МЕДИИТЕ ЗА НАС

Половината ваканционни имоти продадени на българи

Политика, бр. 655, 09.12.16

Половината от сделките с ваканционни имоти у нас през вече приключващата 2016 г. са с българи. Това съобщи Полина Стойкова, изпълнителен директор на една от во-дещите агенции за недвижими имоти. По думите й търсенето е съсредоточено в две направления - морски и зимни курорти. В Пампорово и Боровец близо 100% от продажбите са на нашенци, докато в Банско например 60 на сто от сделките са с чужденци. По крайбрежието най-голямо търсене има към имоти в южната част. На север интерес има и към имоти в Балчик и Варна. Други интересни зони са СПА курортите и основно Велинград. Интересът е провокиран най вече заради добите цени. Много хора, които търсят имот за първи дом, също се изкушават и купуват, обясни Стойкова. Сделки се сключват на цени от 200-250 евро за обзаведени апартаменти, добави тя. Най-често нашенците се насочват към едностайни и двустайни апартаменти, на цени от 10 хил. до 25 хил. евро, заяви още Стойкова.

Очаква се тенденцията на пазара на ваканционни имоти да се запази и през следващата година. Според нея това е нещо ново и тепърва ще се разгръща. Освен това пазарът има потенциал да отговори на търсенето, предлагането е добро заради строителния бум отпреди години. Специалистът обясни, че има имоти и на първичен, и на вторичен пазар.За ръст на цените е рано да се говори, причината е, че пазарът е огромен и българите не са достатъчни, за да се постигне този ефект, обясни Стойкова.

Интерес има и от чуждестранни купувачи, но трябва да стане по-масов, за да тръгнат цените нагоре. В момента има търсене от белгийци, французи, немци, дори от Израел, САЩ и Канада. Всички случаи са единични и не може да се очертае група, която да е доминираща, добави тя. Чужденците се интересуват основно от едностайни и двустайни жилища. Само британци и някои други европейци са по-изкушени да купуват по-големи имоти с две спални, защото планират използването му за семейни ваканции.В София масово се стартират големи обеми ново строителство на фона на постоянно нарастващото търсене. Все по-бързо се взимат и решенията за покупка на жилище. Причина за това е все още недостатъчното качествено предлагане, посочи Стойкова. Така сделките от началото на годината отчитат ръст с около 10 на сто, по-казват данните на компанията.

По отношение на цените през третото тримесечие те варират около 950 евро за кв. м. Това е ръст от 17 на сто на годишна база и увеличение от 3% спрямо предходните три месеца. За две години средните цени на кв. м са се повишили с около 200 евро. Очакванията са общото увеличение към края на годината да е около 12%, което е двойно повече спрямо края на 2015 г., когато ръстът беше 6 на сто.При новото строителство средните цени варират около 950 -1000 евро за кв.м, а на вторичния пазар са с около 80 - 100 евро по-ниски, отчете още Стойкова. При препродажбите на имоти се наблюдава известно забавяне на пазара след лятото, което се обяснява с все позасиленото предлагане на имоти ново строителство. Това се очаква да вразуми продавачите, които търсят по-високи цени.

Варна изостава заради липсата на магистрала
Пазарът на имоти във Варна изостава, като една от основните причини е липсата на магистрала. Това стана ясно от думите на Добромир Ганев, зам.-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти". По думите му сделките се увеличават там където има развитие. Друга обективна причина е преминаването на европари през региона, посочи още експертът. Заради силния пазар в големите градове, който се тласка нагоре от миграцията, отново се появяват предприемачи без опит, които искат да спечелят от тенденциите, посочи Страхил Иванов. Има плашещи негативни примери за инвеститори, които не са обезпечили финансово проектите и не са предвидили всички рискове, добави той.Мартин Иванов допълни, че това отново увеличава рисковете от неспазване на срокове и незавършване на сгради заради силния ръст на сделките „на зелено" -т.е. за имоти в процес на строителство.


Вижте нашите оферти в морски курорти


Вижте нашите имоти в ски курорти

Вижте нашите оферти в СПА курорти


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Много съм доволен от нивото на обслужване и от огледите. Сътрудниците на компанията вършат работата ...
Ние с мъжът ми купихме къща в близост до Пловдив, по интернет. Много ни помогна вашия мениджър в ...
Бих искал да благодаря на агент Любка Михова за коректно изпълнената работа. Тя е много любезен ...
Най-продаваният комплекс в София!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Последни Новини
Преди 98 години Варна официално е обявена за морски курорт

13/Юни/2019
actualno.com

На 10 юни 1921 година със специално Постановление № 21 на варненската управа, което през 1925 година е утвърдено и с Царски указ, морската ни столица официално е провъзгласена за „специален и свободен курортен град”.

Именно с това решение, варненската община получава правото да събира курортна такса и да сключва заеми за развитието на летовището.

Точно преди 98 годи... прочети повече

Последни регионални новини
91% от столичаните са доволни от това, че живеят в София

30/Май/2019
www.investor.bg, 28.05.2019

Обобщените резултати от проучване на „Визия за София“ показват, че 91% от софиянците изразяват висока удовлетвореност от това, че живеят в столицата, и въпреки проблемите и критичните точки 57% смятат, че като цяло градът се развива към по-добро място за живеене.

Гражданите са удовлетворени в най-голяма степен от търговската мрежа, възможностите за култура, образователните възможно... прочети повече

Знаете ли, че?
New York Times: Цените на жилищата в София растат, но предлагането настига търсенето

01/Март/2019
investor.bg

Американското издание New York Times публикува статия за жилищния пазар в България, в който обобщава тенденциите в цените от миналата година и очакванията за тази година, профила на купувачите и препятствията, с които обикновено се сблъскват чужденците, придобиващи жилище у нас.

Матери... прочети повече