Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Строежът на жилища бележи сериозен ръст

2019-10-30   |  Труд, 29.10.2019, с. 19

Строителството на жилища нараства с бързи темпове. Това се дължи на увеличаващото се търсене на нови апартаменти и къщи в София и останалите големи градове на страната, а предприемачите се опитват да удовлетворят желанията на клиентите.

Издадените от общините разрешителни за строеж на жилищни сгради през второто тримесечие на годината нарастват с 27,6% спрямо предходното, броят на жилищата в тях - с 8%, а общата им застроена площ - с 4,4%, сочат данни на Националния статистически институт. За тримесечието кметствата са издали разрешителни за строеж на 1591 блока и къщи с 8456 жилища в тях и малко на 1 млн. кв.м разгъната застроена площ (РЗП), на 31 административни сгради/ офиси с 62 хил. кв.м РЗП и на 1168 други сгради с 588 хил. кв.м РЗП. Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на административни сгради се увеличават с 10,7%, макар че тяхната РЗП намалява със 7,8%.

При разрешителните за строеж на други сгради е регистрирано увеличение с 1,7%, а при общата им площ - с 5,1%. На годишна база издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са повече със 7,8%, броят на жилищата в тях - с 3,4%, а общата им застроена площ - с 5,4%.Броят на разрешителните за строеж на административни сгради намалява с 3,1 % на годишна база, но по-показателно за ситуацията на пазара е, че тяхната РЗП нараства значително - с 80,9%. Това показва, че предприемачите изграждат доста по-големи обекти, които са подходящи за компании с много служители. А именно при големите офиси има най-сериозен ръст в търсенето.

Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради през тримесечието са издадени в областите Пловдив - 263, София-столица - 237, Бургас - 147, Варна -145, и София-област - 122. Най-много жилища предстои да бъдат започнати в областите София-столица - 3646, Пловдив -1279, Варна - 868, Бургас - 445, и Кърджали - 336.Увеличават се не само разрешителните, а и реално започнатите жилищни сгради. През второто тримесечие на 2019 г. е започнал строежът на общо 1203 блока и къщи в цялата страна с общо 5650 жилища в тях и със 725 хил. кв.м застроена площ.

Започнало е и изграждането на 24 административни сгради/ офиси с близо 30 хил. кв.м РЗП и на 622 други сгради с 458 хил. кв.м РЗП.Спрямо предходното тримесечие започнатите жилищни сгради бележат сериозен ръст от 38,1%, жилищата в тях - с 26,1%, а общата им застроена площ - с 15,9%. При изгражданите административни сгради ръстът е 41,2%, но тяхната обща застроена площ е по-малко с 2,6%.На годишна база започнатите нови кооперации и къщи са повече с 6,6%, но жилищата в тях са по-малко с 8,8%, а разгънатата им застроена площ - с 10,7%. Броят на започнатите административни сгради намалява с 4%, но тяхната РЗП нараства с 14,6%, което отново потвърждава предпочитанията към по-големите офис сгради. Строителство на най-много нови сгради е започнало в областите: София-столица -272 жилищни, 5 административни и 28 други сгради; Пловдив - 155 жилищни, 3 административни и 71 други; София-област -120 жилищни и 33 други; Варна - 112 жилищни, 4 административни и 29 други; и Стара Загора - 75 жилищни и 58 други сгради.

Разнообразие от имоти ново строителство в столицата София

Вижте нашите предложения ново строителство в гр. Пловдив

Нови имоти за продажба и наем в морската столица Варна

Селекция жилища ново строителство в Бургас

Атрактивни оферти от Стара Загора

  Още новини

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024

Изпратете запитване