TV7: Рекорден брой сделки с имоти в София

2015-04-20   |  www.news7.bg, 18.04.2015

Телевизия TV7 провери какви са тенденциите на пазара на имоти в София. По темата беше потърсено мнението и на Изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова.

Вижте пълния ни анализ за първо тримесечие на 2015 г.

Рекорден брой продажби на жилища в София от началото на годината до края на март. С 30% повече са те в сравнение с миналата година, отчитат посредниците. До края на март са вписани над 4800 сделки. Най-често се търсят апартаменти до 50 хил. евро, но заради високата цена, която искат продавачите на старите имоти, все повече клиенти се насочват директно към строителите.

Нова кооперация в центъра на София се изгражда отскоро, но вече има доста кандидат новодомци. Причината - ново строителство в центъра почти няма, а все повече хора предпочитат малки блокове с до 50-60 апартамента и по възможност близо до работното място.

Едно от най-големите предимства на новите сгради обаче са собствените места за паркиране, които строителите са длъжни да осигурят.

И макар, че в центъра на града жилищата са по-скъпи в сравнение с повечето квартали, старите и новите имоти в съответния район се търгуват на близки цени.

От началото на годината цените се покачват с около 5%. А това е причина и продавачите на по-стари имоти да очакват по-добра сделка. Така разликата между цената, която искат продавачите и тази, която са готови да дадат купувачите, е около 100 евро за квадрат.

„Продавачите, които започват да стават прекалено смели в исканията за цена и, съответно, за неотговарящи на тази цена параметри на жилищата, които имат, започват да се разминават с купувачите, които не са готови да заплатят всяка цена, макар и пазара вече да се вдига. Затова купувачите все повече оглеждат опции за ново строителство, дори в процес на строителство”, коментира Полина Стойкова.

Така много от по-старите жилища просто изпадат от пазара. Очаква се търсените имоти да поскъпнат с около 5% до края на годината.

Гледайте репортажа, излъчен в новините по TV7.Разгледайте нашите оферти ново строителство в София

Вижте най-новите ни оферти от София

  прочети повече статии

Сподели
Морска резиденция Belle Epoque в Лозенец
Елитна морска резиденция на първа линия на плажа в Лозенец. Напълно завършена и функционираща, с луксозни апартаменти от най-висок клас. Вижте последните налични жилища за продажба.
Вижте още
Park View Residence - комплекс в централен район близо до метро
Отлични цени, напредващо строителство и спиращи дъха гледки от високите етажи - всичко това ще намерите в Park View Residence! Комплексът се строи в кв. Банишора. Главен изпълнител: ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ. Налично банково финансиране при 10% самоучастие.
Вижте още

Изпратете запитване