Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Релокациите движат пазара на офиси в София

2015-06-19   |  www.investor.bg, 18.06.2015

Основно релокации и обединяването на няколко офиси под един покрив движат пазара на офиси в София, според данни на консултантската компания Bulgarian Properties.

Над 60% от търсенето на офис площи е движено от релокации на компаниите, както и консолидиране на техните офис площи. Не са редки случаите когато компании, имащи по няколко офиса на различни места, искат да ги обединят на едно място с цел оптимизиране на разходи и подобряване на комуникациите между отделните звена.

Останалата част от търсенето в страната идва от компании, които целят отваряне на нов офис тук, посочват експертите.

Сферите на дейност на компаниите, търсещи офис площи, са различни, но в повечето случаи това са такива, които оперират в IT индустрията или са тясно свързани с нея. Немалка част от активните на пазара фирми са от аутсорсинг индустрията.

Търсенето е доминирано предимно от компании, чиито офис нужди са за площи до около 500 кв.м., но не липсват и такива, които да надвишават тази цифра, достигайки до площи от около и над 1 000 кв.м.

Около 80% от запитванията са от компании, които ще започнат работа с до 50 човека персонал, като често те заявяват потенциал за разширяване на дейността си над първоначално предвидената. Някои от търсенията за офис площи целят да удовлетворят и по-големи нужди още от самото начало на търсенето, като се гледат площи, които да удовлетворят и позволят започване на работа на 70-80 и дори до 100 души.

Към момента свободни офис площи, които да могат да удовлетворят търсения в рамките на до 500 кв.м, не липсват. Относно по-големите площи от около и над 1 000 кв.м. ситуацията е друга и като цяло предлагането на качествени и готови площи е оскъдно.

До края на годината обаче се очаква пускането в експлоатация на няколко големи проекта, което ще даде възможност и за удовлетворяване на по-големите търсения от над 1 000 – 1 500 кв.м.

Свободните офис площи клас А и Б в София са около 15-16%, но в някои от най-новите и добре управлявани офис сгради те са под 4-5%. Това показва, че когато сградата е добре планирана и управлявана, могат да се задоволят критериите на търсене на широк кръг от наематели и съответно да се постигнат високи нива на заетите площи и високи приходи за инвеститорите.

Поради по-голямото търсене и съживения пазар на офис площи под наем се забелязва възвръщане на доверието на инвеститорите в този пазар и съответно размразяване на някои от офис проектите, които допреди година бяха замразени, като например City Tower на пл. „Македония“ в София.

Наблюдава се и известно втвърдяване на позициите при договарянето на крайна наемна цена с бъдещите наематели. Към първото тримесечие на 2015 година офертните наемни нива варират за сгради клас А от 10,5 до 12,5 евро за кв. м на месец и такса поддъжка от 2-3 евро на кв.м месечно. За клас Б наемните нива достигат 5-8 евро за кв.м на месец с такса поддръжка от 1-2 евро.

Компанията не очаква наемните нива да отбележат сериозно повишение през следващите 12-18 месеца.

Разгледайте нашите оферти за търговски имоти в цялата страна

  прочети повече статии

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване