Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Капитал: Ваканционните жилища влизат сериозно в дневния ред на българските купувачи

2022-05-26   |  Полина Стойкова MRICS за Капитал, Имоти, 20.05.2022, с. 27


Ваканционните жилища в морските и планинските курорти вече все по-уверено излизат от общото схващане, че са само за чужденци и че няма смисъл да се плащат такси и е по-добре да ходиш на хотел на различни места по света.

Една от причините за тази промяна беше пандемията и нарасналата необходимост от собствено място за отдих извън големия град (което стимулира пазара и на селски къщи). Друга причина дойде поради възможността да се работи от разстояние, което превърна част от ваканционните имоти в такива за дългосрочно обитаване. Трети фактор бяха силните туристически сезони, в които трудно се намираха места по хотелите, а единствената гаранция, че можеш да си почиваш, когато поискаш, и то на място, което ти харесва и където имаш всички удобства, е да имаш собствен ваканционен имот.

И не на последно място, сега дойде инфлацията, която кара хората да влагат в сигурни активи, каквито са имотите. А ваканционните жилища са много подходящи за тази цел, тъй като не изискват много големи суми за инвестиция и по този начин стават достъпни за широк кръг от хора. Освен това могат да се отдават под наем.

Равносметката от всичко това е началото на една нова глава в развитието на този дълго подценяван пазар. Във все повече курорти от година насам се усеща недостиг на качествени оферти, а цените тръгнаха нагоре.



Средната цена в повечето курорти се движи около средната цена за градските имоти в страната - около 700 евро на кв.м. Данните от индексите PSPI сочат, че Пампорово и Банско бележат впечатляващ ръст на цените в началото на 2022 г. - с 18% и 14% съответно. Нарастване на цените с между 7 и 10% има и в Слънчев бряг, Свети Влас, Поморие, Созопол и Царево.

На свой ред Агенцията по вписванията отчита огромен ръст в продажбите на имоти именно в курортните зони - с над 100% в Несебър (където се вписват сделките и от Слънчев бряг и Св. Влас), с 53% в Поморие, по 40% в Царево и Балчик.

Това са наистина впечатляващи резултати, които показват, че сегментът на ваканционните имоти е излязъл от стагнацията, в която беше години наред, и влиза сериозно в дневния ред на българските купувачи - за почивка, за инвестиция и за по-хубав живот.

Вижте нашите оферти в морските курорти

Разгледайте ваканционни имоти в планинските курорти


  прочети повече статии

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване