Възстановяване на имотния пазар в България

2014-08-29   |  DarikFinance.bg, 28.08.2014

Дълго след като се срина под натиска на глобалната криза в сектора на недвижимите имоти и след като цените паднаха с 30% под нивата им от 2008 г., жилищният пазар в България започва да се възстановява, пише The New York Times.

Данните от Националния статистически институт показват поскъпване на жилищата с 1.79% през първото тримесечие на 2014 г. в сравнение с предходната година, а през второто тримесечие ръстът на цените достигна 2%, коментира Полина Стойкова, Изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

В най-големите градове в страната, като столицата София и Пловдив, има най-голямо покачване на цените на жилищата, отчита тя.

Около 10 на сто от купувачите на българския пазар на имоти са чужденци, посочва Станислав Петров, мениджър продажби в "Селект".

Според него чуждестранните купувачи, повечето от които търсят ваканционни апартаменти или къщи, са склонни да инвестират край брега на Черно море и по-специално в градовете Варна и Бургас, следвани от ски курорти, като Пампорово и Боровец. Третата предпочитана дестинация е София, където и цените са по-високи.

Средната цена на жилищата в София през първото тримесечие на тази година достигна 753 евро за квадратен метър, докато във Варна беше 699 евро.

Чуждестранните купувачи търсят имоти на първа линия край плажа, които поради ограниченията за строеж са по-редки и по-скъпи.

Британските купувачи, които дадоха гориво за балона на цените в имотния сектор в България през 2000-2008 г., до голяма степен бяха заменени от руснаци, но сега, според Стойкова, се завръщат на българския пазар.

Руснаците продължават да са най-голямата група чуждестранни купувачи на жилища в България, но към тях се присъединяват инвеститори от Германия, Франция, Холандия, Белгия, Украйна, Скандинавските страни, САЩ, Канада, Австралия и Южна Африка.

През последните две години в България се наблюдава и нарастващ интерес от страна на купувачите от Близкия изток, от страни като Ливан, Обединените арабски емирства, Сирия и Пакистан. Повечето купувачи плащат в брой, отчита Петров.

  прочети повече статии

Сподели
Изгодни имоти в морските курорти
Купете собствен имот на морето и се радвайте на дългите и слънчеви летни дни! Атрактивни цени, започващи от 15 000 евро за обзаведено студио, които всеки може да си позволи. Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Изгодни имоти в Банско - най-добрите предложения само при нас!
Видяхте ли цените в Банско! Обзаведени студиа от 10 000 евро! Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който работи целогодишно. За собствено ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване