СТАТИИ

Възстановяване на имотния пазар в България

DarikFinance.bg, 28.08.2014

Дълго след като се срина под натиска на глобалната криза в сектора на недвижимите имоти и след като цените паднаха с 30% под нивата им от 2008 г., жилищният пазар в България започва да се възстановява, пише The New York Times.

Данните от Националния статистически институт показват поскъпване на жилищата с 1.79% през първото тримесечие на 2014 г. в сравнение с предходната година, а през второто тримесечие ръстът на цените достигна 2%, коментира Полина Стойкова, Изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

В най-големите градове в страната, като столицата София и Пловдив, има най-голямо покачване на цените на жилищата, отчита тя.

Около 10 на сто от купувачите на българския пазар на имоти са чужденци, посочва Станислав Петров, мениджър продажби в "Селект".

Според него чуждестранните купувачи, повечето от които търсят ваканционни апартаменти или къщи, са склонни да инвестират край брега на Черно море и по-специално в градовете Варна и Бургас, следвани от ски курорти, като Пампорово и Боровец. Третата предпочитана дестинация е София, където и цените са по-високи.

Средната цена на жилищата в София през първото тримесечие на тази година достигна 753 евро за квадратен метър, докато във Варна беше 699 евро.

Чуждестранните купувачи търсят имоти на първа линия край плажа, които поради ограниченията за строеж са по-редки и по-скъпи.

Британските купувачи, които дадоха гориво за балона на цените в имотния сектор в България през 2000-2008 г., до голяма степен бяха заменени от руснаци, но сега, според Стойкова, се завръщат на българския пазар.

Руснаците продължават да са най-голямата група чуждестранни купувачи на жилища в България, но към тях се присъединяват инвеститори от Германия, Франция, Холандия, Белгия, Украйна, Скандинавските страни, САЩ, Канада, Австралия и Южна Африка.

През последните две години в България се наблюдава и нарастващ интерес от страна на купувачите от Близкия изток, от страни като Ливан, Обединените арабски емирства, Сирия и Пакистан. Повечето купувачи плащат в брой, отчита Петров.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Специални благодарности на моя приятел Сергей Пеловски, който ми предостави първокласно обслужване. ...
Бих искала да благодаря на директора на офис Южно Черноморие Динко Славов и на неговия екип. Г-н ...
Искам да благодаря на Bulgarian properties и целия екип и най вече на брокера Богдан Тончев за ...
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Последни Новини
Другите имотни перли, които привлякоха интереса на New York Times

19/Март/2019
profit.bg

Само преди броени дни New York Times представи луксозна къща в Бояна от портфолиото на BULGARIAN PROPERTIES, която предизвика огромен интерес и беше отразена от много български медии и дори беше показана на живо по една от националните телевизии. Вижте видеоматериала тук

Profit.bg ни попита кои са другите луксозни имоти, между които реномираната медия трябваше да избере своя фаворит... прочети повече

Последни регионални новини
Най-старият български град бе почетен като Европейска столица на културата

14/Януари/2019
Debati.bg

Пловдив, най-старият град в България, официално „встъпи в длъжност“ като Европейска столица на културата за 2019 година. 50 000 зрители се събраха на централния площад в града в събота, за да гледат откриващото шоу, наречено „Ние сме всички цветове“, в което на няколко сцени участваха към 1 500 местни и чуждестранни артисти.

Притиснат между планините Балкана и Родопите, вторият по ... прочети повече

Знаете ли, че?
Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник с рекорден брой участници - 7 400

04/Януари/2019
Bnr.bg

Рекорден брой участници ще се включат в 28-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва", който ще се проведе от 25 до 27 януари в Перник.

Към момента участие са заявили 121 сурвакарски и кукерски групи, от тях 17 от чужбина. Всяка следваща година интересът към фес... прочети повече