Контакти
0

Какво се случи на офис пазара през 2019?

2019-12-18   |  Economy.bg

Компаниите от ИТ и аутсорсинг сектора продължават да са най-активни на офис пазара, като търсенето е фокусирано основно към офиси клас А. Това е една от водещите тенденции, които представители на консултантски и инвестиционни компании очертаха за изминаващата година. С какво още ще бъде запомнена 2019?

Верка Петрова, партньор, директор „Бизнес развитие“, Colliers International Bulgariа

Офертните наемни нива в столицата останаха стабилни


През 2019 г. търсенето на компаниите беше фокусирано върху офиси клас А. Пазарът в този сегмент на недвижимите имоти запази нивата си на търсене от 2018 г. За поредна година най-активните компании от страна на търсенето бяха от ИТ и аутсорсинг сектора. Офертните наемни нива при офиси клас А и В в столицата останаха стабилни. За клас А се запазиха съответно - идеален център 15 евро на кв.м, за широк център – 14 евро на кв.м и за периферните зони– 13 евро на кв.м. До края на годината не се очакват съществени промени.

Цветан Кемеров, консултант по отдаване на офис площи, Bulgarian Properties

Най-много се търсят офиси между 250-300 кв.м


Най-много се търсят офиси между 250-300 кв.м в сгради тип клас А. Най-активни са компаниите от ИТ сектора и сектора на електронната търговия. Нямаше особена промяна на наемните цените, по-скоро има запазване на ценовите нива от миналата година. В центъра те се движат между 14-16 евро/кв.м. В района на „Царигрдаско шосе“ цените се движат между 12-14 евро на кв.м, в „Халдилника“ и „Лозенец“ - 12,5-14 евро на кв.м, в „Дружба“ и района около летището 7-9 евро на кв.м.

Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“, CW Forton

Основната част от подписаните наемни договори са за разширения и премествания


Пазарът на офис площи запазва обичайните си нива на активност от последните пет години. Компаниите от IT сектора и центровете за изнесени услуги остават най-сериозен двигател с дял от малко над 50% от наетите площи за периода. Основната част от подписаните наемни договори са за разширения и премествания. Тъй като много от компаниите наемат площи още в етап на строителство, тези договори също заемат сериозна част от наемния пазар – 21% за деветмесечието.

Сред ключовите проекти, въведени в експлоатация през 2019 г., бяха първите две сгради от Garitage Park, Advance Business Center, втората част на Adora Business Center.

Към края на 2019 г. офертните наемни цени остават стабилни в диапазона 12-14 евро/кв. м за първокласни площи на големите булеварди, а за единични клас А сгради в центъра на София достигат 15 евро/кв. м. Средният дял на свободните площи за клас А и B офиси се движи в рамките на 9-9,5% с тенденция да надмине 10% през 2020 г.

Георги Попчев, пропърти мениджър, Lion’s Head Investments

Гъвкавостта при наемането на нови площи и възможността за разширения определяха решенията на наемателите при избора на офиси


В сградите, собственост на Lion’s Head Investments – „Полиграфия офис център“ и Мegapark, основните наематели са компании от IT и аутсорсинг сектора и финансовите услуги. През тази година гъвкавостта при наемането на нови площи, условията по договорите и възможността за разширения до голяма степен определяха решенията на наемателите при избора на офиси.

Британската финтех компания Tide е сред ключовите ни нови наематели през 2019. Платформата за бизнес банкиране нае близо 2000 кв. м в Megapark, за да събере всичките си служители и да разполага с достатъчно пространство за по-нататъшно разширяване на екипа си.

Стремежът към повишаването на качеството на работната среда пък бе една от причините за разширяването на Bosch Software Innovations в „Полиграфия офис център“. Софтуерната компания заемаше три етажа с обща площ 4 830 кв. м, като в края на 2019 г. към тях ще бъдат добавени още 869 кв. м.

Вижте нашите оферти за офиси под наем в София

Tоп оферти ново строителство в София

  Още новини

Сподели
Borovets Gardens 2 - втора фаза на популярния комплекс
Почувствайте се у дома в Боровец! Изберете своя ваканционен дом във втората фаза на популярния комплекс BOROVETS GARDENS! Стартирало строителство, налични разнообразни апартаменти на атрактивни цени.
Вижте още
Изгодни имоти в Банско - най-добрите предложения само при нас!
Видяхте ли цените в Банско! Обзаведени студиа от 10 000 евро! Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който работи целогодишно. За собствено ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
24 часа: 30 на сто ръст в сделките с имоти в планинските курорти

През последните 25 години пазарът на ваканционни имоти у нас претърпя няколко много драматични обрата. В годините между 2002 и 2009 много българи и чужденци се бяха подвели по обещанията за доходност от такива имоти от порядъка на 10 и дори повече процента. Още с настъпването на световната криза този пазар претърпя драматичен спад и много проекти така и не можаха да бъдат довършени, ...

03 Август, 2020
последни новини
Акт 16 и последни налични жилища в хитовия комплекс AMur Residence

Луксозният жилищен комплекс AMur Residence в кв. Манастирски ливади вече е с акт 16.

Разположен в близост до бул. България - на тихата улица Мур, в проекта с реномиран изпълнител и качество без аналог все още се продават 3-стайни и 4-стайни апартаменти на цени, започващи от 89 000 евро.

За продажба на партера все още са налични два магазина, а в сградата...

24 Юли, 2020
последни новини
Сграда Царибродска - близо до метро и на цени от 936 евро/кв. м.

Ново, при това качествено строителство.
В близост до топ центъра на София, както и до метростанция, парк Света Троица, университет и всички останали градски удобства. Всичко това съчетава в себе си Сграда Царибродска в кв. Зона Б-18.

Проектът се реализира от инвестиционна фирма с дългогодишен опит, насочена към създаването на сгради, които се отличават с функцио...

14 Юли, 2020
Фирмени
BULGARIAN PROPERTIES получи награди за сайт, агенция и брокер на годината

BULGARIAN PROPERTIES обра овациите и се превърна в звездата на 5-тото издание на Годишните награди на imoti.net.


На бляскава церемония, която се състоя на 7.07.2020 г. в Sofia Event Center, имотният портал imoti.net отбеляза своята 20-та годишнина и раздаде награди на най-добрите агенции и професионалисти в сферата на недвижимите имоти.

%...

08 Юли, 2020

Изпратете запитване