СТАТИИ

Възстановяване на имотния пазар в България

DarikFinance.bg, 28.08.2014

Дълго след като се срина под натиска на глобалната криза в сектора на недвижимите имоти и след като цените паднаха с 30% под нивата им от 2008 г., жилищният пазар в България започва да се възстановява, пише The New York Times.

Данните от Националния статистически институт показват поскъпване на жилищата с 1.79% през първото тримесечие на 2014 г. в сравнение с предходната година, а през второто тримесечие ръстът на цените достигна 2%, коментира Полина Стойкова, Изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

В най-големите градове в страната, като столицата София и Пловдив, има най-голямо покачване на цените на жилищата, отчита тя.

Около 10 на сто от купувачите на българския пазар на имоти са чужденци, посочва Станислав Петров, мениджър продажби в "Селект".

Според него чуждестранните купувачи, повечето от които търсят ваканционни апартаменти или къщи, са склонни да инвестират край брега на Черно море и по-специално в градовете Варна и Бургас, следвани от ски курорти, като Пампорово и Боровец. Третата предпочитана дестинация е София, където и цените са по-високи.

Средната цена на жилищата в София през първото тримесечие на тази година достигна 753 евро за квадратен метър, докато във Варна беше 699 евро.

Чуждестранните купувачи търсят имоти на първа линия край плажа, които поради ограниченията за строеж са по-редки и по-скъпи.

Британските купувачи, които дадоха гориво за балона на цените в имотния сектор в България през 2000-2008 г., до голяма степен бяха заменени от руснаци, но сега, според Стойкова, се завръщат на българския пазар.

Руснаците продължават да са най-голямата група чуждестранни купувачи на жилища в България, но към тях се присъединяват инвеститори от Германия, Франция, Холандия, Белгия, Украйна, Скандинавските страни, САЩ, Канада, Австралия и Южна Африка.

През последните две години в България се наблюдава и нарастващ интерес от страна на купувачите от Близкия изток, от страни като Ливан, Обединените арабски емирства, Сирия и Пакистан. Повечето купувачи плащат в брой, отчита Петров.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Искам да благодаря на мениджъра на компания BULGARIAN PROPERTIES - Ангел Соколов. При сключване на ...
Имам удоволствието да кооперирам с двама от вашите брокери - Никола Чолаков и Никола Атков. ...
Страхотни професионалисти. Осигуриха ми първокласно обслужване. Отделиха ми много време, като взеха ...
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Последни Новини
Ипотечните кредити са рекордно евтини

02/Януари/2019
Труд, 29.12.18, с.6

Ипотечните кредити са рекордно евтини, сочат данните на БНБ. През ноември средният годишен процент на разходите (ГПР), който включва лихвите и всички такси и комисионни, по жилищните заеми в евро намаля до 4,22%, при 4,30% през октомври. Левовите ипотечни кредити за домакинствата са още по-евтини като средният ГПР е 3,59%.

През ноември се понижават лихвите и таксите и по потребител... прочети повече

Последни регионални новини
ПЛОВДИВ ДЖАЗ ФЕСТ' 2018

22/Октомври/2018
http://www.visitplovdiv.com

Тази година Пловдив Джаз Фест ще се проведе от 31-ви октомври до 3 ноември като част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ и отново ще посрещне едни от най-забележителните световни джаз артисти.

По традиция концертите ще се случат в Дома на културата „Борис Христов“. За четвърти път в началото на ноември Пловдив ще бъде преобразен чрез музиката, благодар... прочети повече

Знаете ли, че?
Заемът - все по-предпочитан пред наема

25/Октомври/2018
http://profit.bg

Вечният въпрос – заем или наем? Или иначе казано – да живеем под наем или да изтеглим заем, с който да си купим жилище?

Погледнато от днешна гледна точка, заемът изглежда доста по-изгоден, но дали ситуацията ще продължи да е подобна и догодина, пък и след това?

Увеличав... прочети повече