Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Спадът в цените на жилищата от 8% през 2011 г. повтаря този от 2010 г.

2012-02-01   |  investor.bg, 31.01.2012

Спадът в цените на имотите е продължил да се забавя и през 2011 г. Данни на компанията Bulgarian Properties показват, че през миналата година понижението на цените на жилищата е било 8% при 8,3% през 2010 г. и 36% през 2009 г.

Продължава спадът на цените на жилищата в страната. Стабилни са останали единствено цените на луксозните имоти.

За София експертите са регистрирали спад в цените на жилищата от 10 на сто на годишна база. Търсенето е основно на апартаменти до 50 хил. евро, като се забелязва засилване на интереса към крайните западни квартали на столицата.

От компанията отчитат 15% ръст на реализираните продажби на имоти през 2011 спрямо 2010 г. В София продажбите на жилища са отбелязали растеж за първи път от началото на кризата, като средната цена на кв. м за столицата е била 790 евро.

Забелязва се плавно понижение на средните цени на квадрат между първото и последното тримесечие на миналата година – от 830 евро през първите три месеца на годината до 730 евро през последните три.

Спадът на средните цени на кв. м през 2011 спрямо 2010 г. е бил 14%, изчисляват още от агенцията.

Средната цена на продадените през 2011 г. апартаменти в София е била 61 500 евро, което е с около 20% по-ниска стойност от средната цена на продадените през 2010 г. апартаменти – 76 000 евро.

Интересът към имоти в другите градове в страната е бил относително стабилен през 2011 г., но и там тенденцията е на търсене на по-евтини апартаменти, посочват консултантите.

Ваканционни имоти

Експертите отчитат ръст от 20% на сделките в курортния комплекс Слънчев бряг при спад в цените от около 6 на сто.

Средната цена на закупените апартаменти в Слънчев бряг през 2011 г. е 29 200 евро при 36 500 евро за 2010 г. Квадратът в курорта пък е поевтинял от 510 евро през 2010 г. до 480 евро през 2011 г.

Натрупаният спад в цените на ваканционните имоти в Слънчев бряг от пиковите им стойности през 2008 г. е около 50%, изчисляват от агенцията.

Интересен факт е, че цените в съседния на Слънчев бряг курорт Свети Влас задържат сравнително високи нива дори и по време на кризата. Там цените на практика не са спаднали под 1000 евро/кв.м. през последните 3 години и към момента са по-високи дори от цените в София и Варна.

Като цяло интересът към покупка на имоти по морето е основно от руски клиенти. Те търсят напълно завършени и готови за ползване апартаменти.

За зимните курорти обаче 2011 г. не е била особено успешна, особено за Банско. Цените на квадратния метър жилищна площ там са изтрили около 25% през миналата година спрямо 2010 г. От пиковите нива през 2008 г. офертните цени на жилищата в Банско са се понижили с 55%.

Селски имоти

След стабилизацията на интереса към селски имоти и отчетеното нарастване на продажбите през 2010 г., през 2011 г. е регистриран лек спад в обемите от сделки с този клас имоти.

Същевременно интересът на купувачите е бил насочен към по-скъпи селски къщи, които да са годни за живеене. В резултат са се повишили средните цени на сключените сделки спрямо 2010 г. в повечето региони и най-вече в региона на Варна и Велико Търново, посочват екпертите.

Средната цена на сключените сделки със селски имоти през миналата година е била 15 900 евро, което е с 37% повече спрямо 2010 г. Най-високи са средните цени в селата в Софийско (близо 25 хил. евро), а най-ниски – в Плевенско (5 200 евро).

Купувачите и продавачите

Интересът на българските купувачи е насочен основно към големите градове, а мотивите за покупка са свързани с решаването на основни жилищни нужди.

Най-многобройната група чужди купувачи и през миналата година са били руснаците – 40% от всички купувачи на българския пазар.

Техният дял насраства през последните няколко години и към днешна дата руските купувачи оказват най-голямо влияние на пазара на морски ваканционни апартаменти.

През 2011 г. кръгът от чуждестранните купувачи се е свил, като най-активни са били купувачите от Европа. Британците обаче остават активни на пазара основно като продавачи.

Получете пълния имотен анализ на BULGARIAN PROPERTIES на Вашия имейл

  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване