МЕДИИТЕ ЗА НАС

"Файненшъл таймс": Руснаците живеят добре в България

Керин Хопе, 30.11.2014

Искате да избягате от стреса в Москва? За руската средна класа България е станала популярно място за покупка на второ жилище, пише днес в електронното си издание британският в. "Файненшъл таймс".

”Това е мястото, където руснаците се чувстват добре дошли”, казва Елена Ахмеджанова, студентка по журналистика в Московския университет, която се готви за изпитите си в апартамента на родителите си край Несебър на брега на Черно море. „Езиците ни имат помежду си голямо сходство, а и културата ни е позната,” обяснява Елена.

Според изчисления 400 хиляди руснаци имат собственост в България, а все повече от тях пребивават в страната почти през цялата година благодарение на лесното получаване на разрешителни за дълъг престой, казва Михаил Чобанов - Генерален директор на BULGARIAN PROPERTIES.

"Руски строителни компании, туристически агенции и супермаркети намериха пазарни ниши тук. Някои хора ръководят бизнеса си в Москва от България. Те летят със самолет веднъж на няколко седмици", казва Чобанов.

Едно от предимствата е това, че постоянното пребиваване в България им дава възможност по-лесно да пътуват из цяла Европа.

Фитнес инструкторът Леонид Козлов се премести преди две години от Москва в Поморие, където голямо количество руснаци си купиха апартаменти, в резултат на което, числеността на населението в курорта се увеличи двойно.

"Тук животът ни е по-спокоен", казва Леонид Козлов. Той обяснява, че работи през цялата година, докато съпругата му има сезонна работа, свързана с туризма. Семейството планира да се установи трайно в България и да прави бизнес с квартири за туристи.

Сергей Губов, който е бил икономист в държавна компания в Русия, се премести в София със семейството си след пенсионирането си преди четири години с цел синът му да учи в Софийския Университет.

"Ние дойдохме тук основно заради желанието на големия ни син – той иска да стане нейрохирург и да работи в САЩ или Франция," казва Губов. Придобиване на бакалавърска степен в Европейски университет е необходима първа крачка, обяснява той.

Вижте нашите топ оферти

Разгледайте нашите морски имоти

Вижте нашите имоти в ски курорти

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Мишо, Пожелавам ти проектът Vitosha View да се реализира толкова добре, колкото твоя проект ...
Андрю Пийч и Ивайло Влахов са много добър екип и работиха неуморно, за да можем аз и жена ми да ...
Огромно благодаря на Цветан Кемеров за това, че продаде двата ми апартамента в центъра на София! ...
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Последни Новини
Продават се: 555 апартамента на цени от 620 евро/кв. м

11/Март/2019
profit.bg

Имотите в Пловдив, който е Европейска столица на културата за 2019 г., поскъпнаха с 14% през миналата година, с което се наредиха на челно място по ръст сред големите градове в страната.

Близостта до София, както и доста по-ниските цени на жилищата в Пловдив, донесоха една нова тенденция през последните месеци – все повече столичани закупуват второ жилище там.

Ето за... прочети повече

Последни регионални новини
На 3 март варненци могат да се включат в българската история по нетрадиционен начин

22/Февруари/2019
https://www.moreto.net

Фото ателие "Сподели историята" ще се състои във Военноморския музей навръх 3 март - Деня на Освобождението.

От 11 часа, в специална дигитална среда посетителите на музея ще могат да застанат редом и да се снимат до исторически личности като цар Борис III, Никола Вапцаров, морския капитан Васил Филев, офицери от щаба на флота. Или пък да се пренесат назад във времето на палубата на ... прочети повече

Знаете ли, че?
New York Times: Цените на жилищата в София растат, но предлагането настига търсенето

01/Март/2019
investor.bg

Американското издание New York Times публикува статия за жилищния пазар в България, в който обобщава тенденциите в цените от миналата година и очакванията за тази година, профила на купувачите и препятствията, с които обикновено се сблъскват чужденците, придобиващи жилище у нас.

Матери... прочети повече