Полина Стойкова на форума "Шумът на парите": Стабилен положителен тренд на пазара на имоти

2017-05-31   |  http://profit.bg

Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, участва в икономическия форум „Шумът на парите“, който се провежда на 31.05 и 1.06 в София. Ето и какво сподели тя пред участниците в имотния панел относно последните тенденции на имотния пазар:

"Три поредни години има ръст на банковото кредитиране – това ни навежда на мисълта, че скоро няма да видим обръщане на тренда на пазара на имоти. В момента едно от най-трудните неща е да предскажем пика."

Тя допълни, че през тази една година цените на имотите в София се опитват да наваксат изгубеното време, стремейки се към нивото от 2008 г.

Експертът по имоти подчерта, че Bulgarian Properties следи отблизо пазара и изнася редовно данни за него.

Стойкова посочи разрешителните за строеж като индикативни, когато става дума за развитието на пазара. В момента у нас то е положително. Тя даде пример със САЩ, където изследвания сочат, че издаването на разрешителни за строеж може да се използва като ранен индикатор за случващото се в икономиката.

Изпълнителният директор на Bulgarian Properties смята, че има тясна връзка между имотния пазар и финансовата и икономическата система в страната.

Тя обясни наблюдавания ръст на имотния пазар в България като резултат от вътрешното потребление и мотивацията и желанието да се инвестира в жилища.

Ако София - водещият пазар, продължава да се развива положително, това няма как да не провокира догонване от страна на регионалните центрове, смята експретът и допълва, че докато пазарът в столицата е стабилен, растящ и добре балансиран, другите градове неминуемо ще усетят тази тенденция.

При по-малките градове пазарът не може да бъде такъв, тъй като той е спорадичен и с много малък обем, смята Полина Стойкова.

Намаляването на безработицата, увеличаването на заплатите и растящият БВП са фактори, които влияят върху решението на хората да инвестират в инструмент като недвижимите имоти.

Те влагат своите спестявания и инвестират. Разбира се, подкрепа идва и от наемния пазар, където сигналите са отлични. Доходности от 6-7% трудно биха били постигати с какъвто и да е друг инструмент, категорична е Стойкова. Тя допълва, че се забелязват все повече хора, които се ориентират към покупка с цел отдаване под наем, включително и чужденци.

Тази тенденция се допълва от елементи, като платформите за краткосрочно отдаване, нискобюджетните полети и др.

Макар цените да нарастват, доходите ни растат, сигурни сме за своето бъдеще. Всичко, което се случва, е доста премерено. Увеличението на банковото кредитиране с над 45% спрямо миналата година също показва положителното развитие на пазара, допълни Стойкова.

Според нея банковото кредитиране е един от най-големите, дори основен двигател, който влияе върху сделките с имоти.

Вижте топ оферти ново строителство в София


  прочети повече статии

Сподели
Park View Residence - комплекс в централен район близо до метро
Отлични цени, напредващо строителство и спиращи дъха гледки от високите етажи - всичко това ще намерите в Park View Residence! Комплексът се строи в кв. Банишора. Главен изпълнител: ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ. Налично банково финансиране при 10% самоучастие.
Вижте още
Морска резиденция Belle Epoque в Лозенец
Елитна морска резиденция на първа линия на плажа в Лозенец. Напълно завършена и функционираща, с луксозни апартаменти от най-висок клас. Вижте последните налични жилища за продажба.
Вижте още

Изпратете запитване