МЕДИИТЕ ЗА НАС

Половината ваканционни имоти продадени на българи

Политика, бр. 655, 09.12.16

Половината от сделките с ваканционни имоти у нас през вече приключващата 2016 г. са с българи. Това съобщи Полина Стойкова, изпълнителен директор на една от во-дещите агенции за недвижими имоти. По думите й търсенето е съсредоточено в две направления - морски и зимни курорти. В Пампорово и Боровец близо 100% от продажбите са на нашенци, докато в Банско например 60 на сто от сделките са с чужденци. По крайбрежието най-голямо търсене има към имоти в южната част. На север интерес има и към имоти в Балчик и Варна. Други интересни зони са СПА курортите и основно Велинград. Интересът е провокиран най вече заради добите цени. Много хора, които търсят имот за първи дом, също се изкушават и купуват, обясни Стойкова. Сделки се сключват на цени от 200-250 евро за обзаведени апартаменти, добави тя. Най-често нашенците се насочват към едностайни и двустайни апартаменти, на цени от 10 хил. до 25 хил. евро, заяви още Стойкова.

Очаква се тенденцията на пазара на ваканционни имоти да се запази и през следващата година. Според нея това е нещо ново и тепърва ще се разгръща. Освен това пазарът има потенциал да отговори на търсенето, предлагането е добро заради строителния бум отпреди години. Специалистът обясни, че има имоти и на първичен, и на вторичен пазар.За ръст на цените е рано да се говори, причината е, че пазарът е огромен и българите не са достатъчни, за да се постигне този ефект, обясни Стойкова.

Интерес има и от чуждестранни купувачи, но трябва да стане по-масов, за да тръгнат цените нагоре. В момента има търсене от белгийци, французи, немци, дори от Израел, САЩ и Канада. Всички случаи са единични и не може да се очертае група, която да е доминираща, добави тя. Чужденците се интересуват основно от едностайни и двустайни жилища. Само британци и някои други европейци са по-изкушени да купуват по-големи имоти с две спални, защото планират използването му за семейни ваканции.В София масово се стартират големи обеми ново строителство на фона на постоянно нарастващото търсене. Все по-бързо се взимат и решенията за покупка на жилище. Причина за това е все още недостатъчното качествено предлагане, посочи Стойкова. Така сделките от началото на годината отчитат ръст с около 10 на сто, по-казват данните на компанията.

По отношение на цените през третото тримесечие те варират около 950 евро за кв. м. Това е ръст от 17 на сто на годишна база и увеличение от 3% спрямо предходните три месеца. За две години средните цени на кв. м са се повишили с около 200 евро. Очакванията са общото увеличение към края на годината да е около 12%, което е двойно повече спрямо края на 2015 г., когато ръстът беше 6 на сто.При новото строителство средните цени варират около 950 -1000 евро за кв.м, а на вторичния пазар са с около 80 - 100 евро по-ниски, отчете още Стойкова. При препродажбите на имоти се наблюдава известно забавяне на пазара след лятото, което се обяснява с все позасиленото предлагане на имоти ново строителство. Това се очаква да вразуми продавачите, които търсят по-високи цени.

Варна изостава заради липсата на магистрала
Пазарът на имоти във Варна изостава, като една от основните причини е липсата на магистрала. Това стана ясно от думите на Добромир Ганев, зам.-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти". По думите му сделките се увеличават там където има развитие. Друга обективна причина е преминаването на европари през региона, посочи още експертът. Заради силния пазар в големите градове, който се тласка нагоре от миграцията, отново се появяват предприемачи без опит, които искат да спечелят от тенденциите, посочи Страхил Иванов. Има плашещи негативни примери за инвеститори, които не са обезпечили финансово проектите и не са предвидили всички рискове, добави той.Мартин Иванов допълни, че това отново увеличава рисковете от неспазване на срокове и незавършване на сгради заради силния ръст на сделките „на зелено" -т.е. за имоти в процес на строителство.


Вижте нашите оферти в морски курорти


Вижте нашите имоти в ски курорти

Вижте нашите оферти в СПА курорти


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Здравейте, Преди няколко месеца закупихме жилище в Люлин 2, Бл. 276 - брокер Емилия Емилова. ...
Благодаря на Евгени Златев от офиса във Варна за съдействието и доброто отношение, което показа едно ...
При покупка на недвижим имот в чужбина, най-важното е доверието. Безспорно BULGARIAN PROPERTIES и ...
Най-продаваният комплекс в София!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Последни Новини
Ипотечните кредити са рекордно евтини

02/Януари/2019
Труд, 29.12.18, с.6

Ипотечните кредити са рекордно евтини, сочат данните на БНБ. През ноември средният годишен процент на разходите (ГПР), който включва лихвите и всички такси и комисионни, по жилищните заеми в евро намаля до 4,22%, при 4,30% през октомври. Левовите ипотечни кредити за домакинствата са още по-евтини като средният ГПР е 3,59%.

През ноември се понижават лихвите и таксите и по потребител... прочети повече

Последни регионални новини
Програма за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата

04/Януари/2019
Peika.bg

ДАТА: Oт 11 Януари 2019 до 13 Януари 2019 МЯСТО: Стария град, Пловдив, България

Старият град с артистични изненади за дългия уикенд (11-13 .01.) за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата

Пловдив е в трескава подготовка за предстоящото голямо откриване на Европейска столица на културата, наситено с артистични изненади за дългия уикенд под мотото „Ние ... прочети повече

Знаете ли, че?
„Зона Б-5" - експеримент и модерна архитектура в действие

03/Декември/2018
Строител, бр.48, 30.11.18, с.22

В Деня на отворените Врати Общинското предприятие „Софпроект - ОГП", което отговаря за Общия градоустройствен план, организира архитектурна обиколка на кв. „Зона Б-5". В нея се включиха експерти, студенти и хора с интерес и активно отношение към развитието на града, които бяха водени от Даяна Николов... прочети повече