче има годишен спад от 2% за тримесечието и 5% за полугодието, макар и през второто тримесечие спрямо първото да има ръст от 55 на сто.

В Пловдив е регистриран ръст на продажбите през последните три месеца спрямо предходните от 22,5%, но на годишна база почти няма изменение. Тенденцията при новоучредените договорни ипотеки във втория най-голям град в страната са подобни като в София – рязък ръст за тримесечието (33%) и спад на годишна база под 5%.

Във Варна продажбите за тримесечието отбелязват ръст от 40 на сто, но на годишна база има спад от 6%, а за полугодието – от 4%. Същевременно обаче в морската ни столица има съществен ръст на учредените нови договорни ипотеки – 44 на сто за тримесечието, 6 на сто спрямо второто тримесечие на миналата година и 5% за полугодието спрямо първото полугодие на миналата година.

Подобни са данните и за пазара в Бургас, включително и за новите договорни ипотеки.

Пазарът на жилища през очите на посредниците

Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian Properties, отчита силен ръст на продажбите в Несебър (вкл. Слънчев бряг) и в спа курортите като Велинград и Сандандски, които са традиционно популярни сред руските купувачи – доминантна група клиенти на българския пазар на ваканционни имоти. Ски курортите, които привличат и интерес от страна на българи – Боровец и Пампорово, също бележат ръст на продажбите. Същевременно обаче продажбите в Банско продължават да пропадат.

Стойкова очаква по-сериозно активизиране на пазара през второто полугодие. Традиционно най-много продажби се сключват през третото тримесечие, а най-много приключени сделки има в края на годината.

Младен Митов, мениджър „Пазарни проучвания и анализи“ в консултантската компания "Явлена", коментира за Investor.bg, че пазарът на имоти като цяло е стабилен. В областните центрове цените се задържат, като ако има леки повишения, те са в зависимост от сегмента и качеството на имота.

По думите на Митов пазарът продължава да се движи основно от жилищни нужди, но тази година има една съществена промяна – вече не е водеща цената на имота при вземането на решение за покупка, а качеството му. Според него на пазара има предлагане на много евтини имоти, но хората не желаят да ги купуват заради качеството им. Същевременно имотите в „златната среда“ по отношение цена и качество се реализират в изключително кратки срокове.

Пазарът на имоти е съсредоточен в големите градове, тъй като българинът е доста по-мобилен и отива там, където има работни места, коментира още Митов. В малките градове също има пазар, но с далеч по-малки абсолютни стойности. Освен това там има и значително по-високо предлагане, отколкото търсене.

Що се отнася до проблемите с банките, Митов коментира, че за около седмица продавачите са имали известни колебания и са задържали имоти, докато паниката утихне. Купувачите обаче все по-малко се влияят от политическата ситуация и предпочитат да уредят нуждата си от жилище. Хората обаче не разчитат на кредити, а финансират със собствени средства. Ако се налага заем, първо се търси от приятели, предпочитан вариант е и за доплащане с потребителски кредит, коментира Митов.

Според него банките трудно биха развили ипотечен пазар на фона на свободните пари, с които разполагат и въпреки подобряването на условията по ипотеките.

До края на годината Младен Митов очаква да се запазят нивата на активност и на цените, като според него няма основания да се очакват промени.

Галина Максимова от "Софконсулт" допълва, че на пазара в София броят на купувачите се увеличава и вече се наблюдава баланс на търсенето спрямо предлагането. По думите и предлагането в столицата намалява с бързи темпове.

Максимова прогнозира, че в столицата може да се очаква ръст на цените на качествените, стойностни и перспективни имоти.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Харесва ми как работи вашата компания и при необходимост ще я препоръчвам на всеки! ...
Аз съм изключително доволен от работата на Ива Атанасова от офиса на Bulgarian Propierties в ...
Благодаря ви за професионалната работа. С уважение ...
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Последни Новини
България е най-добрата ваканционна дестинация, според британците

11/Юни/2019
profit.bg

Българският курорт Слънчев бряг предлага на британските туристи най-доброто съотношение качество-цена, докато континенталната част на Испания продължава да примамва посетители с плажове, култура и кухня.

Това пише британският таблоид The Sun, цитирайки национален доклад за пътуванията на жителите на Обединеното кралство. Изборът на почивка на тези места може да спести на туристите п... прочети повече

Последни регионални новини
91% от столичаните са доволни от това, че живеят в София

30/Май/2019
www.investor.bg, 28.05.2019

Обобщените резултати от проучване на „Визия за София“ показват, че 91% от софиянците изразяват висока удовлетвореност от това, че живеят в столицата, и въпреки проблемите и критичните точки 57% смятат, че като цяло градът се развива към по-добро място за живеене.

Гражданите са удовлетворени в най-голяма степен от търговската мрежа, възможностите за култура, образователните възможно... прочети повече

Знаете ли, че?
New York Times: Цените на жилищата в София растат, но предлагането настига търсенето

01/Март/2019
investor.bg

Американското издание New York Times публикува статия за жилищния пазар в България, в който обобщава тенденциите в цените от миналата година и очакванията за тази година, профила на купувачите и препятствията, с които обикновено се сблъскват чужденците, придобиващи жилище у нас.

Матери... прочети повече