СТАТИИ

Старото не е модерно, но има потенциал

capital.bg

Вторичният пазар на жилища в София е като старата колекция в магазина - не е на мода, но и за него има купувачи. Според някои консултанти старите апартаменти са почти изместени от новото строителство тази година, което определено е сериозна конкуренция на съществуващите жилища. Но други агенции отчитат продажби почти изцяло на вторичния пазар. Поради това виждаме, че срокът за реализация на имоти на него се е удължил и много от имотите, обявени през пролетта, все още са на пазара.

„Собствениците на имоти, които решават да излязат на пазара сега при силната конкуренция на новото строителство, трябва да отчетат този факт и да формулират правилно офертната си цена", коментира изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова. По данни на агенцията към момента имотите на вторичния пазар се продават средно на 80 -100 евро на кв.м по-ниска цена от новото строителство. „Конкуренцията на новото строителство няма да отслабва, а ще се засилва още повече със завършването на започнатите сгради и смятам, че разликата в ценовите нива на новото строителство и на вторичния пазар ще се запази и ще се изрази още по-отчетливо", заявява Стойкова.

КОЙ ПРОДАВА

Това, че продавачите предлагат жилищата си на по- висока от реалната пазарна стойност, потвърждава и Младен Митов, мениджър „Пазарни проучвания и анализи" в „Явлена". „В края на миналата и началото на тази година имаше категория продавачи, които просто излизаха с висока цена и пробваха пазара, за да се ориентират. Но това бяха продавачи, които нямаха нужда от сделката", коментира консултантът. Според него е имало и друга категория продавачи, които тогава са преценили, че дори и да продадат към този момент, нямат алтернатива къде да държат парите си. Съответно и двата вида продавачи са се оттеглили от пазара. „Така че към момента имаме хора, които наистина искат да продават", заявява Митов. Той потвърждава, че и сега има клиенти, които се опитват да пробват да реализират имота си на по-висока цена, но в крайна сметка я намаляват в приемливи граници. Именно това е доказателство за зрелостта на пазара, който вече няма нищо общо с този преди бума от 2005 г., кога то купувачите сключваха сделка на всяка цена. По наблюдения на „Явлена" купувачите стават по-гъвкави и по-склонни на компромис, но в добрия смисъл на думата. „Склонни са да дадат малко повече пари, ако видят, че жилището си заслужава, но в никакъв случай не биха платили повече пари за нещо, което не им трябва", обяснява Младен Митов.

Експертът отчита, че предлагането не може да настигне търсенето, защото обемът на жилища, които има в областните градове, дори и с частичното ново строителство, не е толкова голям, колкото е търсенето. Новото строителство в Пловдив е налично, но в Со-фия това, което се предлага към момента, ще се реализира до две-три години. В тази връзка по-голяма- та част от сключените сделки са за вторичния пазар - продажбите на ново строителство на агенцията са 1-2% от всички за деветмесечието.

ПРОДАВАЧИТЕ НАДЦЕНЯВАТ ЖИЛИЩАТА СИ

„Пазарът на стари жилища има потенциал да се развива по-добре, отколкото в момента", коментира Силяна Черкезова, регионален мениджър в „Адрес". Според нея търсенето и предлагането, както и при новото строителство, понякога се разминават в ценово отношение. Хората търсят добро разпределение, светлина, простор и частично обзаведено жилище с хубави настилки на разумна стойност. В същото време някои собственици обявяват цена, надхвърляща 1000 евро на кв.м, а в замяна предлагат жилища, чиято локация или разпределение не отговарят на тази сума или пък изискват основен ремонт.

Купувачите не са склонни на такава сделка и ако имотът остане твърде дълго на пазара, той придобива недобър имидж - остава впечатлението, че крие някакъв проблем. Затова е много вероятно накрая да се продаде на стойност, по-ниска от пазарната. В някои случаи продавачите са по-отстъпчиви и сделката се сключва с отстъпка между 10% и 20%. „Разбира се, има и продавачи, чиито нива са пазарни от самото начало. Техните имоти се реализират за по-малко от месец", коментира консултантът.

КОЛКО СТРУВА

Цените на вторичния пазар се движат между 650 и 900 евро на кв.м в по-бюджетните райони и между 950 и 1300 евро на кв.м в елитните райони, коментират от „Адрес". Това са нивата, на които се сключват реалните сделки, като вариациите са в зависимост от качествата на конкретния имот. „Клиентите за ново и старо строителство не се различават съществено. Често те нямат специално изискване кой от двата типа ще изберат, водят се от качеството и цената, не-зависимо дали ще го получат от физическо лице или директно от инвеститора", заявява Силяна Черкезова.

Продайте имота си с нас


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Пожелаваме успешно завършване на Vitosha View, също така и на бъдещи проекти. Пожелаваме повече ...
Благодаря на BULGARIAN PROPERTIES и в частност на Даниел Стоичков за бързото отдаване под наем на ...
Професионално и бързо обслужване получих от Анди Пийч, който работи в офиса на BULGARIAN PROPERTIES ...
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Последни Новини
Отпразнувахме 15-тата годишнина на BULGARIAN PROPERTIES

18/Декември/2018

BULGARIAN PROPERTIES отпразнува своята 15-та годишнина, както и една от най-успешните години в историята на компанията със запомнящо се парти в популярен столичен клуб.

На 16.12.2018 г. имахме удоволствието да споделим празника си с колегите ни от офисите в цялата страна, много приятели, съмишленици и партньори.

"15 години е важна годишнина за нас. Не толкова отгово... прочети повече

Последни регионални новини
В Бургас започва Порт Прим Арт Фест

08/Октомври/2018
Силвия Чолева, Бнр.бг

Порт Прим Арт Фест в Бургас е може би най-младият фестивал за култура. Той съществува от миналата година, когато негов патрон беше актрисата Цветана Манева. Второто издание е избрало отново обичана и популярна актриса – Татяна Лолова. В него ще участват творци от различни области на културата и изкуството – театър, кино, литература, визуални изкуства, музика. Както миналата година, така и тази, то... прочети повече

Знаете ли, че?
Заемът - все по-предпочитан пред наема

25/Октомври/2018
http://profit.bg

Вечният въпрос – заем или наем? Или иначе казано – да живеем под наем или да изтеглим заем, с който да си купим жилище?

Погледнато от днешна гледна точка, заемът изглежда доста по-изгоден, но дали ситуацията ще продължи да е подобна и догодина, пък и след това?

Увеличав... прочети повече