В-к Труд: Ново или старо строителство?

2020-01-14   |  Труд, 14.01.2020, с. 19

Строителството на нови жилищни сгради се развива с бурни темпове, особено в големите градове на страната. Затова при избора на нов дом винаги стои въпросът - старо или ново строителство. Редица плюсове и минуси имат както новите сгради, така и старите жилища. Някои купувачи държат на новото строителство, а за други по-важна е локацията на дома и наличието на места за паркиране и спирка на метрото, като няма значение дали сградата е нова или стара.

Новото строителство има доста повече плюсове, смята Полина Стойкова, управляващ директор на компания за недвижими имоти. "То е изградено по нови стандарти и с модерни материали и технологии, отговарящи на най-съвременните изисквания за комфорт, качество и устойчивост", коментира тя. Ако се спрете на имот в ранен етап на строителството, ще имате възможност за по-голям избор на етаж и разположение на апартамента, както и за някои изменения на вътрешното разпределение на стаите, в зависимост от възможностите за това. Новото строителство позволява и покупка на няколко жилища в един блок с цел по-лесно менажиране при отдаване под наем или настаняване в съседни апартаменти на близки и приятели.

Новите сгради са по-приветливи на външен вид и грабват окото на купувача. Но и старите сгради имат предимства. Според Полина Стойкова "бързото нанасяне в готово и често дори обзаведено жилище" е основният плюс на старите имоти. Друго предимство на старите сгради е по-голям избор на район, в който да живеете, включително такъв с ограничено предлагане на ново строителство. В някои престижни райони в центъра на София няма възможност за вдигане на нови кооперации, и ако искате да живеете там ще трябва да купите имот в стара сграда.

Най-много плюсове имат имотите на етап "в строеж", смята Антон Андонов, изпълнителен директор на компания на недвижими имоти. Най-важното им предимство е цената. Имотите в строеж често се предлагат на доста по-ниски цени от вече завършените. При тях не можете да се нанесете веднага, но пък има по-голям избор като може да бъде договорите изгодна схема за плащане. При покупка на етап "в строеж" има възможност за обединяване на жилища, така че да се получи значително по-голям апартамент.

Според експертите обаче и сградите "в строеж" имат минуси - възможност за разминаване между очакванията на клиента и реалното изпълнение на обекта, както и риск обектът да не бъде завършен или пуснат в експлоатация в предварително обявения срок. Затова при покупка на имот "в строеж" трябва да се прецени дали инвеститорът заслужава доверие.

Високото качество на материалите, които са несравними с тези от преди 50 г., както и технологиите, по които се строи днес, правят новите имоти доста по-сигурни за обитаване. Новата сграда често означава и по-висока стойност на инвестицията ни в бъдеще. Възможността за избор на гараж или паркомясто при покупка на жилище в нова сграда, също не бива да се подценява при избора на имот, смята Антон Андонов.

"Новите сгради се строят с по-високи стандарти за сеизмична устойчивост", казва Добромир Ганев, председател на УС на Национално сдружение Недвижими имоти. Според него съвременният дизайн и качество на строителството са сред основните плюсове на новите имоти. Новодомците ще ползват и нов асансьор без страх, че ще се развали, отлични общи части и висока енергийна ефективност. Имотите в новите сгради често се предлагат с 10 г. гаранционен срок.

Недостатъците на новото строителство са таксите за управление, които понякога са високи, а също и калкулацията на общите части в продаваемата площ, които клиентът плаща при покупката. Необходимостта от ремонт, старите водопроводни и електрически инсталации, както и по-ниските стандарти за сеизмична устойчивост са основните недостатъци на старите имоти, смята Добромир Ганев.

Ново строителство в София

Новопостроени жилища в културната столица Пловдив

Ново строителство във Варна

Ново строителство в Бургас


  Още новини

Сподели
Заповядайте на видео оглед!
При нас ще намерите хиляди имоти с видео клип, разположени в цялата страна. Не губете време, разгледайте ги още сега - на телефон, лаптоп или таблет, в удобно време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Заповядайте на видео огледи с BULGARIAN PROPERTIES!
Вижте още
Модера Резидънс - затворен комплекс със собствен парк
Комплексът е проектиран с идеята да отговори на потребността от градско жилище на съвременния човек с активен начин на живот. Той притежава отлично съчетание между качествено строителство, функционалност, спокойствие и сигурност.
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Как COVID-19 се отразява на пазара на имоти в България?

Намаля ли търсенето и предлагането, правят ли се в момента огледи и по какъв начин, има ли корекции в цените, кои са най-засегнатите сегменти? Какви ще са последиците?

За Economy.bg коментира Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на Bulgarian Properties:

Няма сфера в живота, която да не е засегната от настоящото извънредно положение и недвижимите имоти не правя...

25 Март, 2020
Медиите за нас
Готови ли са агенциите за недвижими имоти у нас да преминат към виртуален режим?

Пандемията от коронавирус, която достигна преди повече от седмица и до нашата страна и принуди правителството да вземе извънредни мерки за овладяването на разпространението на заразата, е изпитание и за пазара на недвижими имоти. В момент, когато хората все повече ограничават контактите си в очакване на отминаването на пандемията, огледите на място са почти невъзможни. Национално сдружение Недвижи...

19 Март, 2020
Фирмени
Пренасяме основната си дейност онлайн

Ситуацията изисква да пренесем основната част от дейността си онлайн и да ползваме всички възможности на съвременните технологии - нещо, в което ние като компания винаги сме били силни и сме подготвени да се справим по най-добрия начин!

BULGARIAN PROPERTIES е една стъпка напред и ви предлагаме да се възползвате от следните наши онлайн услуги:

🔵 Посетете имоти ...

17 Март, 2020
Фирмени
Огледи на имоти по време на социално дистанциране

Уважаеми клиенти,

Извънредните ситуации изискват извънредни мерки и от всички нас зависи да преодолеем трудностите по-бързо и да продължим напред.

Ние от BULGARIAN PROPERTIES сме убедени, че ще се справим, като останем спокойни у дома. Защото у дома е най-хубаво - може да се забавляваме цялото семейство заедно и да се възползваме от дигиталните възможности, които има...

14 Март, 2020

Изпратете запитване