Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

2007: още една шеметна година за имотите

2008-01-24   |  24 часа, бр.23, 24.01.08

2007-а се превърна в поредната шеметна година на пазара на имоти - с непредвидени скокове в цените, голямо търсене, ръст в броя на сделките. Въпреки прогнозите на анализаторите за спокойни и умерени темпове на поскъпване, миналата година беше бурна и напомни за активността на пазара през 2004-2005 г.
Средно с 18% се повишиха цените на имотите у нас през 2007 г., сочи статистиката. Така средната цена на кв. м жилище в България на база на реално сключени сделки стигна 737 евро при 624 евро през 2006 г.

СОФИЯ

Цените на имотите в столицата регистрираха ръст от 25% през миналата година. Това е най-сериозното поскъпване от 3 години насам. Столицата е и на първо място по увеличение на цените на жилищата сред 4-те най-големи града у нас.

Средната цена се повиши от 667 евро/кв. м на 835 евро/ кв. м. Най-много са поскъпнали жилищата в кварталите Надежда, Витоша и Манастирски ливади.
Ограниченото предлагане на старо строителство (панел, стари тухли и новопостроени готови сгради) доведе до значителното му поскъпване с близо 40% до средно 907 евро/кв. м. Най-голямо увеличение е имало в Люлин, Надежда и Дружба.

Интересът към новопостроени апартаменти остана значително по-голям спрямо старото строителство.

Нарасна и предлагането на нови жилища. Поскъпването при тях беше с 21 на сто до средно 804 евро/кв. м. Най-голям ръст е имало в Манастирски ливади, Борово и Овча купел.

С близо 12% е била по-висока цената на старото строителство в сравнение с новото, а най-голямата разлика е в центъра, Редута и Люлин. Най-много сделки са сключени с жилища в Младост и Люлин.

ПЛОВДИВ

Апартаментите в града са поскъпнали с 14% през 2007 г. до средна цена от 571 евро/ кв. м. В центъра жилищата поскъпнаха с 38%.

За разлика от други градове тук новото строителство държи по-високи цени от старото, като разликата е 8 %. Новото строителство се е повишило с 13% до средно 592 евро/кв. м. Старото е поскъпнало с 14% до 540 евро/ кв. м.

Заради увеличеното търсене на ново строителство стартираха проекти основно от затворен тип в западната и югозападната част на града. Жилищата там се купуват предимно с цел инвестиция за отдаване под наем.

Активно се строи в кварталите Тракия и Кючук Париж заради наличието на свободни терени.

ВАРНА

Морската столица остана най-скъпият град в България и през миналата година. Там средните цени достигнаха 852 евро/кв. м. Поскъпването за година беше 19%. В центъра цените скочиха с 51%.

Нарасна предлагането на ново строителство. Цените му скочиха с 14 на сто до средно 836 евро за кв. м. Най-голям ръст имаше в кв. Чайка, района около Икономическия университет и центъра.

Предлагането на панели беше ограничено, което доведе до сериозно поскъпване от средно 41 %. Най-голямо е било то в кварталите Аспарухово, Владислав Варненчик и Червен площад.

Традиционното търсене на еднофамилни къщи около Варна се премести към близките села на около 10-15 км от града. Чужденци от Великобритания, скандинавските и балтийските страни продължиха да проявяват интерес към ваканционни апартаменти в курортите северно от града. Българите търсеха предимно парцели в Траката, Евксиноград, Ален мак, което качи цените с около 20%.

БУРГАС

Тук разликата между цените на старото и новото строителство е най-осезаема спрямо останалите големи градове. Апартаментите в стари сгради са били с 25 % по-скъпи от новостроящите се.
Като цяло повишението в цените на жилищата в Бургас е било 11 % през миналата година. Средната цена достигна 596 евро/кв. м.

Новото строителство поскъпна средно с 31%. Най-значителен ръст е имало в центъра и в кварталите Възраждане и Зорница. Предлагането на готови апартаменти в централните части е ограничено заради плътното застрояване.

Засили се търсенето на бизнес имоти (офиси и магазини) особено в центъра, но предлагането е слабо.

Чужденци купуват предимно селски имоти и вили в района на града, но и апартаменти и парцели. Най-активни са били граждани на бившите съветски републики.

РУСЕ

Това е градът с най-сериозно поскъпване през годината. Жилищата там отбелязаха ръст от 41% до средно 565 евро/кв. м. Основната причина бе фактът, че търсенето значително превишаваше предлагането.

Старото строителство отчете ръст от 45%. Ново строителство почти няма, а за полугодието са издадени едва 42 разрешения за строеж. Интересът към нови апартаменти обаче е голям и сградите се разпродаваха на зелено. Като цяло увеличението на новото строителство е с 49 на сто.

Интересът към земя беше насочен предимно към терени за изграждане на промишлени, логистични и търговски центрове по главни пътни артерии и магистралите към София и Варна.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Средната цена на жилищата в града стигна 457 евро за кв. м, а увеличението спрямо 2006 г. е близо 9%.

Старото строителство остава по-скъпо с 16 на сто от новото въпреки големия интерес на клиентите към втория тип имоти.

Най-желани продължиха да са имотите в централната част на града, а цените им се повишиха с 62 % за година до средно 635 евро/кв. м. Там нивата се диктуваха основно от новото строителство.

В кварталите новото строителство се продаваше на нива 450-500 евро/кв. м.
Панелките също поскъпнаха до средно 420 евро/кв. м в квартали като Зона В и Бузлуджа и до 530 евро/кв. м в района на Нова болница.

Все по-рядко се купуват селски къщи около града със спекулативна цел. Повечето са с цел инвестиция, но нараства броят и на купувачите, които ги вземат за живеене. Все повече се увеличава броят на клиентите от България, след като доскоро на пазара доминираха чужденците.

Разгледайте нашите горещи оферти!


  Още новини

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване