Какво се случи на офис пазара през 2019?

2019-12-18   |  Economy.bg

Компаниите от ИТ и аутсорсинг сектора продължават да са най-активни на офис пазара, като търсенето е фокусирано основно към офиси клас А. Това е една от водещите тенденции, които представители на консултантски и инвестиционни компании очертаха за изминаващата година. С какво още ще бъде запомнена 2019?

Верка Петрова, партньор, директор „Бизнес развитие“, Colliers International Bulgariа

Офертните наемни нива в столицата останаха стабилни


През 2019 г. търсенето на компаниите беше фокусирано върху офиси клас А. Пазарът в този сегмент на недвижимите имоти запази нивата си на търсене от 2018 г. За поредна година най-активните компании от страна на търсенето бяха от ИТ и аутсорсинг сектора. Офертните наемни нива при офиси клас А и В в столицата останаха стабилни. За клас А се запазиха съответно - идеален център 15 евро на кв.м, за широк център – 14 евро на кв.м и за периферните зони– 13 евро на кв.м. До края на годината не се очакват съществени промени.

Цветан Кемеров, консултант по отдаване на офис площи, Bulgarian Properties

Най-много се търсят офиси между 250-300 кв.м


Най-много се търсят офиси между 250-300 кв.м в сгради тип клас А. Най-активни са компаниите от ИТ сектора и сектора на електронната търговия. Нямаше особена промяна на наемните цените, по-скоро има запазване на ценовите нива от миналата година. В центъра те се движат между 14-16 евро/кв.м. В района на „Царигрдаско шосе“ цените се движат между 12-14 евро на кв.м, в „Халдилника“ и „Лозенец“ - 12,5-14 евро на кв.м, в „Дружба“ и района около летището 7-9 евро на кв.м.

Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“, CW Forton

Основната част от подписаните наемни договори са за разширения и премествания


Пазарът на офис площи запазва обичайните си нива на активност от последните пет години. Компаниите от IT сектора и центровете за изнесени услуги остават най-сериозен двигател с дял от малко над 50% от наетите площи за периода. Основната част от подписаните наемни договори са за разширения и премествания. Тъй като много от компаниите наемат площи още в етап на строителство, тези договори също заемат сериозна част от наемния пазар – 21% за деветмесечието.

Сред ключовите проекти, въведени в експлоатация през 2019 г., бяха първите две сгради от Garitage Park, Advance Business Center, втората част на Adora Business Center.

Към края на 2019 г. офертните наемни цени остават стабилни в диапазона 12-14 евро/кв. м за първокласни площи на големите булеварди, а за единични клас А сгради в центъра на София достигат 15 евро/кв. м. Средният дял на свободните площи за клас А и B офиси се движи в рамките на 9-9,5% с тенденция да надмине 10% през 2020 г.

Георги Попчев, пропърти мениджър, Lion’s Head Investments

Гъвкавостта при наемането на нови площи и възможността за разширения определяха решенията на наемателите при избора на офиси


В сградите, собственост на Lion’s Head Investments – „Полиграфия офис център“ и Мegapark, основните наематели са компании от IT и аутсорсинг сектора и финансовите услуги. През тази година гъвкавостта при наемането на нови площи, условията по договорите и възможността за разширения до голяма степен определяха решенията на наемателите при избора на офиси.

Британската финтех компания Tide е сред ключовите ни нови наематели през 2019. Платформата за бизнес банкиране нае близо 2000 кв. м в Megapark, за да събере всичките си служители и да разполага с достатъчно пространство за по-нататъшно разширяване на екипа си.

Стремежът към повишаването на качеството на работната среда пък бе една от причините за разширяването на Bosch Software Innovations в „Полиграфия офис център“. Софтуерната компания заемаше три етажа с обща площ 4 830 кв. м, като в края на 2019 г. към тях ще бъдат добавени още 869 кв. м.

Вижте нашите оферти за офиси под наем в София

Tоп оферти ново строителство в София

  Още новини

Сподели
AMur Residence - луксозна сграда на ул. Мур, до бул. България
AMur Residence материализирала идеята за модерно градско жилище: луксозно изпълнение, функционалност и удобство, спокойствие и сигурност, зелена околна среда и комуникативно местоположение
Вижте още
Изгодни имоти в Банско - най-добрите предложения само при нас!
Видяхте ли цените в Банско! Обзаведени студиа от 10 000 евро! Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който работи целогодишно. За собствено ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Жилищният пазар в България през 2020 г.: Купувачите ще властват

Стабилни цени, увеличаване на предлагането и доминация на купувачите – това ще бъдат някои от определящите характеристики на жилищния пазар у нас през 2020 г. Същевременно заради нарасналото предлагане продавачите трябва да бъдат внимателни при определянето на цената на жилището си, ако не искат то да се задържи твърде дълго на пазара и така да изгуби от стойността си.

Добрите макр...

24 Януари, 2020
последни новини
Банско се подготвя за Световната купа по ски

От 24 до 26 януари в Банско се събира елитът на алпийските ски в света. Като съорганизатор Община Банско се подготвя усилено, за да бъде гарантирано безпроблемно посрещане на хилядите гости и почитатели на ски спорта от целия свят.

Кметът на Банско Иван Кадев проведе среща с институциите, ангажирани с опазването на обществения ред и сигурност.

И по време...

23 Януари, 2020
последни новини
Купуването на имоти у нас е тенденция независимо от перспективи за света

"Ниските лихви по кредитите, огромното количество в банковата система и традиционно липсата на алтертиви за спеставания, които хората в България могат да имат и използват, водят интерес до това, че покупката в големите градове от години се превръща в тенденция, независимо какви са макроикономическите перспективи за света и Европа." Това каза Иван Велков от Международната федерация за недвижими имо...

23 Януари, 2020
последни новини
Почти 30 000 сделки с имоти в София през 2019-та година

Последното тримесечие на миналата година е било силно за сделките с имоти в големите градове у нас и в цялата страна, сочат данни на Агенцията по вписванията.

В София между октомври и декември миналата година са били сключени 9587 сделки с имоти, което е ръст с 5,2% спрямо същия период на предходната година. Това е и най-големият брой сделки в столицата през четвъртото тримесечие от...

17 Януари, 2020

Изпратете запитване