МЕДИИТЕ ЗА НАС

BULGARIAN PROPERTIES представи данните от тримесечния си анализ по ТВ7

ТВ7, 11.04.2012

Полина Стойкова – Оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES – бе гост в сутрешния блок на ТВ7 "Добро утро, България" на 11.04.2012. Тя коментира състоянието на пазара на имоти през първото тримесечие на 2012 г. и дали е изгодно да се купи жилище в момента.

През последната половин година почти няма движение в цените, за разлика от предишните периоди, когато имаше нервност на пазара, показват наблюденията на Полина Стoйкова. По думите й основно се търсят евтини (до 50 хил. евро) апартаменти, но напоследък се забелязва тенденция хората да търсят и по-големи имоти. В някои квартали има оферти за под 500 евро на кв. м., добави Полина Стойкова.

През последните 6 месеца цените и сделките се задържат стабилни и пазарът е достигнал равновесие. В момента има качествено и разнообразно предлагане.

Според данните на BULGARIAN PROPERTIES средните цени на жилищата в големите градове, на които се сключват сделки през изтеклото тримесечие са подобни на тези в края на 2011 г:

• София – 735 EUR/кв.м.
• Пловдив – 530 EUR/кв.м.
• Варна – 750 EUR/кв.м.
• Бургас – 580 EUR/кв.м.

Търсят се предимно евтини жилища, но през последния месец се търсят и по-скъпи жилища с по-голяма площ.

На въпроса за колективното пазаруване Полина Стойкова коментира, че ключовото на тази идея са големите намаления в цените на оферираните имоти. Това е валидно и за всички други рекламни канали. Ако продавачите са достатъчно гъвкави и предлагат атрактивни цени, това привлича интерес и се стига до повече сделки.

При ваканционните имоти тенденцията е, че тази година има повече интерес към ски курортите, а пазарът на имоти в морски курорти е все така динамичен, дори и през зимата. Купувачите в ски курортите са предимно българи и руснаци, а в морските курорти – предимно руснаци.

При селските имоти характерно е, че се купуват малко по-скъпи къщи, които са годни за обитаване. Качественото предлагане на селски имоти в момента среща интерес от страна на купувачите.

Кредитирането

Кредитирането продължава да е по-рестриктивно в сравнение с годините преди кризата, но банките започват да намаляват изискванията към своите клиенти. Друга тенденция на пазара на кредитиране е, че банките вече са по-склонни да отпускат по-голямо кредитиране, което означава по-малко самоучастие от страна на кредитополучателя.

Имотите, които предимно се кредитират са тези в големите градове – завършени имоти с получен Акт 16.

Тенденцията за поевтиняване на кредитите продължава, като по-изгодните условия са за нови клиенти на банките. В момента кредити теглят предимно млади семейства или хора на възраст между 30 и 45 години с достатъчни доходи.

Гледайте интервюто с Полина Стойкова по ТВ7:

Get the Flash Player to see this player.
  прочети повече статии

Коментари от клиенти
През тази година нашето семейство закупи къща в България. Ползвахме услугите на офиса на BULGARIAN ...
Специални благодарности за личното и професионално отношение на Цветан Кемеров при осъществяване на ...
Бихме искали искрено да благодарим на Ива от Офис Пловдив на Bulgarian Properties за отличната й ...
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Последни Новини
Имотите в Слънчев бряг през 2018 г. - нова вълна сделки

13/Декември/2018
Елена Макреева, регионален мениджър морски курорти

BULGARIAN PROPERTIES Ви предоставя имотни услуги на "едно гише", а нашите пазарни анализи са ценна част от нея. Днес ще Ви отведем до Слънчев бряг, където регионалният ни мениджър Елена Макреева ще Ви разкаже повече за пазара и отличните възможности, които Ви очакват там.

Купувате или продавате имот, можете да разчитате на нас!

---

Много интересно, разн... прочети повече

Последни регионални новини
ПЛОВДИВ ДЖАЗ ФЕСТ' 2018

22/Октомври/2018
http://www.visitplovdiv.com

Тази година Пловдив Джаз Фест ще се проведе от 31-ви октомври до 3 ноември като част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ и отново ще посрещне едни от най-забележителните световни джаз артисти.

По традиция концертите ще се случат в Дома на културата „Борис Христов“. За четвърти път в началото на ноември Пловдив ще бъде преобразен чрез музиката, благодар... прочети повече

Знаете ли, че?
До 5 години ще имаме пълна информация за всеки имот

16/Ноември/2018
fakti.bg

До 5 години специализирани карти към кадастъра ще дават абсолютно всяка информация за имота. Те са необходими най-вече за планирането на различните видове зони и инвестиционни намерения и ще съдържат информация за строежи, съоръжения, сервитути, подземна и надземна инженерна инфраструктура, водни изт... прочети повече