Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Строителството на близо 9000 жилища е започнало в София през 2019 г.

2020-02-05   |  Investor.bg

Строителството на близо 9000 жилища (8942) е започнало в София през миналата година, а общата им разгъната застроена площ (РЗП) е малко над 1 млн. кв. м, показват изчисления на Investor.bg на база данните на Националния статистически институт (НСИ).

Равнището им се запазва почти непроменено спрямо 2018 г., когато е започнало строителството 9180 жилища с обща РЗП от малко над 1 млн. кв. м. Общо през миналата година в столицата е започнало строителството на 757 жилищни сгради спрямо 671 година по-рано.

Варна изпреварва Пловдив по ново жилищно строителство с новозапочнати 3718 жилища с обща РЗП от 513,5 хил. кв. м. Това е ръст със съответно 15,8% и 15,3% спрямо 2018 г. В морската столица през миналата година е започнало строителството на общо 471 жилищни сгради, показват данните на НСИ.

Пловдив е останал трети по големина център на новото жилищно строителство у нас през миналата година, като то чувствително е забавило темпове в сравнение с 2018 г. Общо в града е започнало строителството 1927 жилища с РЗП около 250 хил. кв. м. Това е спад със съответно 31,5% и 27,1% спрямо 2018 г.

В Бургас миналата година е започнало строителството на 1829 жилища с обща РЗП от 241,5 хил. кв. м. Както броят, така и площта им намаляват спрямо 2018 г. със съответно 36,3% и 7,3%.

Новозапочнатите жилища в цялата страна през миналата година са били близо 23 хил с РЗП от близо 3 млн. кв. м. Техният брой и площта им се увеличават спрямо съответно 22 173 жилища с РЗП от 2,7 млн. кв. м през 2018 г.

Забавяне на офис строителството

Чувствително забавяне на строителството на офиси през 2019 г., отчита националната статистика. Миналата година в страната е започнало изграждането на 65 офис сгради с обща площ от 30 743 кв. м. Както броят им, така и разгънатата им застроена площ се свиват съответно с 27,7% и 79,2%, показват данните на НСИ.

13 от новозапочнатите офис сгради през миналата година са се намирали в София, а общата им площ е била близо 75 хил. кв. м. За сравнение, през 2018 г. в столицата е започнало строителството на 34 офис сгради с обща площ от около 116 хил. кв. м.

Пловдив – център на новото строителство на индустриални имоти

Пловдив изпреварва София по брой и обща площ на новозапочнатите други сгради (складове и индустриални имоти) през 2019 г. В Града под тепетата миналата година е започнало строителството на 326 други сгради с РЗП от 390 хил. кв. м. Макар че броят им намалява спрямо година по-рано, общата им площ остава почти непроменена, показват данните на НСИ.

София е на второ място с новозапочнати 129 други сгради с обща площ от 211,5 хил. кв. м. Броят и площта им леко се увеличават спрямо 2018 г., когато е започнало строителството на 120 други сгради с РЗП от малко над 188 хил. кв. м.

Общо в страната през миналата година е започнало строителството на 2546 други сгради с площ от около 1,8 млн. кв. м, като броят и площта им намаляват съответно с 15,2% и 0,25%.

Ново строителство в София

Новопостроени жилища в културната столица Пловдив

Ново строителство във Варна

Ново строителство в Бургас

Разннобразни оферти за офиси за продажба и под наем



  Още новини

Сподели
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване