Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Капитал: Пловдив е имотен пазар с потенциал

2020-01-08   |  Capital.bg

След няколко много силни години от началото на 2019 г. динамиката на имотния пазар в Пловдив се забавя. За деветте месеца на годината в града и областта са сключени 10 176 сделки за продажба по данни на Агенцията по вписванията. Така че за оставащите месеци пазарът едва ли ще достигне 2018 г. с нейните 16 118 покупко-продажби или 2017 г. с 15 949 сделки.

Данните за цените също потвърждават, че пазарът се успокоява. През второто тримесечие средната цена на жилищата в Пловдив е от порядъка на 766 евро на кв.м, което е 6% повече в сравнение със същия период на 2018 г. За сравнение - през 2018 г. ръстът е 16% по данни на Bulgarian Properties. Имотите в Пловдив обаче все още са чувствително по-ниски от тези в София (с около 30%) и във Варна и Бургас (с около 12%). Тази "ножица" предполага, че ще растат догонващо, и стимулира интерес за покупки с инвестиционна цел.

Покупките с инвестиционна цел

Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми
Купувачите с инвестиционна цел са основно българи - от чужбина и от околните селища, които търсят къде да вложат спестяванията си. За чуждестранни купувачи по-скоро се говори като за отделни случаи.

Като университетски град в Пловдив има развит пазар на дългосрочни наеми, особено активен около Медицинския университет. Наемните нива са стабилни. Те са от порядъка на 400 лева за двустаен апартамент и 600-650 лева за тристайно жилище по информация от Анна Димитрова, председател на УС на Националното сдружение "Недвижими имоти" – Пловдив.

По оценка на "Адрес" доходността от отдаване под наем на двустайно жилище на добра локация в града е около 4% на годишна база. А ръстът при цените спрямо втората половина на 2018 г. е около 7%, според агенцията - по-висок от тази в София. По данни на Bulgarian Properties доходността от подобни жилища е 6-7%.

Ефектът от столицата на културата

Това, че през 2019 г. Пловдив е Европейска столица на културата, рефлектира върху пазара година по-рано и отзвучава в началото на 2019 г. Изразява се в увеличени запитванията за покупка на имот с инвестиционна цел. По наблюдения на "Имотека Пловдив" към средата на годината сегментът се връща към нормалните си нива и вече не е толкова интензивен. Засиленият туристически интерес стимулира краткосрочното отдаване под наем, най-вече около арт квартала "Капана". Заедно с по-слабото предлагане в центъра това води до по-високи цени на жилищата в този район.

Високите цени в центъра на Пловдив пренасочват интереса към райони, близки до кв. "Христо Смирненски", Гребната база и съседния парк "Отдих и култура", а също и към южната част на града, където има гледка към Родопите. Новото строителство е в голям обем и е активно във всеки квартал на града. До края на 2019 г. се очаква да бъдат завършени множество нови проекти. За полугодието са издадени строителни разрешителни за 483 сгради при 849 за предишната година. Най-предпочитани за живеене са районите около широкия център - "Каменица" 1 и 2, "Съдийски квартал", "Кършияка" - в зоната около "Гранд хотел Пловдив", и "Мараша". В покрайнините на града цените на имотите са между 500 и 550 евро на кв.м.

Купуващите за живеене

Пловдив е сред най-бързо развиващите се региони в България. Градът привлича трудови мигранти от по-малките селища и различни чуждестранни фирми, които установяват бизнеса си в него. Затова е развито и търсене за собствено ползване. То идва основно от млади семейства със или без деца, между 30 и 40 години, със стабилни доходи около и над средните. Те предпочитат районите в периферията на града, които са по-спокойни. Имат високи критерии - към сградата, инфраструктура, обслужващи обекти, възможността за паркиране и др. На пазара преобладават покупките на двустайни апартаменти, но през 2019 г. се засилва интересът към тристайните.

По оценка на агенциите за недвижими имоти на този етап търсенето и предлагането в Пловдив са във временен баланс. Според някои – вече с лек превес на предлагането. Тъй като има избор, а и двете страни все още напасват очакванията си за цената, сделките се случват по-бавно. Оценката като цяло е, че пазарът все още не е разгърнал пълния си потенциал, но е въпрос на време и това да се случи.

Ново строителство в Пловдив

Богата селекция от оферти за продажба и под наем в Пловдив и района

  Още новини

Сподели
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване