В-к Труд: Ново или старо строителство?

2020-01-14   |  Труд, 14.01.2020, с. 19

Строителството на нови жилищни сгради се развива с бурни темпове, особено в големите градове на страната. Затова при избора на нов дом винаги стои въпросът - старо или ново строителство. Редица плюсове и минуси имат както новите сгради, така и старите жилища. Някои купувачи държат на новото строителство, а за други по-важна е локацията на дома и наличието на места за паркиране и спирка на метрото, като няма значение дали сградата е нова или стара.

Новото строителство има доста повече плюсове, смята Полина Стойкова, управляващ директор на компания за недвижими имоти. "То е изградено по нови стандарти и с модерни материали и технологии, отговарящи на най-съвременните изисквания за комфорт, качество и устойчивост", коментира тя. Ако се спрете на имот в ранен етап на строителството, ще имате възможност за по-голям избор на етаж и разположение на апартамента, както и за някои изменения на вътрешното разпределение на стаите, в зависимост от възможностите за това. Новото строителство позволява и покупка на няколко жилища в един блок с цел по-лесно менажиране при отдаване под наем или настаняване в съседни апартаменти на близки и приятели.

Новите сгради са по-приветливи на външен вид и грабват окото на купувача. Но и старите сгради имат предимства. Според Полина Стойкова "бързото нанасяне в готово и често дори обзаведено жилище" е основният плюс на старите имоти. Друго предимство на старите сгради е по-голям избор на район, в който да живеете, включително такъв с ограничено предлагане на ново строителство. В някои престижни райони в центъра на София няма възможност за вдигане на нови кооперации, и ако искате да живеете там ще трябва да купите имот в стара сграда.

Най-много плюсове имат имотите на етап "в строеж", смята Антон Андонов, изпълнителен директор на компания на недвижими имоти. Най-важното им предимство е цената. Имотите в строеж често се предлагат на доста по-ниски цени от вече завършените. При тях не можете да се нанесете веднага, но пък има по-голям избор като може да бъде договорите изгодна схема за плащане. При покупка на етап "в строеж" има възможност за обединяване на жилища, така че да се получи значително по-голям апартамент.

Според експертите обаче и сградите "в строеж" имат минуси - възможност за разминаване между очакванията на клиента и реалното изпълнение на обекта, както и риск обектът да не бъде завършен или пуснат в експлоатация в предварително обявения срок. Затова при покупка на имот "в строеж" трябва да се прецени дали инвеститорът заслужава доверие.

Високото качество на материалите, които са несравними с тези от преди 50 г., както и технологиите, по които се строи днес, правят новите имоти доста по-сигурни за обитаване. Новата сграда често означава и по-висока стойност на инвестицията ни в бъдеще. Възможността за избор на гараж или паркомясто при покупка на жилище в нова сграда, също не бива да се подценява при избора на имот, смята Антон Андонов.

"Новите сгради се строят с по-високи стандарти за сеизмична устойчивост", казва Добромир Ганев, председател на УС на Национално сдружение Недвижими имоти. Според него съвременният дизайн и качество на строителството са сред основните плюсове на новите имоти. Новодомците ще ползват и нов асансьор без страх, че ще се развали, отлични общи части и висока енергийна ефективност. Имотите в новите сгради често се предлагат с 10 г. гаранционен срок.

Недостатъците на новото строителство са таксите за управление, които понякога са високи, а също и калкулацията на общите части в продаваемата площ, които клиентът плаща при покупката. Необходимостта от ремонт, старите водопроводни и електрически инсталации, както и по-ниските стандарти за сеизмична устойчивост са основните недостатъци на старите имоти, смята Добромир Ганев.

Ново строителство в София

Новопостроени жилища в културната столица Пловдив

Ново строителство във Варна

Ново строителство в Бургас


  Още новини

Сподели
Park View Residence - комплекс в централен район близо до метро
Отлични цени, напредващо строителство и спиращи дъха гледки от високите етажи - всичко това ще намерите в Park View Residence! Комплексът се строи в кв. Банишора. Главен изпълнител: ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ. Налично банково финансиране при 10% самоучастие.
Вижте още
Borovets Gardens 2 - втора фаза на популярния комплекс
Почувствайте се у дома в Боровец! Изберете своя ваканционен дом във втората фаза на популярния комплекс BOROVETS GARDENS! Стартирало строителство, налични разнообразни апартаменти на атрактивни цени.
Вижте още

Още Новини

последни новини
Почти 30 000 сделки с имоти в София през 2019-та година

Последното тримесечие на миналата година е било силно за сделките с имоти в големите градове у нас и в цялата страна, сочат данни на Агенцията по вписванията.

В София между октомври и декември миналата година са били сключени 9587 сделки с имоти, което е ръст с 5,2% спрямо същия период на предходната година. Това е и най-големият брой сделки в столицата през четвъртото тримесечие от...

17 Януари, 2020
Медиите за нас
Не се очаква промяна на цените на недвижимите имоти през 2020 г.

Пазарът на недвижимите имоти отбеляза динамичен край на 2019 г. и силно начало на 2020 г. Това сочат обзорните анализи на водещи компании в сферата. Равносметката за изминалата година е стабилен жилищен сегмент с повече реализирани продажби спрямо предходната, ръст на инвестициите в офиси и логистични обекти, недостиг на нови площи в търговските центрове и висока наемна активност, ка...

17 Януари, 2020
последни новини
Как се промениха недвижимите имоти през последните десет години?

Едно десетилетие, особено в дигиталната ера, означава цял един живот назад. През 2010 г. тъкмо се беше появил първият iPad. Световната финансова криза все още не беше отшумяла. Най-доходоносният филм за годината беше „Играта на играчките“ 3.

През последните десет години настъпиха някои големи промени. Автономни автомобили са на пътищата, а дронове летят в небето. Офисите са с изоби...

15 Януари, 2020
Медиите за нас
В-к Труд: Ново или старо строителство?

Строителството на нови жилищни сгради се развива с бурни темпове, особено в големите градове на страната. Затова при избора на нов дом винаги стои въпросът - старо или ново строителство. Редица плюсове и минуси имат както новите сгради, така и старите жилища. Някои купувачи държат на новото строителство, а за други по-важна е локацията на дома и наличието на места за паркиране и спирка на метрото,...

14 Януари, 2020

Изпратете запитване