Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Ваканционният пазар се топи наполовина

2009-05-13   |  Радостина Маркова, Пари, бр. 86, 13.05.09, с.4+5

Осезаем спад на сделките за ваканционни имоти по Черноморието очакват брокерите на имоти през новия летен сезон. Прогнозите им варират от сравнително оптимистичните 20% надолу спрямо миналата година до драстично свиване на пазара с 40-50%. Всички обаче са категорични в едно: бумът на продажбите от последните три години няма как да се повтори.

Виновник

Основният виновник за спада на ваканционния пазар логично е финансовата криза и най-вече влиянието й върху ключови за нас дестинации като Русия. Според големите играчи, ако допреди година все още е имало и малко британски купувачи, тази година пазарът по морето ще е 100% руски. В същото време повечето признават, че дори при масирани покупки няма начин да се върнат продажбите от годините на британците и ирландците.

Прогнозите

Финансовата криза доведе до девалвация на рублата и ръст на безработицата в Русия. Това неминуемо ще повлияе върху нагласите на руснаците да купуват лайф стайл имоти в чужбина, смята Младен Митов, анализатор в агенция Явлена. Според него спадът на пазара този сезон ще достигне 30-40% спрямо миналия, а ако се прибавят и драстично намалелите продажби на парцели в някои дестинации по морето - дори 50%. Като най-засегнати брокерите единодушно сочат най-бурно застрояваните курорти през последните години?- Слънчев бряг, Равда, Свети Влас, а на север - Каварна и Балчик.

По-благоприятна е прогнозата на Иван Горанов, генерален мениджър на агенция Home for You. Факт е, че кризата засегна руския пазар, но от друга страна, България е сред най-търсените от тамошните купувачи дестинации за ваканционни имоти, смята той. Сред добрите за пазара фактори са и рекламата, която съпътства Годината на България в Русия, както и облекчаването на визовия режим за руските туристи, посочи той. Въпреки това Горанов също очаква 30-40% спад спрямо миналата година.

От друга голяма агенция - Бългериан пропертис, обаче смятат, че пикът на руските купувачи у нас е бил миналата година, а през тази се очаква ваканционният пазар да се свие наполовина. Според оперативния директор на компанията Полина Стойкова един от основните фактори за това е променената нагласа на руснаците и превръщането им в спекулативно настроени купувачи. Покрай кризата и спада на цените в Испания и Кипър все по-често получаваме запитвания от рода: паднаха ли вече цените и в България. По всичко личи, че това ще е ключът към продажбите този сезон, смята тя.

Цените

Данните по морето сочат, че спадът на цените от миналото лято насам е средно 15-20%. Според Иван Горанов от Home for You той засяга предимно комплексите с по-лоша локация и изпълнение, като вече има и по-драстични случаи - от първоначално исканите 900 EUR/кв. м за новия сезон цените падат до 600-650 EUR/кв. м.

От Бългериан пропертис също отчитат спад на цените, но предимно при незавършеното строителство. При него обаче съществува рискът предприемачът да не събере нужното финансиране и сградата да остане незавършена. На по-задна линия в Равда например вече може да се намерят апартаменти с 1 спалня за 30-35 000 EUR. Въпреки това има и локации, където строителите държат цените с надеждата, че новият сезон ще донесе очакваните продажби, коментира Полина Стойкова. Тя даде за пример центъра на Слънчев бряг около хотел Кубан, където все още се предлагат апартаменти по 1700 EUR/кв. м. До юли - август обаче инвеститорите ще усетят, че продажбите не вървят, и ще свалят цените. Тогава ще е най-изгодният момент за покупка на ваканционен имот, прогнозира Полина Стойкова.

Разгледайте нашите оферти на ваканционни имоти

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване