Полина Стойкова: раздвижване и в трите големи ски курорта

2014-01-14   |  www.fakti.bg, 14.01.2014

През миналата година брокери споменаха за една нова тенденция – покупката на малки ваканционни имоти в Банско. Причината, разбира се беше ниските цени. Този сезон също се наблюдава интерес към региона, но Боровец остава предпочитан район за покупка на такъв тип имоти, казва в интервю за Факти.бг Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian Properties.

- Госпожо Стойкова, какво се случва от началото на сезона на пазара на зимни ваканционни имоти?

- Този зимен сезон тръгва по малко особен начин – от една страна с повече туристи в ски курортите, а от друга – с липса на сняг, което се надяваме да не разочарова посетителите, защото доволните туристи са потенциални купувачи на имоти и винаги туристическият интерес предхожда този към закупуване на имоти. До момента виждаме, че ски курортите и в частност Банско, са пълни с руснаци, които използват почивката си да ходят на огледи на имоти.

Прави впечатление, че има доста туристи, които са тук за първи път и сега тепърва ще узряват за идеята за покупка на имот в ски курортите, което ни кара да очакваме успешни месеци за продажбите след зимния сезон и дори през лятото.

- Колко типа продавачи има и кои от тях успяват да продадат по-бързо ваканционния си имот?

- Основните продавачи през последните години са британци и ирландци на вторичния пазар и строители в сегмента на новото строителство. Няколко години препродажбите доминираха пазара, но от миналата виждаме и все по-атрактивни цени при строителите, което активизира продажбите на имоти от компаниите. За съжаление на продавачите, пазарите в ски курортите остават под натиска на ниското търсене в сравнение с други пазари и цените там са най-ниски. Това разбира се, дава предимство на купувачите да реализират много изгодни сделки.


- Какъв е броят на оттеглилите се собственици, които преценяват, че в момента не е изгодно да се продава и предпочитат да изчакат по-добри времена?


- Почти няма оттеглили се продавачи – всеки, който е на пазара, е достатъчно сериозен в намеренията си да продаде имота си и то в кратък срок. Пазарът не дава повод да се счита, че ще могат да реализират продажби на по-високи цени в близко бъдеще, а изчакването с продажбата коства допълнителни разходи за поддръжка, данъци, а има и риск да не успеят да постигнат дори и при настоящата цена след време.


- По данни на imot.bg броят на студиата и на тристайните апартаменти, които се предлагат за продажба е почти еднакъв (по около 200 предложения), а най-много се оферират апартаменти с две стаи. Какъв е интересът на купувачите?


- Тези данни са пряко свързани с продукцията на ваканционни апартаменти. Най-голям дял от построените имоти се пада на двустайните и студиата, а след тях са по-големите апартаменти. Основното търсене е за студиа и двустайни апартаменти, тъй като при ваканционните имоти търсенето е за имот тип хотелска стая. Съответно, имотите с по-малки квадратури са и по-евтини за покупка с бюджет между 15 000 EUR и 25 000 EUR, а след време, ако се мисли за препродажба, то те биха били и по-ликвидни.

- Какъв е профилът на купувачите?

- До момента през този сезон купувачите на апартаменти в Банско са основно руснаци. Това са млади семейства, запалени скиори, дори групи от приятели, които купуват имот за собствено ползване. По-малобройни, но все пак присъстващи на пазара са и българските купувачи на ски имоти не само в Банско, но и в Боровец и Пампорово.

- Превърна ли се Банско в целогодишен курорт?

- Много от добре проектираните и добре менажирани комплекси и хотели в Банско работят целогодишно и се пълнят с туристи дори и през лятото. Така че тенденцията за превръщането на Банско в целогодишен курорт е ясна и това ще се случи в близко бъдеще. Голяма част от българите почиват лятото в планината и търсят все по-разнообразни начини за отдих, забавление и спорт. Съответно, доста от чуждестранните собственици на имоти в Банско имат намерение да прекарват почивките си там не само през зимата.

- През миналия сезон имаше информация, че цените толкова много са спаднали, че дори българи купуват малки студиа в Банско. Каква е ситуацията тази година?

- Тази тенденция е валидна и към момента – купуват се не само студиа, но и по-големи и скъпи имоти от рода на ски шалета. Боровец е предпочитаният от българите курорт за покупка на имот.

- Как пазар, при който цената на квадратен метър е достигнала почти себестойността, се развива?

- Трудно, разбира се. Продават се основно налични имоти, които не са намерили купувач през годините. Няма стимул за нови инвестиции и строителство, докато не се усвои наличното предлагане, но е факт, че Банско като курорт се развива добре през последните години и това ще даде стабилна основа за бъдещото развитие на сектора на ваканционните имоти в следващите години.

- Какво се случва в другите два зимни курорта – Боровец и Пампорово?

- В Пампорово цените са като в Банско и през последните месеци интересът се повиши. В Боровец цените са по-високи, но същевременно, това е курортът, който се радва на стабилен интерес от страна на български купувачи и може да се каже, че и той започва да усеща увеличаващо се търсене.

- Какви са прогнозите до края на сезона?

- Прогнозата ни е за успешен сезон за продажбите на ски имоти. Ще видим раздвижване и в трите големи ски курорта и по-късно през годината на пазара ще се включат туристи, които през последните 1-2 години са били прекарали ваканцията си тук и са се убедили в качествата на ски курортите ни. Основният интерес ще бъде от страна на руснаци и българи.

Вижте нашите оферти на ски имоти за продажба и под наем

  прочети повече статии

Сподели
Borovets Gardens 2 - втора фаза на популярния комплекс
Почувствайте се у дома в Боровец! Изберете своя ваканционен дом във втората фаза на популярния комплекс BOROVETS GARDENS! Стартирало строителство, налични разнообразни апартаменти на атрактивни цени.
Вижте още
Купете собствен имот на морето!
Радвайте се на слънчевите летни дни в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! Атрактивни цени и разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си собствено място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване