Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

BULGARIAN PROPERTIES представи данните от тримесечния си анализ по ТВ7

2012-04-11   |  ТВ7, 11.04.2012

Полина Стойкова – Оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES – бе гост в сутрешния блок на ТВ7 "Добро утро, България" на 11.04.2012. Тя коментира състоянието на пазара на имоти през първото тримесечие на 2012 г. и дали е изгодно да се купи жилище в момента.

През последната половин година почти няма движение в цените, за разлика от предишните периоди, когато имаше нервност на пазара, показват наблюденията на Полина Стoйкова. По думите й основно се търсят евтини (до 50 хил. евро) апартаменти, но напоследък се забелязва тенденция хората да търсят и по-големи имоти. В някои квартали има оферти за под 500 евро на кв. м., добави Полина Стойкова.

През последните 6 месеца цените и сделките се задържат стабилни и пазарът е достигнал равновесие. В момента има качествено и разнообразно предлагане.

Според данните на BULGARIAN PROPERTIES средните цени на жилищата в големите градове, на които се сключват сделки през изтеклото тримесечие са подобни на тези в края на 2011 г:

• София – 735 EUR/кв.м.
• Пловдив – 530 EUR/кв.м.
• Варна – 750 EUR/кв.м.
• Бургас – 580 EUR/кв.м.

Търсят се предимно евтини жилища, но през последния месец се търсят и по-скъпи жилища с по-голяма площ.

На въпроса за колективното пазаруване Полина Стойкова коментира, че ключовото на тази идея са големите намаления в цените на оферираните имоти. Това е валидно и за всички други рекламни канали. Ако продавачите са достатъчно гъвкави и предлагат атрактивни цени, това привлича интерес и се стига до повече сделки.

При ваканционните имоти тенденцията е, че тази година има повече интерес към ски курортите, а пазарът на имоти в морски курорти е все така динамичен, дори и през зимата. Купувачите в ски курортите са предимно българи и руснаци, а в морските курорти – предимно руснаци.

При селските имоти характерно е, че се купуват малко по-скъпи къщи, които са годни за обитаване. Качественото предлагане на селски имоти в момента среща интерес от страна на купувачите.

Кредитирането

Кредитирането продължава да е по-рестриктивно в сравнение с годините преди кризата, но банките започват да намаляват изискванията към своите клиенти. Друга тенденция на пазара на кредитиране е, че банките вече са по-склонни да отпускат по-голямо кредитиране, което означава по-малко самоучастие от страна на кредитополучателя.

Имотите, които предимно се кредитират са тези в големите градове – завършени имоти с получен Акт 16.

Тенденцията за поевтиняване на кредитите продължава, като по-изгодните условия са за нови клиенти на банките. В момента кредити теглят предимно млади семейства или хора на възраст между 30 и 45 години с достатъчни доходи.

Гледайте интервюто с Полина Стойкова по ТВ7:

Get the Flash Player to see this player.




  прочети повече статии

Сподели
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване