Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Какво се случи на пазара на недвижимите имоти през 2011 година

2011-12-22   |  Human Capital, 20.12.2011, със съкращения

Пазарът на недвижими имоти през 2011 година се задържа относително стабилен, смятат управителите на големите компании за недвижими имоти в България. Цените паднаха. Масово търсените и купувани жилища бяха на цени около 50 000 евро в София, добавят експертите. В същото време намаля интересът към офис и промишлените площи. Наемите в този сектор паднаха драстично. За сметка на това най-активен през 2011 година беше пазарът на земеделска земя. Също така една немалка част от градското население се ориентира към закупуване на къщи в селски райони, казват още експертите. Най-активните купувачи през настоящата година бяха младите семейства отчитат всички големи агенции за недвижими имоти.

Най-активен беше пазарът на земеделска земя
Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian Properties

Тази година мина под знака на интереса към закупуване на евтини имоти, които хората се чувстват по-уверени, че могат да си позволят. Това ще рече - апартаменти в София до 50 000 евро, ваканционни апартаменти по морето и в Банско между 20 000 и 40 000 евро, селски къщи - основно на цени между 15 000 и 20 000 евро, но за къщи в много добро състояние и готови за живеене.

Най-голям дял от продажбите на жилища през 2011 г. заемат апартаментите в София, като през втората половина на годината имаше оживление и в другите областни градове в страната, а другата основна категория са апартаментите по Южното Черноморие. Ако се добавят и нежилищни имоти, можем да кажем, че най-активен беше пазарът на земеделска земя.

Апартаментите в София и другите големи градове се купуват основно от български купувачи с цел постоянно живеене. Те са основно млади семейства, които купуват първия си дом или семейства, които искат да сменят настоящото си жилище с по-голямо или жилище от по-висок клас. Относно ваканционните апартаменти - основните купувачи при тях са руснаци и те купуват с идеята да прекарват ваканциите си в него, а някаква част от тях имат намерение и да отдават под наем на туристи.

Намаля интереса към офис помещенията
Оник Латифян

През 2011 г. като цяло за покупка и наемане се търсеха двустайни и тристайни жилища, по-рядко търговски помещения. Намаля и интересът към офис помещенията и парцелите за сметка на нарастващото им предлагане. Наблюдаваше се и търсене на по-скъпи и луксозни къщи, нарасна и интересът към затворените жилищни комплекси. Най-общо можем да разделим клиентите на два типа: предимно млади хора или семейства, търсещи своето първо жилище и хора, купуващи имоти с цел инвестиция или отдаване под наем.

  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване