"Файненшъл таймс": Руснаците живеят добре в България

2014-12-01   |  Керин Хопе, 30.11.2014

Искате да избягате от стреса в Москва? За руската средна класа България е станала популярно място за покупка на второ жилище, пише днес в електронното си издание британският в. "Файненшъл таймс".

”Това е мястото, където руснаците се чувстват добре дошли”, казва Елена Ахмеджанова, студентка по журналистика в Московския университет, която се готви за изпитите си в апартамента на родителите си край Несебър на брега на Черно море. „Езиците ни имат помежду си голямо сходство, а и културата ни е позната,” обяснява Елена.

Според изчисления 400 хиляди руснаци имат собственост в България, а все повече от тях пребивават в страната почти през цялата година благодарение на лесното получаване на разрешителни за дълъг престой, казва Михаил Чобанов - Генерален директор на BULGARIAN PROPERTIES.

"Руски строителни компании, туристически агенции и супермаркети намериха пазарни ниши тук. Някои хора ръководят бизнеса си в Москва от България. Те летят със самолет веднъж на няколко седмици", казва Чобанов.

Едно от предимствата е това, че постоянното пребиваване в България им дава възможност по-лесно да пътуват из цяла Европа.

Фитнес инструкторът Леонид Козлов се премести преди две години от Москва в Поморие, където голямо количество руснаци си купиха апартаменти, в резултат на което, числеността на населението в курорта се увеличи двойно.

"Тук животът ни е по-спокоен", казва Леонид Козлов. Той обяснява, че работи през цялата година, докато съпругата му има сезонна работа, свързана с туризма. Семейството планира да се установи трайно в България и да прави бизнес с квартири за туристи.

Сергей Губов, който е бил икономист в държавна компания в Русия, се премести в София със семейството си след пенсионирането си преди четири години с цел синът му да учи в Софийския Университет.

"Ние дойдохме тук основно заради желанието на големия ни син – той иска да стане нейрохирург и да работи в САЩ или Франция," казва Губов. Придобиване на бакалавърска степен в Европейски университет е необходима първа крачка, обяснява той.

Вижте нашите топ оферти

Разгледайте нашите морски имоти

Вижте нашите имоти в ски курорти

  прочети повече статии

Сподели
Изгодни имоти в морските курорти
Купете собствен имот на морето и се радвайте на дългите и слънчеви летни дни! Атрактивни цени, започващи от 15 000 евро за обзаведено студио, които всеки може да си позволи. Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Изгодни имоти в Банско - най-добрите предложения само при нас!
Видяхте ли цените в Банско! Обзаведени студиа от 10 000 евро! Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който работи целогодишно. За собствено ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване