Строежът на жилища бележи сериозен ръст

2019-10-30   |  Труд, 29.10.2019, с. 19

Строителството на жилища нараства с бързи темпове. Това се дължи на увеличаващото се търсене на нови апартаменти и къщи в София и останалите големи градове на страната, а предприемачите се опитват да удовлетворят желанията на клиентите.

Издадените от общините разрешителни за строеж на жилищни сгради през второто тримесечие на годината нарастват с 27,6% спрямо предходното, броят на жилищата в тях - с 8%, а общата им застроена площ - с 4,4%, сочат данни на Националния статистически институт. За тримесечието кметствата са издали разрешителни за строеж на 1591 блока и къщи с 8456 жилища в тях и малко на 1 млн. кв.м разгъната застроена площ (РЗП), на 31 административни сгради/ офиси с 62 хил. кв.м РЗП и на 1168 други сгради с 588 хил. кв.м РЗП. Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на административни сгради се увеличават с 10,7%, макар че тяхната РЗП намалява със 7,8%.

При разрешителните за строеж на други сгради е регистрирано увеличение с 1,7%, а при общата им площ - с 5,1%. На годишна база издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са повече със 7,8%, броят на жилищата в тях - с 3,4%, а общата им застроена площ - с 5,4%.Броят на разрешителните за строеж на административни сгради намалява с 3,1 % на годишна база, но по-показателно за ситуацията на пазара е, че тяхната РЗП нараства значително - с 80,9%. Това показва, че предприемачите изграждат доста по-големи обекти, които са подходящи за компании с много служители. А именно при големите офиси има най-сериозен ръст в търсенето.

Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради през тримесечието са издадени в областите Пловдив - 263, София-столица - 237, Бургас - 147, Варна -145, и София-област - 122. Най-много жилища предстои да бъдат започнати в областите София-столица - 3646, Пловдив -1279, Варна - 868, Бургас - 445, и Кърджали - 336.Увеличават се не само разрешителните, а и реално започнатите жилищни сгради. През второто тримесечие на 2019 г. е започнал строежът на общо 1203 блока и къщи в цялата страна с общо 5650 жилища в тях и със 725 хил. кв.м застроена площ.

Започнало е и изграждането на 24 административни сгради/ офиси с близо 30 хил. кв.м РЗП и на 622 други сгради с 458 хил. кв.м РЗП.Спрямо предходното тримесечие започнатите жилищни сгради бележат сериозен ръст от 38,1%, жилищата в тях - с 26,1%, а общата им застроена площ - с 15,9%. При изгражданите административни сгради ръстът е 41,2%, но тяхната обща застроена площ е по-малко с 2,6%.На годишна база започнатите нови кооперации и къщи са повече с 6,6%, но жилищата в тях са по-малко с 8,8%, а разгънатата им застроена площ - с 10,7%. Броят на започнатите административни сгради намалява с 4%, но тяхната РЗП нараства с 14,6%, което отново потвърждава предпочитанията към по-големите офис сгради. Строителство на най-много нови сгради е започнало в областите: София-столица -272 жилищни, 5 административни и 28 други сгради; Пловдив - 155 жилищни, 3 административни и 71 други; София-област -120 жилищни и 33 други; Варна - 112 жилищни, 4 административни и 29 други; и Стара Загора - 75 жилищни и 58 други сгради.

Разнообразие от имоти ново строителство в столицата София

Вижте нашите предложения ново строителство в гр. Пловдив

Нови имоти за продажба и наем в морската столица Варна

Селекция жилища ново строителство в Бургас

Атрактивни оферти от Стара Загора

  Още новини

Сподели
Нова вълна морски оферти - 2019 г.!
Купете собствен имот на морето и се радвайте на дългите и слънчеви летни дни! Атрактивни цени, започващи от 15 000 евро за обзаведено студио, които всеки може да си позволи. Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Модера Резидънс - затворен комплекс със собствен парк
Комплексът е проектиран с идеята да отговори на потребността от градско жилище на съвременния човек с активен начин на живот. Той притежава отлично съчетание между качествено строителство, функционалност, спокойствие и сигурност.
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Bulgarian Properties: Няма балон на жилищния пазар в София, не се очаква спад на цените

Не може да се говори за балон на жилищния пазар в София, тъй като в този цикъл той е движен от фундаментални фактори като заетост, доходи, лихвени проценти и пр. Това каза Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова на 14.11.2019 г.

„2019 г. донесе така чаканата стабилност и успокояване на цените в София“, отбе...

15 Ноември, 2019
Медиите за нас
Как бул.”Витоша” се нареди до Шанз-Елизе в класация за най-скъпи улици?

Консултантът на BULGARIAN PROPERTIES по отдаване и продажби на офиси и търговски площи в София Цветан Кемеров участва в репортаж на NOVA TV за тенденциите при наемните нива на магазините по бул. Витоша. Вижте какво сподели той за магазините под наем на най-скъпата търговска улица в София.

---

Столичният булевард „Витоша” се изкачи на 46-то място в класация за най- ск...

15 Ноември, 2019
Медиите за нас
Полина Стойкова: Пазарът на жилища в България се успокоява

БНР се допита до изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова MRICS за актуалните тенденции и перспективите за развитие през следващата година на имотите в София и страната. Вижте какво сподели тя:

--

През 2019 г. пазарът на жилища в България започва да се успокоява след няколко поредни години на висок ръст на цените. Темпът на поскъпване вече е знач...

15 Ноември, 2019
Медиите за нас
Дневник: Имотният пазар в София тази година - стабилни цени и достъпни жилища

Отиващата си година на пазара на имоти в София се отличава със стабилни нива на цените, нараснали обеми на продажбите, исторически най-ниски лихви по заемите, стабилизиране на обема на ново строителство и по-умерено нарастване на новоиздадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради. Това отчитат анализаторите на "Бългериън пропъртис". Посочват и че вече се наблюдава по-умерено нарастване н...

13 Ноември, 2019

Изпратете запитване

<