Строежът на жилища бележи сериозен ръст

2019-10-30   |  Труд, 29.10.2019, с. 19

Строителството на жилища нараства с бързи темпове. Това се дължи на увеличаващото се търсене на нови апартаменти и къщи в София и останалите големи градове на страната, а предприемачите се опитват да удовлетворят желанията на клиентите.

Издадените от общините разрешителни за строеж на жилищни сгради през второто тримесечие на годината нарастват с 27,6% спрямо предходното, броят на жилищата в тях - с 8%, а общата им застроена площ - с 4,4%, сочат данни на Националния статистически институт. За тримесечието кметствата са издали разрешителни за строеж на 1591 блока и къщи с 8456 жилища в тях и малко на 1 млн. кв.м разгъната застроена площ (РЗП), на 31 административни сгради/ офиси с 62 хил. кв.м РЗП и на 1168 други сгради с 588 хил. кв.м РЗП. Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на административни сгради се увеличават с 10,7%, макар че тяхната РЗП намалява със 7,8%.

При разрешителните за строеж на други сгради е регистрирано увеличение с 1,7%, а при общата им площ - с 5,1%. На годишна база издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са повече със 7,8%, броят на жилищата в тях - с 3,4%, а общата им застроена площ - с 5,4%.Броят на разрешителните за строеж на административни сгради намалява с 3,1 % на годишна база, но по-показателно за ситуацията на пазара е, че тяхната РЗП нараства значително - с 80,9%. Това показва, че предприемачите изграждат доста по-големи обекти, които са подходящи за компании с много служители. А именно при големите офиси има най-сериозен ръст в търсенето.

Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради през тримесечието са издадени в областите Пловдив - 263, София-столица - 237, Бургас - 147, Варна -145, и София-област - 122. Най-много жилища предстои да бъдат започнати в областите София-столица - 3646, Пловдив -1279, Варна - 868, Бургас - 445, и Кърджали - 336.Увеличават се не само разрешителните, а и реално започнатите жилищни сгради. През второто тримесечие на 2019 г. е започнал строежът на общо 1203 блока и къщи в цялата страна с общо 5650 жилища в тях и със 725 хил. кв.м застроена площ.

Започнало е и изграждането на 24 административни сгради/ офиси с близо 30 хил. кв.м РЗП и на 622 други сгради с 458 хил. кв.м РЗП.Спрямо предходното тримесечие започнатите жилищни сгради бележат сериозен ръст от 38,1%, жилищата в тях - с 26,1%, а общата им застроена площ - с 15,9%. При изгражданите административни сгради ръстът е 41,2%, но тяхната обща застроена площ е по-малко с 2,6%.На годишна база започнатите нови кооперации и къщи са повече с 6,6%, но жилищата в тях са по-малко с 8,8%, а разгънатата им застроена площ - с 10,7%. Броят на започнатите административни сгради намалява с 4%, но тяхната РЗП нараства с 14,6%, което отново потвърждава предпочитанията към по-големите офис сгради. Строителство на най-много нови сгради е започнало в областите: София-столица -272 жилищни, 5 административни и 28 други сгради; Пловдив - 155 жилищни, 3 административни и 71 други; София-област -120 жилищни и 33 други; Варна - 112 жилищни, 4 административни и 29 други; и Стара Загора - 75 жилищни и 58 други сгради.

Разнообразие от имоти ново строителство в столицата София

Вижте нашите предложения ново строителство в гр. Пловдив

Нови имоти за продажба и наем в морската столица Варна

Селекция жилища ново строителство в Бургас

Атрактивни оферти от Стара Загора

  Още новини

Сподели
Изгодни имоти в Банско - най-добрите предложения само при нас!
Видяхте ли цените в Банско! Обзаведени студиа от 10 000 евро! Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който работи целогодишно. За собствено ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
ново! Vitosha View - сграда F
Най-новата фаза на елитния комплекс Vitosha View в кв. Кръстова вада вече е с разрешение за строеж и строителството предстои да стартира до броени дни!

Изберете своя нов дом в емблематичен комплекс в София сега!
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Дневник.бг: Пазарът на имоти се завръща към живот

След като с въвеждането на извънредното положение пазарът на имоти бе поставен на пауза в началото на май той вече се връща към живота. В различна степен са възстановени активностите както на купувачите, така и на продавачите, но сега силната позиция е променена в сравнение с началото на март.

Цените се очаква да спаднат, но не и на имотите с добра локация и високо качество. След мн...

26 Май, 2020
Фирмени
Коронакризата имаше оздравителен ефект върху имотния пазар

"Не е ясно дали ще има скоро лекарство за коронавируса, но самата пандемия стана лекарство за пазара на недвижими имоти и накара всички да се замислят:

• Строителите да внимават с ценообразуването и с проектирането на новите си проекти
• Банките да имат по-високи изисквания към своите кредитополучатели
• Собствениците да осмислят добре на каква цена продават своите имо...

22 Май, 2020
Медиите за нас
Investor.bg: След коронавируса купувачите са в по-силната позиция на жилищния пазар у нас

Двата месеца на извънредно положение са променили коренно пазара, поставяйки купувачите в по-силна позиция, стана ясно по време на онлайн събитие, организирано от Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ).

„След въвеждането на извънредното положение пазарът замря за месец и половина, но от началото на май хората се активизираха, огледите вече не ги плашат, а брокерите и клиентите ...

22 Май, 2020
последни новини
Пазарни тенденции след извънредното положение

Постепенно се завръщаме към нормален ритъм на живот и заедно с всичко имотният пазар също се оживява и възвръща атрактивността си.

Ето какви тенденции наблюдаваме на старта на новия сезон:

🔵 Tехнологиите остават с нас, за да ни помагат и в новата реалност! В нея всички ще бъдем по-внимателни, по-рационални и ще продължаваме да вършим голяма част от нещата онл...

19 Май, 2020

Изпратете запитване