МЕДИИТЕ ЗА НАС

BULGARIAN PROPERTIES представи данните от тримесечния си анализ по ТВ7

ТВ7, 11.04.2012

Полина Стойкова – Оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES – бе гост в сутрешния блок на ТВ7 "Добро утро, България" на 11.04.2012. Тя коментира състоянието на пазара на имоти през първото тримесечие на 2012 г. и дали е изгодно да се купи жилище в момента.

През последната половин година почти няма движение в цените, за разлика от предишните периоди, когато имаше нервност на пазара, показват наблюденията на Полина Стoйкова. По думите й основно се търсят евтини (до 50 хил. евро) апартаменти, но напоследък се забелязва тенденция хората да търсят и по-големи имоти. В някои квартали има оферти за под 500 евро на кв. м., добави Полина Стойкова.

През последните 6 месеца цените и сделките се задържат стабилни и пазарът е достигнал равновесие. В момента има качествено и разнообразно предлагане.

Според данните на BULGARIAN PROPERTIES средните цени на жилищата в големите градове, на които се сключват сделки през изтеклото тримесечие са подобни на тези в края на 2011 г:

• София – 735 EUR/кв.м.
• Пловдив – 530 EUR/кв.м.
• Варна – 750 EUR/кв.м.
• Бургас – 580 EUR/кв.м.

Търсят се предимно евтини жилища, но през последния месец се търсят и по-скъпи жилища с по-голяма площ.

На въпроса за колективното пазаруване Полина Стойкова коментира, че ключовото на тази идея са големите намаления в цените на оферираните имоти. Това е валидно и за всички други рекламни канали. Ако продавачите са достатъчно гъвкави и предлагат атрактивни цени, това привлича интерес и се стига до повече сделки.

При ваканционните имоти тенденцията е, че тази година има повече интерес към ски курортите, а пазарът на имоти в морски курорти е все така динамичен, дори и през зимата. Купувачите в ски курортите са предимно българи и руснаци, а в морските курорти – предимно руснаци.

При селските имоти характерно е, че се купуват малко по-скъпи къщи, които са годни за обитаване. Качественото предлагане на селски имоти в момента среща интерес от страна на купувачите.

Кредитирането

Кредитирането продължава да е по-рестриктивно в сравнение с годините преди кризата, но банките започват да намаляват изискванията към своите клиенти. Друга тенденция на пазара на кредитиране е, че банките вече са по-склонни да отпускат по-голямо кредитиране, което означава по-малко самоучастие от страна на кредитополучателя.

Имотите, които предимно се кредитират са тези в големите градове – завършени имоти с получен Акт 16.

Тенденцията за поевтиняване на кредитите продължава, като по-изгодните условия са за нови клиенти на банките. В момента кредити теглят предимно млади семейства или хора на възраст между 30 и 45 години с достатъчни доходи.

Гледайте интервюто с Полина Стойкова по ТВ7:

Get the Flash Player to see this player.
  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Действително работят в интерес на клиента. От всички на пазара препоръчвам bulgarianproperties. ...
Нашите най-искрени благодарности на Мирослав Караколев, регионален мениджър в офис Стара Загора, ...
Благодарение на Вашата агенция отдадохме под наем луксозен апартамент в София! Впечатлени сме от ...
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Последни Новини
Как изглежда имотът, очаровал Ню Йорк Таймс? Вижте в репортаж на Bulgaria ON AIR (видео)

12/Март/2019
Bulgaria ON AIR

Луксозната къща от нашето портфолио от елитни имоти в София, която беше представена наскоро от Ню Йорк Таймс, бе показана в ефира на Bulgaria ON AIR в предаването "България сутрин" с водещи Гергана Венкова и Златимир Йочев.
Оригиналната публикация можете да прочетете тук

Разгледайте информация за този уникален имот тук

Изкуство и дизайн се преплитат в тази лукс... прочети повече

Последни регионални новини
180 млн. лв. инвестиции в Търново само за 2 години

08/Март/2019
24 часа, 08.03.2019, с. 8

Велико Търново е един от градовете, които през последните няколко години имат бърз икономически растеж, каза по време на дискусия "Икономически перспективи пред България в контекста на глобалните процеси" кметът Даниел Панов.

Данните са от доклади на дипломатическите мисии у нас и проучвания, правени в тази насока и станали ясни при посещението на представители на Световната банка ... прочети повече

Знаете ли, че?
Най-хубавите ни вина сега са в 13-те изби на Сакар

29/Януари/2019
https://trip.dir.bg

Климатът във винарския район Сакар е средиземноморски. Още по-тънките спецове по благородните напитки го сравняват с времето по крайбрежието на Рона, където се ражда може би най-хубавото грозде в света. Сакарското не му отстъпва, понеже слънцето го грее над 2000 часа годишно, което е рекорд за страна... прочети повече