МЕДИИТЕ ЗА НАС

Полина Стойкова на форума "Шумът на парите": Стабилен положителен тренд на пазара на имоти

http://profit.bg

Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, участва в икономическия форум „Шумът на парите“, който се провежда на 31.05 и 1.06 в София. Ето и какво сподели тя пред участниците в имотния панел относно последните тенденции на имотния пазар:

"Три поредни години има ръст на банковото кредитиране – това ни навежда на мисълта, че скоро няма да видим обръщане на тренда на пазара на имоти. В момента едно от най-трудните неща е да предскажем пика."

Тя допълни, че през тази една година цените на имотите в София се опитват да наваксат изгубеното време, стремейки се към нивото от 2008 г.

Експертът по имоти подчерта, че Bulgarian Properties следи отблизо пазара и изнася редовно данни за него.

Стойкова посочи разрешителните за строеж като индикативни, когато става дума за развитието на пазара. В момента у нас то е положително. Тя даде пример със САЩ, където изследвания сочат, че издаването на разрешителни за строеж може да се използва като ранен индикатор за случващото се в икономиката.

Изпълнителният директор на Bulgarian Properties смята, че има тясна връзка между имотния пазар и финансовата и икономическата система в страната.

Тя обясни наблюдавания ръст на имотния пазар в България като резултат от вътрешното потребление и мотивацията и желанието да се инвестира в жилища.

Ако София - водещият пазар, продължава да се развива положително, това няма как да не провокира догонване от страна на регионалните центрове, смята експретът и допълва, че докато пазарът в столицата е стабилен, растящ и добре балансиран, другите градове неминуемо ще усетят тази тенденция.

При по-малките градове пазарът не може да бъде такъв, тъй като той е спорадичен и с много малък обем, смята Полина Стойкова.

Намаляването на безработицата, увеличаването на заплатите и растящият БВП са фактори, които влияят върху решението на хората да инвестират в инструмент като недвижимите имоти.

Те влагат своите спестявания и инвестират. Разбира се, подкрепа идва и от наемния пазар, където сигналите са отлични. Доходности от 6-7% трудно биха били постигати с какъвто и да е друг инструмент, категорична е Стойкова. Тя допълва, че се забелязват все повече хора, които се ориентират към покупка с цел отдаване под наем, включително и чужденци.

Тази тенденция се допълва от елементи, като платформите за краткосрочно отдаване, нискобюджетните полети и др.

Макар цените да нарастват, доходите ни растат, сигурни сме за своето бъдеще. Всичко, което се случва, е доста премерено. Увеличението на банковото кредитиране с над 45% спрямо миналата година също показва положителното развитие на пазара, допълни Стойкова.

Според нея банковото кредитиране е един от най-големите, дори основен двигател, който влияе върху сделките с имоти.

Вижте топ оферти ново строителство в София


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Мишо, Пожелавам ти проектът Vitosha View да се реализира толкова добре, колкото твоя проект ...
Благодаря за успешно свършената работа на Добринка Николова. Изключително професионално отношение и ...
Благодаря на Евгени Златев от офиса във Варна за съдействието и доброто отношение, което показа едно ...
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Най-продаваният комплекс в София!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Последни Новини
Пловдив продължава домакинството с изложби, музика и театър

17/Януари/2019
bnr.bg, със съкращения

Материал: Bnr.bg, „Неделя 150“

С изложби, музика и театър в Пловдив продължава програмата от откриващия уикенд, с който градът започва домакинството си като Европейска столица на културата.

По случай 90 години от рождението на Йордан Радичков Пловдив е домакин на единствената по рода си изложба, посветена на автора.

„Неосветените дворове“ представя няко... прочети повече

Последни регионални новини
Откриват „Бронзовата къща”

22/Октомври/2018
https://fakti.bg

Работата по „Бронзовата къща” в центъра на София продължи над 10 години. Изграждането й беше завършено на 27 юни 2018 г., а официалното откриване е на 22 ноември. Жителите и гостите на столицата могат да се наслаждават на нея и когато е тъмно, тъй като от началото на септември е монтирано осветление. Реализацията на проекта беше по повод председателството на Съвета на ЕС в България и Австрия през ... прочети повече

Знаете ли, че?
Все повече банки свалят лихвите по ипотечните заеми под 3%

28/Ноември/2018
Сега, бр.279, 28.11.18, с.6

Лихвите по жилищните кредити в България никога не са били толкова ниски, показва статистиката на БНБ. Към октомври средната лихва по заемите в левове е паднала до 3.26%. За сравнение през лятото тя бе 3.38%, а преди година - 3.87%. Ипотеките в евро също продължават да поевтиняват, макар да остават ма... прочети повече