СТАТИИ

Руски отлив

Капитал, бр.38, 20.09.2014, с.40

По-малко купувачи и още по-свити бюджети. Така премина лятото за пазара на ваканционни имоти по българското Черноморие. Руснаците остават най-голямата група клиенти, но статистиката показва, че броят им за втора година намалява - основно заради девалвацията на рублата и руско-украинския конфликт. Срив няма.

За момента спадът е лек - по Южното Черноморие той е в рамките на 6-7%, малко по-отчетливо е намалението на продажбите на север. Добрата новина за продавачите е, че поне за момента руският отлив се компенсира от нарасналия интерес на украинци, казахстанци, отчасти българи и дори от лекото завръщане на британците… Лошата - че заради намаляващия брой купувачи някои агенции отбелязват лек спад на цените в морските курорти.

Какви са перспективите пред българските ваканционни имоти ще проличи след есенните изложения на руския пазар. Поне за момента той е без сериозна алтернатива.

Малко статистика

По оценки на посредническите агенции картината на българското Черноморие е далеч от 500-те хиляди имота, приписвани на руски граждани. Регистърът БУЛСТАТ, където се вписват чужди физически лица, придобили имоти в страната, показва, че в най-добрия случай към края на 2013 г. руските собственици по Черноморието са около 60 000. Тази година броят им се е увеличил с 5980 души - толкова са новите регистрации през първите осем месеца в Бургаска и Варненска област. Основната част - 5048 души, са придобили собственост по Южното Черноморие. В област Варна новите руски собственици са едва 932, като близо половината от тях са в самия град.

Естествено БУЛСТАТ няма как да даде съвсем точна картина на пазара. Най-малкото защото не отчита фирмените сделки и инвестиции, а и регистрацията в системата е еднократна при първа покупка.

Тенденцията, която показват данните за вписаните купувачи, обаче е ясна - надолу. В сравнение с осемте месеца на миналата година пазарът в Бургаска област е паднал с около 6% като брой сделки, а във Варна и северните курорти - с близо 13%. Същата посока следваше този сегмент и миналата година, когато руският интерес към Черноморието спадна за пръв път след 6-годишен ръст. Годината приключи с 9590 нови купувачи при 11 799 в пиковата за ваканционните имоти 2012 г.

Агенциите също отбелязват спад на сделките тази година. От BULGARIAN PROPERTIES отчитат 7% по-малко продажби на руски клиенти, а New Estate, която работи основно в района на Слънчев бряг, отбелязва 12% намаление. По-малко сделки с руски купувачи спрямо миналата година са сключили и от бургаската агенция "Аврора плюс". Големи инвеститори по морето като "Грийн лайф" също отчитат по-слаб руски пазар. Изпълнителният директор на компанията Теофил Петров посочи, че през юни и юли е имало почти двойно по-малко огледи от граждани на Русия в сравнение със същия период на предната година. Според него причините са кризата в Украйна, наводненията, политическата нестабилност у нас, както и фалитът на руски туроператори. Изходът - компенсация с повече сделки на други пазари.

Няма сделки, има проблем

По-слабият руски пазар по Черноморието тази година бе очакван по няколко причини. Една от тях е девалвацията на рублата. Директорът на New Estate Горян Върбанов посочва, че от началото на годината руската парична единица е загубила 25% от стойността си спрямо еврото. Последиците освен в по-малко сделки се изразяват и в свити бюджети на купувачите. Ако миналата година средната сума за ваканционно жилище по Черноморието беше 28 000 евро, сега руските купувачи идват средно с 20 000 евро, обобщи Върбанов. Последствията от конфликта между Русия и Украйна също вече се виждат на пазара на имоти. От една страна - заради антизападната пропаганда в Русия и накърнения имидж на Европейския съюз и България в руските медии. От друга - заради рестрикциите към страната, които вече засягат и обикновените руски граждани.

"В Русия има силна чувствителност към България и на всички изказвания на български политици се реагира веднага", отбеляза Лариса Костадинова от "Аврора плюс". Според нея руснаците редовно се сблъскват с визови проблеми при идването си в България, но това вече се приема и като част от санкциите срещу Русия.

Горян Върбанов също посочва ограничения, които вече са в сила към руските граждани. Банките изискват информация и документи за какво ще се ползва всеки превод от и към Русия, включително за тези от по 1000 - 2000 евро. Според Лариса Костадинова изключването на Русия от международната система за банкови разплащания SWIFT също ще усложни имотните сделки.

Без алтернатива

Ефектът от всичко това вече се усеща. По-осезаемо в курортите, където продажбите са основно във ваканционния сегмент, докато в големите градове има и местно търсене. Според Горян Върбанов в Слънчев бряг цените вече са с 10% под нивата от предната година - апартамент с 1 спалня, който тогава се е продавал за 27-28 000 евро, сега върви по 25 000 евро. От BULGARIAN PROPERTIES и "Грийн лайф" обаче констатират по-скоро задържане на цените.

Известна компенсация на падащия руски пазар идва от Украйна - оттам имотните агенции отчитат сериозен ръст на търсенето през последните месеци, като очакват той да се задържи до края на годината.

"При нас по-сериозен наплив от украински купувачи се усети този месец и в момента около 70% от сделките, по които работим, са такива", отбелязват от New Estate. От агенцията отдават засиленото търсене на кризата в Украйна, която принуждава хората да бягат към по-спокойни места. Предимствата на Черноморието са, че е близко и достъпно, включително и с кола. А и цените позволяват покупка на имот и с по-малки бюджети - в рамките на 20 - 25 хил. евро.

Търсенето е основно към района на Слънчев бряг, тъй като за подобна сума трудно може да се намери добър имот в Бургас или в градчетата на юг. Въпреки това и компании в по-високия ценови сегмент отчитат ръст на украинските покупки. От "Грийн лайф" например отбелязват 10% повече сделки на този пазар спрямо предходния сезон. Заради повечето привлечени купувачи и от страни като Беларус и Казахстан компанията запазва и броя на сделките си от 2013 г.

Тези пазари обаче трудно биха компенсирали по-сериозен спад на руските купувачи. Статистиката на БУЛСТАТ от предни години показва, че гражданите от Украйна, Беларус и Казахстан общо са формирали около 5% от ваканционния пазар на морето. До края на август тази година регистрираните украински купувачи са 249. Дори сделките с тях да нараснат 2-3 пъти до края на годината, каквито са очакванията на част от имотните агенции, пак не могат да догонят хилядния руски пазар. От BULGARIAN PROPERTIES също отчитат интерес от бивши съветски републики, но по-скоро на север - към Бяла, Обзор и района на Варна. За сметка на това по Южното Черноморие се връщат британците, които вече са не само в ролята на продавачи.

"Сега интересът им не е така масов, както в бума, но по наши наблюдения те вече формират около 15% от пазара на ваканционни имоти на морето", отбелязва директорът на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова.

Картината на пазара допълват сделки с поляци, шведи, холандци, както и продажби на българи. Те обаче са незначителна част.

В крайна сметка дори и при спада, руските купувачи продължават да формират около 80% от пазара на ваканционни жилища по Черноморието. И в близките години той ще остане зависим от тях.

Вижте нашите ваканционни имоти по морето

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Отскоро си търсим жилище, което да превърнем в наш дом за постоянно в столицата. Сблъскахме се с ...
Благодаря на юрист Мартин Полименов и брокер Калин Чернев за съдействието, компетентността и ...
Благодаря за доброто сътрудничество на Стефан и Биляна! Доволна съм от отношението и съм очарована ...
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Последни Новини
Брокерите на месец юни на BULGARIAN PROPERTIES

05/Юни/2019
BULGARIAN PROPERTIES

На старта на Лято 2019 нека да видим кои са Брокерите на месец юни!

Повечето от тях са ви добре познати, тъй като са редовни победители в месечната ни класация. Това доказва техните изключителни умения и компетенции, както и способността им да продават успешно имотите на собствениците, които им се доверяват.

Ще запомним изминалия месец май с безброй радостни моменти в... прочети повече

Последни регионални новини
91% от столичаните са доволни от това, че живеят в София

30/Май/2019
www.investor.bg, 28.05.2019

Обобщените резултати от проучване на „Визия за София“ показват, че 91% от софиянците изразяват висока удовлетвореност от това, че живеят в столицата, и въпреки проблемите и критичните точки 57% смятат, че като цяло градът се развива към по-добро място за живеене.

Гражданите са удовлетворени в най-голяма степен от търговската мрежа, възможностите за култура, образователните възможно... прочети повече

Знаете ли, че?
14 родни плажа посрещат туристите със ”Син флаг”

12/Юни/2019
https://trip.dir.bg

14 плажа и една яхтена марина по Българското Черноморие ще посрещат туристите със сертификат „Син флаг“. Така ивиците с чист пясък и морска вода са с две повече в сравнение с миналото лято. Това са , „Оазис“, „Дюни“, „Созопол Харманите“, „Поморие Изток“, „Несебър Юг",“Слънчев бряг Юг“, „Слънчев бряг ... прочети повече