МЕДИИТЕ ЗА НАС

Средната цена на жилище в София мина 800 евро на кв.м за пръв път от 2011 г.

Капитал Daily, бр.19, 28.01.16

През последното тримесечие на 2015 г. средната цена на продадените апартаменти в София за пръв път от 2011 г. е преминала 800 евро/кв.м, сочи анализ на агенция Bulgarian Properties. По техни данни жилищата в София през последните месеци на годината са се продавали средно за 815 евро/кв.м спрямо 764 евро/кв.м година по-рано, което е повишение от 6%.

Според доклада на агенцията средната обща покупна цена на жилищата в столицата през 2015 г. е 70 200 евро. От данните се вижда още, че и офертните цени, и цените на база реално сключени сделки все повече се сближават, а разминаването е под 100 евро на кв.м, което е най-малката разлика от години насам. През 2015 г. жилищата в София са се оферирали средно на 880 евро на кв.м, или с 2% по-скъпо, отколкото през 2014 г.

Търсенето

Половината от всички закупени жилища в София през 2015 г. са двустайни апартаменти, а тристайните са около 35%, посочват от агенцията. Голям интерес предизвикват и ателиетата, които стават все по-популярни за инвестиция с цел отдаване под наем и представляват около 8% от продажбите в столицата през изминалата година.

Сред най-предпочитаните от купувачите райони са южните квартали на столицата, a средната цена на закупените жилища през 2015 г. там е била около 830 евро/кв.м. Според агенцията популярни са и районите на "Хладилника" и "Кръстова вада" – по протежение на бул. "Черни връх", около мол Paradise Center и нагоре към околовръстния път. Тази локация става все по-привлекателна за купувачите заради наличието на търговски обекти, изграждането на метрото, подобряващата се инфраструктура и близостта до Витоша.

Сред предпочитаните от купувачите са и "Студентски град" и "Витоша" поради наличието на ново строителство и добри цени на имотите в тези квартали - средно около 730 евро/кв.м. "Лозенец" и центърът също продължават да са едни от най-търсените квартали и именно в тях през 2015 г. имотите са сe продавали най-скъпо – на цени около 1100 – 1200 евро/кв.м. Различните части на "Младост" също са сред търсените от купувачите. Най-евтино са се продавали жилищата в квартали като "Дружба", "Левски", "Сухата река" – средно около 580 евро/кв.м.

Престой на имотите на пазара

Според анализа на Bulgarian Properties през последното тримесечие на 2015 г. имотите в София са се продавали средно за 50 дни, подобен е бил престоят и през предходното тримесечие. Това показва, че за цялото второ полугодие на изминалата година има значително ускоряване на срока на реализация на имотите. За сравнение - през 2014 г. средният срок за реализацията на имот в София е бил 104 дни (около 3.5 месеца), а през 2013 г. - 97 дни (малко над 3 месеца).

Прогноза

"Очакванията ни са подемът в жилищния пазар в София да продължи и през 2016 г. с допълнително увеличение на обема продажби и нарастване на цените в София с около 7%", посочва изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова. Според нея във фокусът тази година ще бъде новото строителство, тъй като тези проекти отговарят в по-голяма степен на нуждите на купувачите.

"Именно новите проекти са факторът, който балансира пазара в София и спомага търсенето да намери съответното предлагане на качествени имоти при цени, които купувачите са готови да заплатят", посочва Стойкова.

Вижте най-новите ни обяви от София

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Сърдечно ви поздравявами с 10-та годишнина! Желаем на всички служители отлично здраве, късмет и ...
Здравейте. Поздравления за вашата страхотна работа! Научих много за България от вашия сайт. Всяка ...
След като купих къща в село близо до Пловдив през март 2009 г. бих искала да благодаря на Лора и ...
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Последни Новини
Най-продаваните комплекси ново строителство в София за 2018 г.

12/Декември/2018
Класация на BULGARIAN PROPERTIES

В края на тази динамична година, която премина под знака на засилено ново строителство, с много започнати нови сгради и проекти, които тепърва ще се реализират, ви представяме нашата класация с най-продаваните ни комплекси ново строителство в гр. София.

1. Modera Residence е безспорният победител в годишната ни класация. Затвореният комплекс е разположен в кв. Витоша и ще разполага ... прочети повече

Последни регионални новини
Най-старият български град бе почетен като Европейска столица на културата

14/Януари/2019
Debati.bg

Пловдив, най-старият град в България, официално „встъпи в длъжност“ като Европейска столица на културата за 2019 година. 50 000 зрители се събраха на централния площад в града в събота, за да гледат откриващото шоу, наречено „Ние сме всички цветове“, в което на няколко сцени участваха към 1 500 местни и чуждестранни артисти.

Притиснат между планините Балкана и Родопите, вторият по ... прочети повече

Знаете ли, че?
„Зона Б-5" - експеримент и модерна архитектура в действие

03/Декември/2018
Строител, бр.48, 30.11.18, с.22

В Деня на отворените Врати Общинското предприятие „Софпроект - ОГП", което отговаря за Общия градоустройствен план, организира архитектурна обиколка на кв. „Зона Б-5". В нея се включиха експерти, студенти и хора с интерес и активно отношение към развитието на града, които бяха водени от Даяна Николов... прочети повече