В-к 24 часа: София е сред градовете с най-висока доходност от наеми на имоти

2020-02-24   |  24 часа, 24.02.2020, с. 10


Средната годишна доходност от отдаване на жилищни имоти под наем в София в момента е към 5,9% по данни на най-големите агенции. Това поставя столицата на едно от челните места в света.

Миналата седмица глобалната консултантска компания Savills оповести топ 26 на градовете в света, в които може да се печели най-много от имоти, като София не е включена в нея. Сравнението показва, че на първите три места са Лос Анджелис, Москва и Кейптаун, където средната годишна доходност е съответно 5,5, 5 и 4,7%, и по-малко от тази в София.

Последните позиции са заети от големи градове като Сидни, Хонконг и други, където годишната доходност е 2% и по-ниска. В София средната стойност на двустаен апартамент е около 70 хиляди евро и ако се даде под наем, годишната доходност е повече от 6%.

Най-висока е при едностайните апартаменти -7,45%. При тристайните и многостайните средната доходност в София в момента е 5,9%, а при мезо-нетите - 5,18.

Причината за тези съотношения е, че силното търсене на по-големи жилища доведе до изпреварващ ръст в цените им, откъдето съотношението между покупната цена и това, което собственикът може да изкара от отдаването под наем на такова жилище, става по-неблагоприятна.

Трябва да се има предвид, че купуването на жилище сега ще означава инвестиция на определена сума, а по-нататък собственикът има разходи само за данък и поддръжка на жилището, които са горе-долу предвидими.

Не е ясно обаче дали размерите на наемите ще се запазят на сегашните нива и през следващите примерно 10 години. Експертите смятат, че нивата им в момента са на предела и успоредно с успокояването на цените на жилищата те също ще се задържат, а е твърде вероятно и да почнат да падат.

Едно от изчисленията в такива случаи, е какъв процент от средната заплата представлява средният наем на тристаен апартамент. В момента в София тази цифра е около 68%, докато във всички столици на държавите около нас е 65%. Което означава, че наемите в столицата са леко надценени.

Вижте нашите обяви под наем в София

Отдайте под наем Вашия имот с BULGARIAN PROPERTIES

Вижте и нашите топ имоти ново строителство в София

  Още новини

Сподели
Park View Residence - комплекс в централен район близо до метро
Отлични цени, напредващо строителство и спиращи дъха гледки от високите етажи - всичко това ще намерите в Park View Residence! Комплексът се строи в кв. Банишора. Главен изпълнител: ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ. Налично банково финансиране при 10% самоучастие.
Вижте още
Vitosha View сграда Е - строителството напредва!
Витоша Вю е висок клас жилищен комплекс в кв. Кръстова вада в София. Съчетанието на модерна градска среда и непосредствена близост до Витоша създава усещане за дом, с комфорт и удобство, с бърза комуникация и красиви градини с много зеленина.
Вижте още

Още Новини

последни новини
Актуално за имотния пазар в условията на пандемия

В настоящата извънредна ситуация ние продължаваме да следим имотния пазар отблизо, за да ви даваме навременна, обективна и точна информация за актуалните тенденции.

Вижте нашите обобщения относно случващото се на имотния пазар в изминалите няколко седмици от въвеждането на извънредното положение.

🔵 Огледи се провеждат, но само при сериозен интерес и с взимане...

06 Април, 2020
Фирмени
Брокерите на месец април 2020 г.

❄ Снежно начало на 🌷 пролетта, рязко превключване от режим на 💥 бум към криза - по всичко личи, че 2020 г. ни е подготвила много изненади и предизвикателства.

Но ние сме убедени, че ще се справим и с това!

Март месец премина на две скорости - изключително 📈 динамичен пазар до средата на месеца и 📉 пауза след въвеждането на извън...

02 Април, 2020
последни новини
360-градусов тур или видео - какво предпочитате?

Виртуален оглед 🧐 на недвижими имоти – пробвахте ли вече различните варианти, които предлагаме?

🌐 Имоти с 360-градусов тур
🎥 Имоти с видео клип

Вижте какво показват данните от проведена от нас анкета на фейсбук страницата ни:

...

01 Април, 2020
Медиите за нас
Как COVID-19 се отразява на пазара на имоти в България?

Намаля ли търсенето и предлагането, правят ли се в момента огледи и по какъв начин, има ли корекции в цените, кои са най-засегнатите сегменти? Какви ще са последиците?

За Economy.bg коментира Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на Bulgarian Properties:

Няма сфера в живота, която да не е засегната от настоящото извънредно положение и недвижимите имоти не правя...

25 Март, 2020

Изпратете запитване