Как се промениха недвижимите имоти през последните десет години?

2020-01-15   |  Investor.bg

Едно десетилетие, особено в дигиталната ера, означава цял един живот назад. През 2010 г. тъкмо се беше появил първият iPad. Световната финансова криза все още не беше отшумяла. Най-доходоносният филм за годината беше „Играта на играчките“ 3.

През последните десет години настъпиха някои големи промени. Автономни автомобили са на пътищата, а дронове летят в небето. Офисите са с изобилни удобства. Стандартът на живот в градовете се повишава. Доставките в същия ден са новото бойно поле за онлайн пазаруването, като променят света на търговията на дребно.

Някои неща, които обаче изобщо не се промениха, са изненадващи. Мислел ли е някой, че количествените облекчения все още ще са в сила?

С навлизането в новото десетилетие консултантската компания JLL изброява най-ярките развития през изминалите десет години, които са оказали трайно въздействие върху недвижимите имоти.

Технологиите са по-дълбоко интегрирани в живота ни

През 2010 г. беше хубаво да имаме технологично устройство. Сега това е задължително. „Възходът на iPad е символ на бързото напредване на технологиите и въздействието им върху начина на работа на хората“, коментира Андрю Балантайн, ръководител на изследванията в австралийския клон на JLL.

Той създаде култура на „винаги на разположение“, при която границите между дигиталния свят и истинския живот стават все по-размити.

„Технологиите промениха най-много правилата на играта“, коментира Амбър Скиада, старши директор на отдел „Изследвания и стратегия“ на JLL в Калифорния. „Направихме преход от телефони с капачета към смартфони, а сега всички имат интернет в ръката си. Начинът, по който живеем и работим е толкова повлиян от този малък напредък, че той революционизира комуникациите, пътуванията, финансите и пазаруването“, допълва Скиада.

Очакваме повече от работното място

Преди десет години работните места бяха свързани с цената на всеки квадратен метър. Оттогава хората станаха много по-голяма част от уравнението.

„Последните десет години бяха съсредоточени върху консюмеризацията на недвижимите имоти“, казва Том Карол, ръководител на корпоративните изследвания за Великобритания и Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в JLL.

„Работните места възприемат мисленето на местата за настаняване. Виждаме, че все повече компании от широк кръг сектори, не само технологичния, преосмислят из основи проектирането, управлението и инвестициите в офис пространството си“, допълва той.

Участниците в индустрията осъзнават, че офисите „не могат да оцелеят като продукт от миналото. Нови услуги, създаване на общност, места за оставяне на колела. Инвеститорите правят всичко това, за да помогнат на клиентите си да задържат талантливите служители”, казва Роб Сюуел, ръководител на инвестициите в офиси в австралийския клон на JLL.

Пазаруваме различно

Промяната от физически магазини към онлайн пазаруване и доставки пренаписа правилата в търговията на дребно.

„Потребителите предпочитат да взаимодействат с търговците на дребно чрез множество канали, когато и където им е удобно и това усложни още повече търговията на дребно“, коментира Тиард Мартинус, ръководител на изследванията на търговските площи за Близкия изток, Европа и Африка в JLL.

„Физическите търговски площи остават важни и все повече са свързани с предоставянето на интерактивни преживявания, но големи търговци на дребно на повечето зрели пазари за търговски площи избират по-малки пространства и се съсредоточават върху локацията на магазина“, допълва той.

Повече хора живеят в жилища под наем на големи собственици

Тъй като хората се стичат към градовете, животът в града става по-скъп и тласка все повече хора към жилища под наем. И вместо да наемат имот от местни собственици, професионално управляваните многофамилни жилищни сгради набират популярност.

„Преди десет години нямаше особени признаци, че професионално управляваният сектор на жилищата под наем има такъв потенциал“, казва Ник Уитън, ръководител на отдел „Жилищни изследвания и стратегия“ в JLL. „Но след като преполовихме миналото десетилетие, това се промени, тъй като големи институции потърсиха възможности отвъд сектора на бизнес имотите и търсенето на апартаменти под наем нарасна в резултат на ръста на цените на жилищата“, допълва той.

Финансовата криза отмина, но не е забравена

През 2010 г. беше ясно, че световната финансова криза ще промени финансовите пазари и политики. Но краткосрочните промени се превърнаха в дългосрочни стратегии.

„Задействаните мерки през 2009 и 2010 г. като ултра ниските лихви продължават да са валидни и днес, така че някои аспекти не се промениха особено“, отбелязва Дейвид Риа, главен икономист за Европа, Близкия изток и Африка в JLL.

„Неконвенционални политически мерки като количествените облекчения, започнати през 2009 г. във Великобритания и през 2015 г. в еврозоната, остават в сила и съставляват най-голямата промяна на паричната политика през последните десет години. Ръководителите навлязоха дори още повече на неконвенционална територия. Преди десет години никой не вярваше, че ЕЦБ може да въведе отрицателни лихви. Днес те са норма“, допълва Риа.

Инвестициите в бизнес имоти са по-популярни

Тъй като инвеститорите търсят доходност на фона на ниските лихви, бизнес имотите се превръщат в традиционен клас активи.

„Държавните фондове и глобалните пенсионни фондове увеличиха инвестициите си в имоти и инфраструктура. Дефанзивните характеристики и приходите въз основа на договор стават все по-ценени в среда на ниски лихви“, коментира Балантайн.

По-голямата прозрачност помага за привличането на „много по-разнообразен капитал, отколкото преди“, казва Мат Ричардс, ръководител на отдел „Капиталови пазари в ЕМЕА“ в JLL. „Това дава на инвеститорите по-голяма представа за това как се представя капиталът им“, допълва той.

Складовете са горещи имоти

Тъй като все повече хора пазаруват онлайн, складовете са много търсени, а дейността им все повече разчита на технологиите.

„Складовете отново станаха модерни за логистиката от последна миля“, казва Тони Лилиано, главен изпълнителен директор на отдел „Капиталови пазари, индустриални и логистични имоти“ в австралийския клон на JLL. „Големите компании сега търсят складове, които включват автоматизация, тъй като се стремят да отговорят на растящите очаквания на потребителите за времето за доставка“, допълва той.

Имоти ново строителство в столицата София и цялата страна

Разннобразни оферти за офиси за продажба и под наем

Складови площи на територията на страната

Селекция от магазини за продажба и под наем

  Още новини

Сподели
Изгодни имоти в морските курорти
Купете собствен имот на морето и се радвайте на дългите и слънчеви летни дни! Атрактивни цени, започващи от 15 000 евро за обзаведено студио, които всеки може да си позволи. Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
AMur Residence - луксозна сграда на ул. Мур, до бул. България
AMur Residence материализирала идеята за модерно градско жилище: луксозно изпълнение, функционалност и удобство, спокойствие и сигурност, зелена околна среда и комуникативно местоположение
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Жилищният пазар в България през 2020 г.: Купувачите ще властват

Стабилни цени, увеличаване на предлагането и доминация на купувачите – това ще бъдат някои от определящите характеристики на жилищния пазар у нас през 2020 г. Същевременно заради нарасналото предлагане продавачите трябва да бъдат внимателни при определянето на цената на жилището си, ако не искат то да се задържи твърде дълго на пазара и така да изгуби от стойността си.

Добрите макр...

24 Януари, 2020
последни новини
Банско се подготвя за Световната купа по ски

От 24 до 26 януари в Банско се събира елитът на алпийските ски в света. Като съорганизатор Община Банско се подготвя усилено, за да бъде гарантирано безпроблемно посрещане на хилядите гости и почитатели на ски спорта от целия свят.

Кметът на Банско Иван Кадев проведе среща с институциите, ангажирани с опазването на обществения ред и сигурност.

И по време...

23 Януари, 2020
последни новини
Купуването на имоти у нас е тенденция независимо от перспективи за света

"Ниските лихви по кредитите, огромното количество в банковата система и традиционно липсата на алтертиви за спеставания, които хората в България могат да имат и използват, водят интерес до това, че покупката в големите градове от години се превръща в тенденция, независимо какви са макроикономическите перспективи за света и Европа." Това каза Иван Велков от Международната федерация за недвижими имо...

23 Януари, 2020
последни новини
Почти 30 000 сделки с имоти в София през 2019-та година

Последното тримесечие на миналата година е било силно за сделките с имоти в големите градове у нас и в цялата страна, сочат данни на Агенцията по вписванията.

В София между октомври и декември миналата година са били сключени 9587 сделки с имоти, което е ръст с 5,2% спрямо същия период на предходната година. Това е и най-големият брой сделки в столицата през четвъртото тримесечие от...

17 Януари, 2020

Изпратете запитване