Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

bTV Новините: Въпреки пандемията имотите у нас поскъпват

2020-12-10   |  btvnovinite.bg

В края на 2020 г. bTV потърси нашето мнение и актуални данни за това какво се случва на имотния пазар в София и страната. Вижте какво сподели в репортаж по темата, излъчен в централната емисия новини на bTV на 9.12.2020 г., Полина Стойкова - изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES. Вижте и имотът, който показа на наш клиент Иван Крумов, отговорен консултант по продажбите на жилища в комплекс Park View Residence.


Въпреки очакванията COVID кризата да намали цените на жилищата, тенденцията e за поскъпване. Най-сериозното поскъпване е в Пловдив с почти 5%, сочи анализ на Агенция за недвижими имоти. За София цените през третото тримесечие са били с 2,5%.

Във Варна и Бургас също около 2%.Броят на сключените сделки за годината, обаче, намалява. Спадът в столицата е с 5% спрямо миналата година. В страната сделките са намалели с 10%.

При наемите обаче картината е по-различна. Там цените намаляват значително с между 10 и 15%. В момента търсенето основно е за собствен дом, а не с цел след това жилището да се отдава под наем.

Милена Пастармаджиева търси по-голям апартамент за семейството си. "Имаме нужда от пространство. Трябва повече място особено когато човек има дете”, казва тя. Брокерите са изненадани от промяната в желанията на хората, които търсят нов дом. Дали заради работата от вкъщи, когато цялото семейство остава у дома, или пък не, все повече хора осъзнават, че жилището им е тясно.

"В последните месеци на преден план излязоха покупките за собствена нужда, по-голямо жилище с повече площ. Тристайните апартаменти вече изпревариха по брой обема на двустайните", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти.

От началото на годината до края на октомври банките са отпуснали почти 12 милиарда лева за жилищни кредити, като отчетеният ръст спрямо миналата година е почти 12%. Финансовите консултанти обаче отчитат, че въпреки скока в кредитирането банките са предпазливи при отпускането на заеми на хора с определени професии. Банките гледат поне 20% от цената на имота да е финансирана от купувача с негови лични средства.

Вижте репортажа:



Разгледайте нашите оферти от София

Вижте нашите оферти в Пловдив

Разгледайте обявите ни от Варна

Вижте офертите ни в Бургас




  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване