МЕДИИТЕ ЗА НАС

Средната цена на жилище в София мина 800 евро на кв.м за пръв път от 2011 г.

Капитал Daily, бр.19, 28.01.16

През последното тримесечие на 2015 г. средната цена на продадените апартаменти в София за пръв път от 2011 г. е преминала 800 евро/кв.м, сочи анализ на агенция Bulgarian Properties. По техни данни жилищата в София през последните месеци на годината са се продавали средно за 815 евро/кв.м спрямо 764 евро/кв.м година по-рано, което е повишение от 6%.

Според доклада на агенцията средната обща покупна цена на жилищата в столицата през 2015 г. е 70 200 евро. От данните се вижда още, че и офертните цени, и цените на база реално сключени сделки все повече се сближават, а разминаването е под 100 евро на кв.м, което е най-малката разлика от години насам. През 2015 г. жилищата в София са се оферирали средно на 880 евро на кв.м, или с 2% по-скъпо, отколкото през 2014 г.

Търсенето

Половината от всички закупени жилища в София през 2015 г. са двустайни апартаменти, а тристайните са около 35%, посочват от агенцията. Голям интерес предизвикват и ателиетата, които стават все по-популярни за инвестиция с цел отдаване под наем и представляват около 8% от продажбите в столицата през изминалата година.

Сред най-предпочитаните от купувачите райони са южните квартали на столицата, a средната цена на закупените жилища през 2015 г. там е била около 830 евро/кв.м. Според агенцията популярни са и районите на "Хладилника" и "Кръстова вада" – по протежение на бул. "Черни връх", около мол Paradise Center и нагоре към околовръстния път. Тази локация става все по-привлекателна за купувачите заради наличието на търговски обекти, изграждането на метрото, подобряващата се инфраструктура и близостта до Витоша.

Сред предпочитаните от купувачите са и "Студентски град" и "Витоша" поради наличието на ново строителство и добри цени на имотите в тези квартали - средно около 730 евро/кв.м. "Лозенец" и центърът също продължават да са едни от най-търсените квартали и именно в тях през 2015 г. имотите са сe продавали най-скъпо – на цени около 1100 – 1200 евро/кв.м. Различните части на "Младост" също са сред търсените от купувачите. Най-евтино са се продавали жилищата в квартали като "Дружба", "Левски", "Сухата река" – средно около 580 евро/кв.м.

Престой на имотите на пазара

Според анализа на Bulgarian Properties през последното тримесечие на 2015 г. имотите в София са се продавали средно за 50 дни, подобен е бил престоят и през предходното тримесечие. Това показва, че за цялото второ полугодие на изминалата година има значително ускоряване на срока на реализация на имотите. За сравнение - през 2014 г. средният срок за реализацията на имот в София е бил 104 дни (около 3.5 месеца), а през 2013 г. - 97 дни (малко над 3 месеца).

Прогноза

"Очакванията ни са подемът в жилищния пазар в София да продължи и през 2016 г. с допълнително увеличение на обема продажби и нарастване на цените в София с около 7%", посочва изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова. Според нея във фокусът тази година ще бъде новото строителство, тъй като тези проекти отговарят в по-голяма степен на нуждите на купувачите.

"Именно новите проекти са факторът, който балансира пазара в София и спомага търсенето да намери съответното предлагане на качествени имоти при цени, които купувачите са готови да заплатят", посочва Стойкова.

Вижте най-новите ни обяви от София

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Перфектна организация на сделката. Внимателен, учтив и компетентен персонал. Служителите веднага ...
Искам да изразя най-искрени благодарности на BULGARIAN PROPERTIES за продажбата на моя ски ...
Със съпругата ми сме много благодарни на Ивета Тодорова за професионалното отношение и безупречната ...
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Последни Новини
Собственият дом е по-достъпен

05/Юни/2019
Труд, 04.06.2019, с. 20

По-високата покупателна способност на доходите, ръстът на БВП и намалената безработица се отразяват на пазара на имоти. Заплатите в София постоянно се увеличават през последните 10 години, сочат официалните данни.

През 2008 г. софиянци са получавали средно по 754 лв. През 2012 г. за пръв път се преминава границата от 1000 лв. - 1005 лв.. През 2017 г. сумата е възлизала средно на 14... прочети повече

Последни регионални новини
Музиката на космоса в Шумен

11/Април/2019
http://bnr.bg

С концерт под наслов „Музиката на космоса“ в Астрономическата обсерватория в Шумен тази вечер продължава отбелязването на 100-годишния юбилей на Международния астрономически съюз. Произведенията, които ще бъдат изпълнени, са посветени на небесните тела и космическите явления. Това каза за Радио Шумен проф. Диана Кюркчиева, ръководител на Астрономическата обсерватория.

"Тази връзка... прочети повече

Знаете ли, че?
Жилищният пазар в София бележи силна динамика през първото тримесечие на 2019 г.

24/Юни/2019
в-к Строител, Десислава Бакърджиева

Вижте оригиналната статия тук (pdf)

„Първите месеци на годината ни изненадаха с по-висока активност. Имотният пазар като че ли превключи на по-висока скорост още със старта на 2019 г. и в момента определено е във възход с нараснали обеми и много силна динамика.”

Това об... прочети повече