СТАТИИ

Старото не е модерно, но има потенциал

capital.bg

Вторичният пазар на жилища в София е като старата колекция в магазина - не е на мода, но и за него има купувачи. Според някои консултанти старите апартаменти са почти изместени от новото строителство тази година, което определено е сериозна конкуренция на съществуващите жилища. Но други агенции отчитат продажби почти изцяло на вторичния пазар. Поради това виждаме, че срокът за реализация на имоти на него се е удължил и много от имотите, обявени през пролетта, все още са на пазара.

„Собствениците на имоти, които решават да излязат на пазара сега при силната конкуренция на новото строителство, трябва да отчетат този факт и да формулират правилно офертната си цена", коментира изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова. По данни на агенцията към момента имотите на вторичния пазар се продават средно на 80 -100 евро на кв.м по-ниска цена от новото строителство. „Конкуренцията на новото строителство няма да отслабва, а ще се засилва още повече със завършването на започнатите сгради и смятам, че разликата в ценовите нива на новото строителство и на вторичния пазар ще се запази и ще се изрази още по-отчетливо", заявява Стойкова.

КОЙ ПРОДАВА

Това, че продавачите предлагат жилищата си на по- висока от реалната пазарна стойност, потвърждава и Младен Митов, мениджър „Пазарни проучвания и анализи" в „Явлена". „В края на миналата и началото на тази година имаше категория продавачи, които просто излизаха с висока цена и пробваха пазара, за да се ориентират. Но това бяха продавачи, които нямаха нужда от сделката", коментира консултантът. Според него е имало и друга категория продавачи, които тогава са преценили, че дори и да продадат към този момент, нямат алтернатива къде да държат парите си. Съответно и двата вида продавачи са се оттеглили от пазара. „Така че към момента имаме хора, които наистина искат да продават", заявява Митов. Той потвърждава, че и сега има клиенти, които се опитват да пробват да реализират имота си на по-висока цена, но в крайна сметка я намаляват в приемливи граници. Именно това е доказателство за зрелостта на пазара, който вече няма нищо общо с този преди бума от 2005 г., кога то купувачите сключваха сделка на всяка цена. По наблюдения на „Явлена" купувачите стават по-гъвкави и по-склонни на компромис, но в добрия смисъл на думата. „Склонни са да дадат малко повече пари, ако видят, че жилището си заслужава, но в никакъв случай не биха платили повече пари за нещо, което не им трябва", обяснява Младен Митов.

Експертът отчита, че предлагането не може да настигне търсенето, защото обемът на жилища, които има в областните градове, дори и с частичното ново строителство, не е толкова голям, колкото е търсенето. Новото строителство в Пловдив е налично, но в Со-фия това, което се предлага към момента, ще се реализира до две-три години. В тази връзка по-голяма- та част от сключените сделки са за вторичния пазар - продажбите на ново строителство на агенцията са 1-2% от всички за деветмесечието.

ПРОДАВАЧИТЕ НАДЦЕНЯВАТ ЖИЛИЩАТА СИ

„Пазарът на стари жилища има потенциал да се развива по-добре, отколкото в момента", коментира Силяна Черкезова, регионален мениджър в „Адрес". Според нея търсенето и предлагането, както и при новото строителство, понякога се разминават в ценово отношение. Хората търсят добро разпределение, светлина, простор и частично обзаведено жилище с хубави настилки на разумна стойност. В същото време някои собственици обявяват цена, надхвърляща 1000 евро на кв.м, а в замяна предлагат жилища, чиято локация или разпределение не отговарят на тази сума или пък изискват основен ремонт.

Купувачите не са склонни на такава сделка и ако имотът остане твърде дълго на пазара, той придобива недобър имидж - остава впечатлението, че крие някакъв проблем. Затова е много вероятно накрая да се продаде на стойност, по-ниска от пазарната. В някои случаи продавачите са по-отстъпчиви и сделката се сключва с отстъпка между 10% и 20%. „Разбира се, има и продавачи, чиито нива са пазарни от самото начало. Техните имоти се реализират за по-малко от месец", коментира консултантът.

КОЛКО СТРУВА

Цените на вторичния пазар се движат между 650 и 900 евро на кв.м в по-бюджетните райони и между 950 и 1300 евро на кв.м в елитните райони, коментират от „Адрес". Това са нивата, на които се сключват реалните сделки, като вариациите са в зависимост от качествата на конкретния имот. „Клиентите за ново и старо строителство не се различават съществено. Често те нямат специално изискване кой от двата типа ще изберат, водят се от качеството и цената, не-зависимо дали ще го получат от физическо лице или директно от инвеститора", заявява Силяна Черкезова.

Продайте имота си с нас


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Бихме искали да благодарим на Виктор Вучелийски за това, че ни помогна да закупим втори апартамент в ...
Искам да изкажа благодарност от работата си с Любин Чаков. Показа изключително професионално ...
Наскоро купихме къща и регистрирахме компания с BULGARIAN PROPERTIES. Бихме искали да благодарим на ...
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Последни Новини
Брокерите на месец юни на BULGARIAN PROPERTIES

05/Юни/2019
BULGARIAN PROPERTIES

На старта на Лято 2019 нека да видим кои са Брокерите на месец юни!

Повечето от тях са ви добре познати, тъй като са редовни победители в месечната ни класация. Това доказва техните изключителни умения и компетенции, както и способността им да продават успешно имотите на собствениците, които им се доверяват.

Ще запомним изминалия месец май с безброй радостни моменти в... прочети повече

Последни регионални новини
Пловдивска област е на седмо място в страната по размер на средна месечна работна заплата

16/Май/2019
focus-radio.net, 15.05.2019

По размер на средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2019 година, Пловдивска област заема седмо място сред всички 28 области в страната.

Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Валентин Точев, главен експерт в Териториалното статистическо бюро-Юг. С най-висока средна месечна работна заплата е област София – 1 656 лв., а с най-ниска е област Благоевград – 779 лв. прочети повече

Знаете ли, че?
Възвръща ли се интересът на британците към имотите в България?

08/Май/2019
www.investor.bg

България може да е най-бедната страна членка на ЕС, но предлага многобройни възможности за закупуване на имот. До 10 хил. британски граждани наричат балканската страна свой дом. Много от тях са се сдобили с имот по време на бума в началото на 90-те години на миналия век, когато имоти можеха да бъдат... прочети повече