МЕДИИТЕ ЗА НАС

Полина Стойкова на форума "Шумът на парите": Стабилен положителен тренд на пазара на имоти

http://profit.bg

Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, участва в икономическия форум „Шумът на парите“, който се провежда на 31.05 и 1.06 в София. Ето и какво сподели тя пред участниците в имотния панел относно последните тенденции на имотния пазар:

"Три поредни години има ръст на банковото кредитиране – това ни навежда на мисълта, че скоро няма да видим обръщане на тренда на пазара на имоти. В момента едно от най-трудните неща е да предскажем пика."

Тя допълни, че през тази една година цените на имотите в София се опитват да наваксат изгубеното време, стремейки се към нивото от 2008 г.

Експертът по имоти подчерта, че Bulgarian Properties следи отблизо пазара и изнася редовно данни за него.

Стойкова посочи разрешителните за строеж като индикативни, когато става дума за развитието на пазара. В момента у нас то е положително. Тя даде пример със САЩ, където изследвания сочат, че издаването на разрешителни за строеж може да се използва като ранен индикатор за случващото се в икономиката.

Изпълнителният директор на Bulgarian Properties смята, че има тясна връзка между имотния пазар и финансовата и икономическата система в страната.

Тя обясни наблюдавания ръст на имотния пазар в България като резултат от вътрешното потребление и мотивацията и желанието да се инвестира в жилища.

Ако София - водещият пазар, продължава да се развива положително, това няма как да не провокира догонване от страна на регионалните центрове, смята експретът и допълва, че докато пазарът в столицата е стабилен, растящ и добре балансиран, другите градове неминуемо ще усетят тази тенденция.

При по-малките градове пазарът не може да бъде такъв, тъй като той е спорадичен и с много малък обем, смята Полина Стойкова.

Намаляването на безработицата, увеличаването на заплатите и растящият БВП са фактори, които влияят върху решението на хората да инвестират в инструмент като недвижимите имоти.

Те влагат своите спестявания и инвестират. Разбира се, подкрепа идва и от наемния пазар, където сигналите са отлични. Доходности от 6-7% трудно биха били постигати с какъвто и да е друг инструмент, категорична е Стойкова. Тя допълва, че се забелязват все повече хора, които се ориентират към покупка с цел отдаване под наем, включително и чужденци.

Тази тенденция се допълва от елементи, като платформите за краткосрочно отдаване, нискобюджетните полети и др.

Макар цените да нарастват, доходите ни растат, сигурни сме за своето бъдеще. Всичко, което се случва, е доста премерено. Увеличението на банковото кредитиране с над 45% спрямо миналата година също показва положителното развитие на пазара, допълни Стойкова.

Според нея банковото кредитиране е един от най-големите, дори основен двигател, който влияе върху сделките с имоти.

Вижте топ оферти ново строителство в София


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
При покупка на недвижим имот в чужбина, най-важното е доверието. Безспорно BULGARIAN PROPERTIES и ...
Огромно благодаря на Цветан Кемеров за това, че продаде двата ми апартамента в центъра на София! ...
Аз наскоро купих имот чрез Варненския офис на BULGARIAN PROPERTIES. Много искам да споделя, че ...
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Последни Новини
Полина Стойкова пред Profit.bg: Силен старт на 2019 (видео)

22/Март/2019
profit.bg

BULGARIAN PROPERTIES спечели наградата Имотна агенция на годината, връчвана от Imoti.net. Само няколко часа след признанието разговаряме с Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията.

„Това е едно заслужено признание, тъй като смятам, че се потрудихме доста в последните 15 г., за да стигнем до това отличие. Радвам се, че бяхме удостоени с тази награда, а тя поставя и доста... прочети повече

Последни регионални новини
Най-старият български град бе почетен като Европейска столица на културата

14/Януари/2019
Debati.bg

Пловдив, най-старият град в България, официално „встъпи в длъжност“ като Европейска столица на културата за 2019 година. 50 000 зрители се събраха на централния площад в града в събота, за да гледат откриващото шоу, наречено „Ние сме всички цветове“, в което на няколко сцени участваха към 1 500 местни и чуждестранни артисти.

Притиснат между планините Балкана и Родопите, вторият по ... прочети повече

Знаете ли, че?
€3.6 млн. за най-скъпата къща у нас

05/Март/2019
telegraph.bg

3,6 милиона евро струва най-скъпата къща в България в момента, която е пусната за продан в началото на 2019 г.

Луксозният имот на два етажа в столичния квартал „Бояна“ е развълнувал американското издание „Ню Йорк таймс“. В последния си брой те публикували статия за жилищния пазар в Бъл... прочети повече