Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Стабилен пазар на недвижимите имоти през първото полугодие на 2019 г.

2019-09-24   |  vestnikstroitel.bg

Полина Стойкова, MRICS, изп. директор на Bulgarian Properties: Сега е най-благодатният период за сключване на изгодни сделки във ваканционния сегмент

Г-жо Стойкова, каква е равносметката в края на летния туристически сезон за ваканционните имоти? Добър ли беше периодът за тези недвижимости? Отчитате ли възходящи данни при морските курорти и раздвижване към планинските?

В края сме на едно по-скоро нормално лято от гледна точка на интереса към ваканционните имоти. Нямаше някакви сътресения на пазара или новости, които да ни изненадат. Интересът продължаваше да бъде основно от български купувачи, а за чуждестранните можем да отбележим, че миксът от националности продължава да бъде доста голям. В планинските курорти за поредна година лятото беше силен сезон за продажбите на имоти.

Съответно сега от септември до ноември периодът е доста активен за осъществяване на покупки на недвижимости в курортите, тъй като много от почиващите после се връщат за избор на имот, а и достъпът до иначе заетите през летните месеци апартаменти сега вече е по-лесен.

Така че за ваканционните имоти лятото продължава до късна есен и именно сега е и най-благодатният период за сключване на изгодни сделки.

Отговаря ли предлагането на морски имоти на търсенето? На какви цени се реализираха сделки и за какви площи?

Предлагането през тази година е отлично. Има по нещо за всеки вкус и бюджет. Обзаведени едностайни апартаменти около курортите започват буквално от 7 000 - 8 000 евро, а двустайни в луксозни комплекси на първа линия могат да достигнат цени от 60 000 до 80 000 евро. Вижда се колко много варират стойностите, но това показва и също какво голямо многообразие има на пазара, и то на готови за ползване жилища.

Сделки се реализираха основно в по-ниския сегмент – за студиа до около 15 000 - 18 000 евро, за двустайни – до приблизително 26 000 - 28 000 евро. Три­стай­ни­те имат по-малък дял от пазара и се търгуват на цени около 35 000 - 40 000 евро.

Каква е картината при планинските комплекси?

Ценовите нива в планинските курорти са подобни, с изключение на Боровец. Там имотите винаги са търгувани на по-високи стойности поради по-малкото предлагане.

Имаше ли корекции при цените във ваканционния сегмент спрямо същия период на 2018 г. и в сравнение с месеците т.г. преди старта на сезона?

Имаме доста имоти с коригирани надолу цени, които редовно споделяме с клиентите си и абонатите на нашите бюлетини.

Ваканционните недвижимости са по-специфичен сегмент и дългосрочното им притежаване, ако не е обвързано с активно ползване или отдаване под наем, е чист разход, поради което и стойностите, на които собствениците са съгласни да реализират сделки, са доста гъвкави и обикновено подлежат на коментар.

Към това мога да добавя, че данните на Bulgarian Properties за второто тримесечие на 2019 г. сочат, че средната цена на реализираните сделки в Слънчев бряг е 455 евро/кв. м при 540 евро/кв. м за същия период на миналата година. Това е стойност, която е може би близо до цените преди 10 г. в кризата и дава основание да смятаме, че в момента е наистина изгодно да се купи имот в морските курорти като цяло.

Освен това предлагането на готови обзаведени жилища в морските комплекси е едно наследство от годините на бума на чуждестранния интерес, което е много ценно за нас, българите. Това е така, тъй като ние сме именно в категорията собственици, които могат в максимална степен да се възползват от притежанието на такъв тип имот, тъй като сме в най-лошия случай на 4 часа път от него и можем да го обитаваме доста по-често от чуждестранните му притежатели. А без тях едва ли щяхме да имаме толкова развити курорти и предлагане на имоти и такива изгодни цени, на каквито не е рентабилно да се изградят нови комплекси.

Изпълняват ли се проекти в този сегмент? Очакват ли се такива?

По морето почти няма нови проекти, докато в някои от планинските курорти, в които предлагането на готови имоти вече се изчерпва, виждаме старт на строителство. Визирам основно Боровец. Там ние предлагаме нова фаза на мащабния проект „Боровец Гардънс“, чието строителство напредва.

Какви са перспективите за пазара за ваканционни имоти до края на годината?

Както вече споменах, туристическият сезон приключва, но не и сезонът на покупките, за който сега започва най-доброто време от годината в месеците, които остават. Именно те ще покажат в пълна степен как се разви пазарът във ваканционните курорти през 2019 г. и успешен ли е той.

Разгледайте нашата селекция с обекти в Боровец и района

Разгледайте нашата селекция с топ обекти ново строителство в София

  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване