Разрешеното жилищно строителство спада през третото тримесечие

2019-11-07   |  Investor.bg


Разрешенията за нови сгради са намалели с 1,7% на годишна основа, а жилищата в тях се свиват с 4,3%, сочат данни на НСИ

Издадените разрешения за строеж на нови жилищни сгради и на жилищата в тях забавят темпове през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година. Разгънатата им застроена площ (РЗП) също намалява на годишна основа, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Между юли и септември местните администрации са издали разрешения за строеж на 1630 жилищни сгради с 9018 жилища в тях и 1 110 322 кв. м РЗП. Спрямо същия период на миналата година разрешенията за строеж на нови жилищни сгради намаляват с 1,7%, а жилищата в тях – с 4,3%. Разгънатата им застроена площ също се свива - с 5,4%.

Спрямо предходното тримесечие обаче получилите разрешение за строеж жилищни сгради нарастват с 2,5%, ръст има и при жилищата (6,6%) и общата им застроена площ (3%).

Лидер по издадени разрешения за строеж на нови жилищни сгради през третото тримесечие е София-град с 263 и 3839 жилища в тях, следвана от Варна с 203 и 1385 жилища в тях и Пловдив със 187 и 859 жилища в тях. На дъното е Видин, където през третото тримесечие са издадени разрешения за строеж на едва пет жилищни сгради, следван от Враца с осем и Смолян и Търговище с по девет.

Повече и по-големи нови сгради в строеж

През третото тримесечие е започнал строежът на 1156 жилищни сгради със 7021 жилища в тях и 908 670 кв. м РЗП. Спрямо същия период на миналата година новостроящите се сгради се увеличават с 11,4%, а при жилищата в тях и разгънатата им застроена площ ръстът е още по-осезаем, съответно с 18,6% и 36,2%.

Спрямо предходното тримесечие броят на новозапочнатите жилищни гради намалява с 3,9%, но жилищата в тях и общата им площ растат съответно с 24,3% и 25,2%.

Лидер по започнати нови сгради е Пловдив с 200, като става въпрос за малки сгради с едва 542 жилища в тях. В София е започнало строителството на 198 жилищни сгради, но жилищата в тях са 2969. Във Варна новостроящите се жилищни сгради през третото тримесечие са 138 с 1082 жилища в тях.

През миналото тримесечие във Враца и Кюстендил няма новозапочнати жилищни сгради, а във Видин и Монтана е започнало строителството само на четири нови жилищни сгради.

Офис сградите - по-малко и по-малки

През третото тримесечие са издадени разрешителни за строеж на едва 23 административни и офис сгради с РЗП от 58 419 кв. м, като броят и площта им намаляват както на тримесечна, така и на годишна база. Спрямо същия период на миналата година разрешителните за строеж на офисни и административни сгради са с 37,8% по-малко, а спрямо второто тримесечие намалението е с 25,8%. РЗП на административните и офисните сгради се свива със 72,5% на годишна основа и с 6% на тримесечна.

Новоразрешеното офисно строителство е концентирирано в София и Варна с по пет сгради.

През миналото тримесечие е започнало строителството на 13 административни и офис сгради с РЗП от 12 301 кв. м. Спрямо предходното тримесечие броят на започнатите административни сгради и тяхната обща застроена площ регистрират спад от съответно 45,8% и 58,9%. В сравнение с третото тримесечие на миналата година броят на новостроящите се административни сгради намалява с 55,2%, а тяхната РЗП - с 84,9%. В София през периода е започнало строителството на три такива сгради.

Пловдив – лидер при другите сгради

През третото тримесечие са издадени разрешения за строеж на 1188 други сгради, в които влизат индустриалните имоти и складовете, с РЗП от 694 726 кв. м. Броят на другите сгради се увеличава с 1,7% спрямо второто тримесечие, а разгънатата им застроена площ расте с 18%. На годишна основа броят им намалява с 1,6%, но общата им площ се увеличава с 1,8%.

Изненадващ лидер по брой на издадените разрешения за строеж на други сгради през третото тримесечие е Стара Загора със 146, но става дума за малки обекти с обща площ от 36 507 кв. м. Пловдив далеч изпреварва останалите градове по обща площ на получилите разрешение други сгради със 121 777 кв. м. Хасково изпреварва София със 76 582 кв. м други сгради, които са получили разрешение за строеж през третото тримесечие. В столицата са издадени разрешения за 49 други сгради с РЗП от 72 671 кв. м.

Между юли и септември е започнало строителството на 666 други сгради с обща площ от 390 746 кв. м. Броят им е нараснал със 7,1% спрямо предходното тримесечие, докато площта им е намаляла с 14,7%. На годишна база броят на другите сгради расте с 4,4%, но общата им застроена площ е по-малко с 12,9%.

Лидер отново е Пловдив с 67 новозапочнати други сгради с обща площ от 80 920 кв. м. На второ място е София с 40 212 кв. м новозапочнати други сгради и Стара Загора с 33 802 кв. м.

Разнообразие от имоти ново строителство в столицата София

Вижте нашите предложения ново строителство в гр. Пловдив

Нови имоти за продажба и наем в морската столица Варна

Офиси под наем и за продажба в София и страната

Атрактивни оферти от Стара Загора

  Още новини

Сподели
Изгодни имоти в Банско - най-добрите предложения само при нас!
Видяхте ли цените в Банско! Обзаведени студиа от 10 000 евро! Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който работи целогодишно. За собствено ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
AMur Residence - луксозна сграда на ул. Мур, до бул. България
AMur Residence материализирала идеята за модерно градско жилище: луксозно изпълнение, функционалност и удобство, спокойствие и сигурност, зелена околна среда и комуникативно местоположение
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Списание Икономист: Увеличеното предлагане ще замрази цените през 2020 г.

ПРОГНОЗА: По-голямото предлагане на имоти в София ще замрази цените през 2020 г., смятат повечето брокерски агенции

Увеличено предлагане и замразяване на цените, дори леко намаление – това са преобладаващите прогнози за пазара на жилища догодина. Единични ръстове могат да дойдат от закъснялото изповядване на стари сделки, а надценените оферти видимо ще намалеят, смятат...

21 Ноември, 2019
Медиите за нас
Искам ново и по-хубаво жилище - анализ на Капитал за жилищния пазар в София

Времената, когато всичко поскъпваше и се продаваше, явно са останали в миналото. Такъв прочит прозира зад 7% ръст в цените на жилищата в София, регистриран от "Адрес недвижими имоти" и потвърден от Пощенска банка. Според представители на някои от големите агенции за имоти по време на дискусия на конференцията BalREc покачването не е масово, а зад него се крие преориентирането на купу...

19 Ноември, 2019
Медиите за нас
TV+: Надценени ли са жилищата в София?

Пазарът на жилища в София е силно надценен. Това сочи проучване, извършено от една от големите банки в страната. Какви са цените на имотите в София провери репортера нa TV+ Мая Георгиева, която се допита до изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова, както и до председателя на НСНИ Добромир Ганев.

Жилища с по-високи от реалните цена на пазара има. Това не се отр...

18 Ноември, 2019
Медиите за нас
Bulgarian Properties: Няма балон на жилищния пазар в София, не се очаква спад на цените

Не може да се говори за балон на жилищния пазар в София, тъй като в този цикъл той е движен от фундаментални фактори като заетост, доходи, лихвени проценти и пр. Това каза Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова на 14.11.2019 г.

„2019 г. донесе така чаканата стабилност и успокояване на цените в София“, отбе...

15 Ноември, 2019

Изпратете запитване