СТАТИИ

Пазарът на имоти у нас затвърждава тенденцията за стабилизиране

www.investor.bg, 10.07.2014

Пазарът на имоти у нас преодолява изоставането през първите три месеца на годината и записва силни ръстове през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината, сочат данните на Агенцията по вписванията. Обобщената статистика за полугодието показва, че пазарът остава стабилен с тенденция за лек ръст при броя на сделките.

Продажбите на имоти в България през второто тримесечие на годината са се увеличили до общо 54 543 спрямо 40 581 през първите три месеца на 2014 г. Ръстът за тримесечието е от 34%, но на годишна база се отчита спад от 2%. Той може да се обясни със забавянето на пазара на земеделски земи през последната година, тъй като на водещите пазари на жилищни имоти – големите градове в страната, се отчитат предимно ръстове при сделките и отпуснатите ипотеки.

Припомняме, че агенцията не разграничава отделните сегменти на пазара – жилищни и бизнес имоти, както и земеделска земя и парцели, затова и по обобщените данни сравнително трудно може да се направи преценка за ситуацията в отделните сегменти. Данните за ипотеките например, както и статистиката от службите по вписванията в големите градове, където преобладават сделките с жилища, дават относителната картина на жилищния пазар в страната.

На годишна база ръстът на сделките за полугодието достига 7,2%, сочат още данните.

Що се отнася до броя на ипотеките, статистиката на Агенцията затвърждава наблюденията на посредниците на пазара, че купувачите на жилищни имоти не желаят да поемат големи дългове и да се обременяват с тежести. Договорните ипотеки отбелязват ръст от 35,7% за тримесечието, но на годишна база отбелязват спад от близо 3% за периода април-юни и почти 5% за полугодието спрямо първата половина на миналата година.

Ако се включат и законните ипотеки обаче, през първото полугодие общият брой на ипотеките нараства с 5 на сто на годишна база.

В София продажбите през второто тримесечие се увеличават с 40 на сто спрямо първите три месеца на годината, но на годишна база ръстът е доста по-умерен – 1,3%. За полугодието спрямо първата половина на миналата година увеличението достига 1,6%. При учредените договорни ипотеки обаче има годишен спад от 2% за тримесечието и 5% за полугодието, макар и през второто тримесечие спрямо първото да има ръст от 55 на сто.

В Пловдив е регистриран ръст на продажбите през последните три месеца спрямо предходните от 22,5%, но на годишна база почти няма изменение. Тенденцията при новоучредените договорни ипотеки във втория най-голям град в страната са подобни като в София – рязък ръст за тримесечието (33%) и спад на годишна база под 5%.

Във Варна продажбите за тримесечието отбелязват ръст от 40 на сто, но на годишна база има спад от 6%, а за полугодието – от 4%. Същевременно обаче в морската ни столица има съществен ръст на учредените нови договорни ипотеки – 44 на сто за тримесечието, 6 на сто спрямо второто тримесечие на миналата година и 5% за полугодието спрямо първото полугодие на миналата година.

Подобни са данните и за пазара в Бургас, включително и за новите договорни ипотеки.

Пазарът на жилища през очите на посредниците

Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian Properties, отчита силен ръст на продажбите в Несебър (вкл. Слънчев бряг) и в спа курортите като Велинград и Сандандски, които са традиционно популярни сред руските купувачи – доминантна група клиенти на българския пазар на ваканционни имоти. Ски курортите, които привличат и интерес от страна на българи – Боровец и Пампорово, също бележат ръст на продажбите. Същевременно обаче продажбите в Банско продължават да пропадат.

Стойкова очаква по-сериозно активизиране на пазара през второто полугодие. Традиционно най-много продажби се сключват през третото тримесечие, а най-много приключени сделки има в края на годината.

Младен Митов, мениджър „Пазарни проучвания и анализи“ в консултантската компания "Явлена", коментира за Investor.bg, че пазарът на имоти като цяло е стабилен. В областните центрове цените се задържат, като ако има леки повишения, те са в зависимост от сегмента и качеството на имота.

По думите на Митов пазарът продължава да се движи основно от жилищни нужди, но тази година има една съществена промяна – вече не е водеща цената на имота при вземането на решение за покупка, а качеството му. Според него на пазара има предлагане на много евтини имоти, но хората не желаят да ги купуват заради качеството им. Същевременно имотите в „златната среда“ по отношение цена и качество се реализират в изключително кратки срокове.

Пазарът на имоти е съсредоточен в големите градове, тъй като българинът е доста по-мобилен и отива там, където има работни места, коментира още Митов. В малките градове също има пазар, но с далеч по-малки абсолютни стойности. Освен това там има и значително по-високо предлагане, отколкото търсене.

Що се отнася до проблемите с банките, Митов коментира, че за около седмица продавачите са имали известни колебания и са задържали имоти, докато паниката утихне. Купувачите обаче все по-малко се влияят от политическата ситуация и предпочитат да уредят нуждата си от жилище. Хората обаче не разчитат на кредити, а финансират със собствени средства. Ако се налага заем, първо се търси от приятели, предпочитан вариант е и за доплащане с потребителски кредит, коментира Митов.

Според него банките трудно биха развили ипотечен пазар на фона на свободните пари, с които разполагат и въпреки подобряването на условията по ипотеките.

До края на годината Младен Митов очаква да се запазят нивата на активност и на цените, като според него няма основания да се очакват промени.

Галина Максимова от "Софконсулт" допълва, че на пазара в София броят на купувачите се увеличава и вече се наблюдава баланс на търсенето спрямо предлагането. По думите и предлагането в столицата намалява с бързи темпове.

Максимова прогнозира, че в столицата може да се очаква ръст на цените на качествените, стойностни и перспективни имоти.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Изключително лесен и приятен се оказа целият процес на подбор и закупуване на имот в България. И то ...
Закупихме имот на Южното Черноморие със съдействието на брокер Иван Кунев и сме изключително доволни ...
Много благодарим на Bulgarian Properties за свършената работа! Щастливи сме, че се обърнахме към ...
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Най-продаваният комплекс в София!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Последни Новини
BULGARIAN PROPERTIES с награди за Агенция и Брокер на годината!

21/Март/2019

Изключително сме горди да споделим с вас, че получихме двете най-престижни отличия в Годишните награди на Imoti.net:

🏆 Агенция на годината
и
🏆 Брокер на годината, с която беше удостоен нашия топ брокер Магдалена Тошева

Тези награди са за постигнатите резултати през 2018 г. - годината, в която BULGARIAN PROPERTIES навърши 15 години. прочети повече

Последни регионални новини
София е домакин на международния форум Innovation Explorer

21/Февруари/2019
http://bnr.bg

София е домакин на петото издание на международния форум за иновации Innovation Explorer. Тази година темата на събитието е вдъхновена от научно-фантастичния сериал Black Mirror и модерната философия на Ювал Ноа Харари.

Участниците тази година предизвикват силен интерес! Сред тях е и шпионинът от ЦРУ Робърт Беър, който ще говори за иновациите и технологиите в света на разузнаването.... прочети повече

Знаете ли, че?
Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник с рекорден брой участници - 7 400

04/Януари/2019
Bnr.bg

Рекорден брой участници ще се включат в 28-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва", който ще се проведе от 25 до 27 януари в Перник.

Към момента участие са заявили 121 сурвакарски и кукерски групи, от тях 17 от чужбина. Всяка следваща година интересът към фес... прочети повече