Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Капитал: Банско се връща на имотната писта

2019-12-12   |  Капитал, Градове, 06.12.2019, с. 53,54


Пазарът на недвижими имоти в Банско започна да се възстановява от срива през 2012 г. От две-три години сделките в най-големия български ски курорт се увеличават като брой, пазарът е оживен, преобладават български купувачи. Вече се наблюдава и ръст в средните цени, които бяха паднали до нива от около 350 евро на кв.м.

По данни на Агенцията по вписванията за деветмесечието на 2019 г. продажбите в община Разлог, към която е Банско, се увеличават с около 3.4% спрямо същия период на предходната - от 1215 на 1256. За сравнение, през 2017 г. те са били едва 1059. Някои агенции като Bulgarian Properties казват, че отчитат ръстове в сделките от 30% за 2018 г. и още 20% през 2019 г.

Предлагането на качествени имоти се изчерпва
"През 2019 г. по предварителни данни ще имаме около 10% ръст в цените на база на реално сключени сделки\", казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties. Обяснява го с нарастващото търсене и с изчерпващото се предлагане на качествени имоти заради фактическата липса на ново строителство в курортното градче. "Необходимо е обаче още време, докато се абсорбира съществуващото предлагане от годините на големия строителен бум", смята тя.

"Предлагането все още надвишава търсенето, което на практика обезсмисля инвестиционните намерения за ново строителство. Затова вторичният пазар е най-атрактивен и интересен в момента", потвърждават и от друга агенция в курорта.

Около 400 евро средна цена
Средната цена на реализираните продажби в Банско за деветмесечието на 2019 г. за първи път след 2012 г. достига около 400 евро на кв.м. За последното тримесечие тя дори е 415 евро на квадратен метър. А през всяко тримесечие на 2019 г. цените са по-високи от тези през предходните две, сочат данните на Bulgarian Properties.


Мила Качорина от имотна агенция в Банско смята, че имотният пазар в Банско за последните девет месеца е стабилен и без особени изменения в ценовия диапазон. Цените на апартаментите се движат в раниците 400-500 евро на кв.м. Търговските площи се продават на цени от от 600 до 1000 евро на кв.м според местоположението им. Земеделските терени са между 15 и 25 евро на кв.м, а средната цена на парцелите е 75 евро на кв.м.

През 2019 г. в Банско са активни всички сегменти на пазара, казва Полина Стойкова. Има търсене и на евтини студиа, често в по-отдалечени райони, и на среден клас жилища - обзаведени и близо до ски лифта, и на апартаменти в топ ваканционните комплекси, чиито цени често достигат и дори надвишават 750-800 евро на кв.м.

Жилища може да бъдат намерени и за около 200-220 евро на кв.м, но извън Банско, в прилежащите курортни зони, около голф игрището или към Разлог. Най-масовите сделки са на цени между 350 и 450 евро кв.м и това са най-вече обзаведени двустайни апартаменти в добре работещи комплекси, добавя тя.

Купувачите - предимно българи

От Bulgarian Properties потвърждават, че около 50% от покупките през последните години се реализират от българи. А картината на чуждестранните купувачи е много пъстра - британци, гърци, сърби, македонци, руснаци, украинци. Анализатори добавят, че в последно време огледи, а и сделки извършват също така граждани на Израел и Кувейт.

Все повече българи купуват апартаменти в Банско с цел инвестиция - заради ниските цени и нулевия риск от загуби при сделка на тези ценови нива.

Оживление и при наемите
Покупката на имот в Банско се превръща в потенциал за рента, потвърждава Мила Качорина. Според нея това е и обяснението за нарасналия интерес към комплексите от затворен тип - с басейни, СПА, зелени площи и атракции, добавя Мила Качорина. А Полина Стойкова добавя, че от две-три години Bulgarian Properties са активни на пазара на дългосрочни и сезонни наеми най-вече поради нарасналото търсене. Банско е в полезрението на т.нар. дигитални номади като място, на което водят интересен живот, общуват, забавляват се и срещат нови приятели, отбелязва тя.

Оптимизъм за бъдещето
Брокерите говорят с оптимизъм за бъдещето на имотния пазар в Банско. Популярността на курорта нарасна след домакинството на световното първенство по ски. Той е на удобна локалия. Условията за ски и хотелите са добри. Инфраструктурата се подобрява. Сезонът е дълъг. И най-вече наред със зимния туризъм в Банско се развива и летният.

Вижте нашите оферти в Банско

Разгледайте нашите имоти в планински курорти

  Още новини

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване