МЕДИИТЕ ЗА НАС

Полина Стойкова: раздвижване и в трите големи ски курорта

www.fakti.bg, 14.01.2014

Студио в Банско, 27000 Евро
Студио в Пампорово, 22500 ЕвроЕдностаен апартамент в Банско, 27000 ЕвроАпартамент в Боровец, 34360 Евро
През миналата година брокери споменаха за една нова тенденция – покупката на малки ваканционни имоти в Банско. Причината, разбира се беше ниските цени. Този сезон също се наблюдава интерес към региона, но Боровец остава предпочитан район за покупка на такъв тип имоти, казва в интервю за Факти.бг Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian Properties.

- Госпожо Стойкова, какво се случва от началото на сезона на пазара на зимни ваканционни имоти?

- Този зимен сезон тръгва по малко особен начин – от една страна с повече туристи в ски курортите, а от друга – с липса на сняг, което се надяваме да не разочарова посетителите, защото доволните туристи са потенциални купувачи на имоти и винаги туристическият интерес предхожда този към закупуване на имоти. До момента виждаме, че ски курортите и в частност Банско, са пълни с руснаци, които използват почивката си да ходят на огледи на имоти.

Прави впечатление, че има доста туристи, които са тук за първи път и сега тепърва ще узряват за идеята за покупка на имот в ски курортите, което ни кара да очакваме успешни месеци за продажбите след зимния сезон и дори през лятото.

- Колко типа продавачи има и кои от тях успяват да продадат по-бързо ваканционния си имот?

- Основните продавачи през последните години са британци и ирландци на вторичния пазар и строители в сегмента на новото строителство. Няколко години препродажбите доминираха пазара, но от миналата виждаме и все по-атрактивни цени при строителите, което активизира продажбите на имоти от компаниите. За съжаление на продавачите, пазарите в ски курортите остават под натиска на ниското търсене в сравнение с други пазари и цените там са най-ниски. Това разбира се, дава предимство на купувачите да реализират много изгодни сделки.


- Какъв е броят на оттеглилите се собственици, които преценяват, че в момента не е изгодно да се продава и предпочитат да изчакат по-добри времена?


- Почти няма оттеглили се продавачи – всеки, който е на пазара, е достатъчно сериозен в намеренията си да продаде имота си и то в кратък срок. Пазарът не дава повод да се счита, че ще могат да реализират продажби на по-високи цени в близко бъдеще, а изчакването с продажбата коства допълнителни разходи за поддръжка, данъци, а има и риск да не успеят да постигнат дори и при настоящата цена след време.


- По данни на imot.bg броят на студиата и на тристайните апартаменти, които се предлагат за продажба е почти еднакъв (по около 200 предложения), а най-много се оферират апартаменти с две стаи. Какъв е интересът на купувачите?


- Тези данни са пряко свързани с продукцията на ваканционни апартаменти. Най-голям дял от построените имоти се пада на двустайните и студиата, а след тях са по-големите апартаменти. Основното търсене е за студиа и двустайни апартаменти, тъй като при ваканционните имоти търсенето е за имот тип хотелска стая. Съответно, имотите с по-малки квадратури са и по-евтини за покупка с бюджет между 15 000 EUR и 25 000 EUR, а след време, ако се мисли за препродажба, то те биха били и по-ликвидни.

- Какъв е профилът на купувачите?

- До момента през този сезон купувачите на апартаменти в Банско са основно руснаци. Това са млади семейства, запалени скиори, дори групи от приятели, които купуват имот за собствено ползване. По-малобройни, но все пак присъстващи на пазара са и българските купувачи на ски имоти не само в Банско, но и в Боровец и Пампорово.

- Превърна ли се Банско в целогодишен курорт?

- Много от добре проектираните и добре менажирани комплекси и хотели в Банско работят целогодишно и се пълнят с туристи дори и през лятото. Така че тенденцията за превръщането на Банско в целогодишен курорт е ясна и това ще се случи в близко бъдеще. Голяма част от българите почиват лятото в планината и търсят все по-разнообразни начини за отдих, забавление и спорт. Съответно, доста от чуждестранните собственици на имоти в Банско имат намерение да прекарват почивките си там не само през зимата.

- През миналия сезон имаше информация, че цените толкова много са спаднали, че дори българи купуват малки студиа в Банско. Каква е ситуацията тази година?

- Тази тенденция е валидна и към момента – купуват се не само студиа, но и по-големи и скъпи имоти от рода на ски шалета. Боровец е предпочитаният от българите курорт за покупка на имот.

- Как пазар, при който цената на квадратен метър е достигнала почти себестойността, се развива?

- Трудно, разбира се. Продават се основно налични имоти, които не са намерили купувач през годините. Няма стимул за нови инвестиции и строителство, докато не се усвои наличното предлагане, но е факт, че Банско като курорт се развива добре през последните години и това ще даде стабилна основа за бъдещото развитие на сектора на ваканционните имоти в следващите години.

- Какво се случва в другите два зимни курорта – Боровец и Пампорово?

- В Пампорово цените са като в Банско и през последните месеци интересът се повиши. В Боровец цените са по-високи, но същевременно, това е курортът, който се радва на стабилен интерес от страна на български купувачи и може да се каже, че и той започва да усеща увеличаващо се търсене.

- Какви са прогнозите до края на сезона?

- Прогнозата ни е за успешен сезон за продажбите на ски имоти. Ще видим раздвижване и в трите големи ски курорта и по-късно през годината на пазара ще се включат туристи, които през последните 1-2 години са били прекарали ваканцията си тук и са се убедили в качествата на ски курортите ни. Основният интерес ще бъде от страна на руснаци и българи.

Вижте нашите оферти на ски имоти за продажба и под наем

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Искам да изкажа благодарност от работата си с Любин Чаков. Показа изключително професионално ...
Искам да благодаря на Bulgarian properties и целия екип и най вече на брокера Богдан Тончев за ...
Уважаеми г-не/г-жо, Благодаря Ви за бързата реакция на запитването ми. С удоволствие ще правя ...
Най-продаваният комплекс в София!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Последни Новини
Най-продаваните комплекси ново строителство в София за 2018 г.

12/Декември/2018
Класация на BULGARIAN PROPERTIES

В края на тази динамична година, която премина под знака на засилено ново строителство, с много започнати нови сгради и проекти, които тепърва ще се реализират, ви представяме нашата класация с най-продаваните ни комплекси ново строителство в гр. София.

1. Modera Residence е безспорният победител в годишната ни класация. Затвореният комплекс е разположен в кв. Витоша и ще разполага ... прочети повече

Последни регионални новини
ПЛОВДИВ ДЖАЗ ФЕСТ' 2018

22/Октомври/2018
http://www.visitplovdiv.com

Тази година Пловдив Джаз Фест ще се проведе от 31-ви октомври до 3 ноември като част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ и отново ще посрещне едни от най-забележителните световни джаз артисти.

По традиция концертите ще се случат в Дома на културата „Борис Христов“. За четвърти път в началото на ноември Пловдив ще бъде преобразен чрез музиката, благодар... прочети повече

Знаете ли, че?
С колко поскъпнаха имотите в София и какво да очакваме през 2019?

29/Ноември/2018
https://profit.bg

"За изминаващата 2018 г. можем да кажем, че беше успешна, интересна и динамична за имотния пазар в София, но с много по-плавни ръстове на всички показатели, както и с множество микроцикли, които променяха имотния пазар през различните месеци.

Като цяло, можем да я определим като стабил... прочети повече