Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Британците отново с интерес към имоти у нас

2019-08-28   |  econ.bg

За 10 хил. британци България с нов дом – страната ни е сред най-популярните дестинации за поданиците на кралицата за купуване на имоти. Повечето британци са се сдобили с парцели и къщи у нас още в началото на този век, когато имотите бяха доста евтини

Сега интересът отново започва да расте. През 2019 г. България се завърна в топ 10 в класация на Aplaceinthesun на най-добрите страни за закупуване на имот в чужбина от британските граждани.

Това е добра новина, коментира Полина Стойкова, управляващ директор на българска компания за недвижими имоти, според която имотната индустрия в страната се е поучила от финансовата криза.

“По онова време пазарът беше много млад, но сега можем да прогнозираме тенденциите по-добре. Научихме, че устойчивото развитие ще дойде чрез инвестиции в имоти за собствено ползване или дългосрочни инвестиции, а не чрез спекулативни покупки с цел бърза препродажба. Банките са много по-консервативни в отпускането на ипотечни кредити, а законите за планирането сега са по-стриктни – наред с всичко останало са съсредоточени и върху височината на сградите и плътността на застрояването. Всичко това ще помогне на България да избегне грешки от миналото”, коментира пред „Труд“ Стойкова.

В годините на бума страната беше доста проучвана от британци и на пръв поглед във всяко село или ски курорт имаше британски купувач, привлечен от ниските цени и други удобства.

Въпреки че продажбите в селските райони са далеч по-малко в сравнение с лудите години, селата, заобиколени от девствена природа, които все пак са близо до морския бряг или до малък или голям град, в момента отново привличат интереса на британците, пише изданието.

Колкото до това как Брекзит ще засегне покупката на имоти от британски граждани в България, предстои да видим. Но каквото и да се случи интересът към имотите в България никога няма да изчезне, защото която и част от страната да погледнете, цените остават най-ниските Европа, заключава британското издание.

Велико Търново и малките селца около планинския град са много привлекателни за покупка на имот от британците. Старата средновековна столица има дълга история и е живописен университетски град, пише британският сайт Aplaceinthesun. Университетът във Велико Търново е вторият по големина в страната и предлага възможности за приходи от отдаване на жилища под наем на всеки, който купи имот в града. Цената на едностаен апартамент започва от 30 хил. евро.

Имоти в добро състояние, отдавани под наем на студенти по време на семестъра, носят приходи от наем до 400 евро на месец. Сходни възможности за отдаване на жилища под наем на студенти дават и други университетски градове в страната, сред които Пловдив, София и Варна, отбелязва сайтът.

Една трета от всички запитвания в агенциите за имоти във Велико Търново идват от британци. “Инвестициите в имоти в града са стабилни. Селските къщи не се купуват толкова с инвестиционна цел, въпреки че има потенциал за превръщането им в семейни хотели. Повечето селски къщи са подходящи за хора, които искат промяна в начина на живот”, казва Полина Стойкова.

Извън села като Елена, Балван, Ветринци и Мусина, на до 25 км от Велико Търново къщи, които се нуждаят от ремонт, могат да бъдат закупени за едва 10 хил. евро или дори за по-малко. Ремонтирани двустайни или тристайни къщи в добро състояние с голям двор може да бъдат намерени на цена от около 30 хил. евро, пише Aplaceinthesun.

Не само селата в северната част на България отново започват да привличат интереса на чуждестранни купувачи. Селата около Пловдив също са на радара на купувачите, пише британският сайт Aplaceinthesun. Пловдив, древен град, разположен на седем хълма, гордо пое ролята си на Европейска столица на културата през 2019 г. Важен римски град, той все още пази много исторически елементи, сред които Стария град с калдъръмените му улици и един от най-добрите амфитеатри в света, пише британският сайт.

Най-добрите оферти от района на Велико Търново

Вижте офертите ни ново строителство в Пловдив

Вижте офертите ни ново строителство във Варна

Обекти ново строителство в Бургас

Нашите предложения от гр. Стара Загора

Вижте топ офертите ни в морските курорти

  Още новини

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024
Медиите за нас
Как еврозоната ще промени имотния пазар у нас? Отговарят експертите

Имотният пазар в София, който е най-оживеният у нас, започна 2023 г. със спад на сделките от почти 14%, но през следващите две тримесечия успя да го ограничи до съответно 11,7% и 5,4 на сто. Това сочат изчисленията на база данните на Агенцията по вписванията. В цялата страна в края на миналата година са били изповядани 62 398 сделки, което е спад със 7,4 на сто на годишна база.

Как...

20 Февруари, 2024

Изпратете запитване